Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 3. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tamm: Põllumehed peavad toetusraha targalt kasutama

Tamm: Põllumehed peavad toetusraha targalt kasutama
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Põllumehed peaksid eraldatud toetusraha kasutama püsivamate lahenduste leidmisele, ennekõike suurema lisandväärtusega toodete arendamisele, ütles täna Põlvamaa Põllumeeste Liidu esindajatega kohtunud maaeluminister Tarmo Tamm.

Himmaste külakeskuses toimunud kohtumisel Põlvamaa Põllumeeste Liidu esindajatega oli peateemana kõne all olukord põllumajandussektoris ja 2017. aastal põllumeestele makstavad toetused. Euroopa Komisjon eraldas Eestile erakorraliseks abiks 8,08 miljonit eurot ja uus valitsuskoalitsioon on otsustanud riigi poolt sellele samas mahus lisaks maksta. Lisaks makstakse 2017. aastal üleminekutoetusi kokku 19,9 miljoni euro ulatuses.

„Käimas on erakorralise kohandamistoetuse taotlusvoor ja peagi jõuavad põllumeesteni ka sellest aastast taastatud üleminekutoetused,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm. „Oluline on, et põllumehed kasutaksid seda toetusraha targalt ning, et see aitaks tervikuna jõuda sektoril püsivamate lahendusteni, mis kaitseks neid tulevikus turukriiside eest.“Maaeluminister Tamme sõnul peame riigis tervikuna andma oma toodangule suuremat lisandväärtust, sest mida kõrgema lisandväärtusega tooteid suudetakse eksportida, seda suuremat ja stabiilsemat tulu tooks see ettevõtjatele. „See pole aga üksinda toidutööstuse, vaid ka põllumehe mure, kes ühistu liikmena või ühistulise tööstuse omanikuna peab ise hoolt kandma, et tema toodangule suuremat lisandväärtust antaks,“ ütles Tamm. „Müües toorainet või lihtsamaid tooteid jäämegi sõltuma maailmaturu suurtest hinnakõikumistest ja müügist saadav tulu jääb napiks. Seepärast tuleb rohkem panustada ühistegevusse ja tootearendusse.“2017. aastal makstakse erakorralise kohandamistoetusena kokku 16,2 miljonit eurot kriisiabi. Erakorralise toetuse taotlusi on võimalik esitada veel 8. veebruarini Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti e-PRIA keskkonna kaudu.

E-PRIA nõustamist pakuvad nii PRIA maakondlikud teenindusbürood kui ka Maaelu Edendamise Sihtasutuse juures tegutsevad Nõuandeteenistuse konsulendid.Kohtumisel põllumeestega oli jutuks ka üleminekutoetuse maksmise tingimused, riigi plaan piirata rohumaadel hekseldamist kahe aastase üleminekuajaga alates 2019. aastast ning püsirohumaade tagasirajamise kohustus.Lisaks külastas minister visiidi käigus Moostes asuvat Üvasi talu ning Tartumaal Kambjas asuvat Andre juustufarmi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960