Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Umbusi Agrol uus ja ainulaadne taimekaitseprits Danfoil ConCorde II Multi

Umbusi Agrol uus ja ainulaadne taimekaitseprits
Foto: Maamasin OÜ
Eelmise aasta kevadel jõudis Eestisse kõikide võimalustega Danfoili taimekaitseprits ConCorde II Multi.

Umbusi Agro OÜ juhatuse liige Janek Taling on pritsi kasutanud ühe hooaja. „Et täit pilti saada võimalustest, tuleb seda pritsi veidi pikemat aega kasutada. Elu areneb sinnapoole, et on vaja säästa - kokkuhoid on oluline. Selle pritsi puhul olen selgeks saanud, et sääst on nii töödele kulunud ajalt, kui ka taimekaitsevahenditelt. Vett kulub ka vähe, nii 30-40 l/ha kohta,“ selgitas Taling. Tema sõnul on nad teinud palju katseid ja taimekaitsevahendite kulunormi on vähendatud keskmiselt 1/3 võrra. „Mõnel tootel oleme isegi poole võrra kulunormi vähendanud.“. „Selle pritsiga töötades väheneb tööaeg. Näiteks, kui mul on põllule sõites kaasas 3000 liitrit vett, siis ma pritsin sellega praegu 100 hektarit. Vana pritsiga sain selle koguse vedelikuga ära pritsida vaid 15 hektarit.  Siin on suur kokkuhoid nii kütuselt, veelt, kui palgakulult,“ ütles Taling.

Vähem tööpingeid ja säästad aega

Pritsimistehno­loogia mõjutab taimekaitse­vahendite efektiivsust

Küsimusele, miks neid pritse meil nii vähe Eestis on, vastas Taling, et selle pritsi puhul on kõige olulisem see, et selle kasutajal peab olema hea arvutamisoskus.

„Kõige olulisem, mis selle pritsiga töötades on, on see, et arvutada peab oskama – kui teed siin vea, siis see maksab sulle kätte. Tulemuseks võib olla taimekaitsevahendiga ärakõrvetatud põld või liiga väike kogus taimekaitsevahendit ja soovitud tulemus jääb saamata,“ rääkis ta. 

Selline prits võimaldab preparaatide pealt kokku hoida ca 30%.
Foto: Maamasin OÜ

Mis siis on selle pritsi juures see, mis muudab asja huvitavaks?

„Et asjast aru saada, siis pean selgitama üldist Danfoili põhimõtet, mis saab alguse erilisest Eurofil® pihustist, mis töötab peamiselt õhuga ja vett kasutatakse vaid kemikaalide transpordiks taimedeni. Eurofoil® pihustiga on vee kulu 30 – 50 liitrit hektarile. Tavapritsidega pritsides on veekulu 150-300 l/ha,“ tutvustas Maamasin OÜ juht Margus Mahoni, kelle firma neid pritse maale toob. „Danfoilil on lisaks tavalisele lahuse segule, võimalik paaki lisada sissepritsesüsteem. Kemikaalid on eraldi mahutites, suures paagis on puhas vesi ja pritsimissegu moodustatakse vahetult enne poomi sektsiooni klappe. Selline süsteem ei sunni kogu valmis segatud lahust välja pritsima, vaid üleliigset preparaati saab kasutada ka järgmine kord. Sissepritse süsteem võimaldab väga täpselt doseerida kemikaalide koguseid ja vastavalt põllu vajadustele kemikaali kogust suurendada või vähendada.“Mahoni täiendas, et iga soovija saab tellida just tema vajadustele sobiva pritsi. „Umbusi Agro ConCorde II Multi on eriline selle poolest, et siin on ühes pitsis kõik võimalused: on sissepritse süsteem kolme pumbaga, kus paagis on puhas vesi ning saab teha valmis pritsimislahuse otse paaki. Neid võimalusi saab kasutada kõiki korraga või eraldi. Lisaks on pritsil enamus lisavarustusest, mis Danfoilil pakub.“

ConCorde paagi maht on 3000 l
Foto: Maamasin OÜ

Ilmselt tekib küsimus, kas on mõtet soetada nii keerukas ja kallis prits?

Vastamiseks veel mõned võrdlused:* Selline prits võimaldab preparaatide pealt kokku hoida ca 30%, arvutage see ise rahasse ümber oma ettevõtte kemikaalide kulu järgi.* ConCorde paagi maht on 3000 l ja sellega saab pritsida kuni 100 ha – tavapritsiga saab 3000 l vedelikuga pritsida 15-20 ha – vee ja aja kulu on siin hoopis erinevad.* Danfoili pihustitel on 10 aastat garantiid, tavapritsidel tuleb vahest iga aasta korra vahetada pihusti otsi.* Kemikaalide ülejääke saab uuesti kasutada ja ei pea kuskile topelt pritsima või hoopis maha valama.* Pritsimise lahusega kaetakse kogu taim ka lehtede aluspinnad, mis saavutatakse õhu survega, tavapritsidel kaetakse vaid taime pealmised osad.* Võimas ja reguleeritav õhusurve võimaldab ka tuulisemate ilmaoludega pritsida.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960