Andre Juustufarm nopib võite rahvusvahelisel juustumeistrivõistlusel

AAndre Juustufarm nopib võite rahvusvahelisel juus
Andre Juustufarm nopib võite rahvusvahelisel juustumeistrivõistlusel

Väiketootjal tuleb ennast ja oma toodetut ise promoda, üheks heaks võimaluseks siin on osalemine erinevatel konkurssidel. Seda teed on läinud ka Andre Juustufarmi pererahvas Erika Pääbus ja Aivar Alviste, kes võitsid möödunud aasta Hispaanias San Sebastianis toimunud juustumeistrivõistlusel kolm hõbemedalit.

Uurisime Andre Farmi perenaiselt kuidas kogu see asi käib, kust nad saavad infot ja kuidas saavad enda tooted neile võistlustele osalema. Erika Pääbus on möödunud novembri lõpul toimunud võistlustel saavutatuga väga rahul. „Hispaanias San Sebastianis korraldati eelmise aasta novembris ülemaailmsed juustumeistrivõistlused, kus osales 3021 juustu. Võistluse, kus osaleda, leidsime ise. Käte ja hinge värisedes tahtsime rinda pista üle maailma heade juustudega ja aru saada kus on meie tase hetkel,“ ütles Pääbus.

Ise tuleb olla aktiivne ja oma toodetut promoda
Ise tuleb olla aktiivne ja oma toodetut promoda

Võistlustel juba teist korda. Möödunud aasta alul võisteldi ka Brüsselis, kus rahvusvaheline juhtiv toidu ja jookide hindamisega tegelev International Taste & Quality Institute tunnistas Andre Juustufarmi toodangu Superior Taste Awards konkursil kolme kuldtähe vääriliseks. „Brüsselis 2016. aasta alul saadud tunnustus oli meil noortele juustudele, kuna sel hetkel ei olnud meil veel pika laagerdusega juuste olemas. Ja sealsel International Taste & Quality instituudi poolt läbiviidaval hindamisel oli juustusid väga vähe. Kuigi ka sel hinnati igat toodet eraldi. Aga jah, tahtsime nüüd ka kaua laagerdunud juustud proovile panna,“ selgitas Pääbus osalemisotsust. „Teadsime, et selliseid hindamisi viiakse läbi, hoidsime silma peal ja ootasime registreerimise algust. Septembris registreerisime oma kolm aastast vana juustu siis võistlema. Seda võistlust, või festivali, nagu nad ka ise kutsuvad, korraldab tegelikult Inglismaa organisatsioon The Guild of Fine Food. Võistlus leidis aset Hispaanias San Sebastianis, kuna see linnake oli üks kultuuripealinnadest 2016 ja traditsiooniliselt korraldatakse ka juustu festivale siis kultuuripealinnades.“

Selleks, et osaleda, tuleb ise silmad lahti hoida. „Kutset ei ole meile veel kuskilt tulnud ja ei tea, kas need ka kunagi tulema hakkavad. Ise peab aktiivne olema, sest osalema saada ei ole mingi küsimus. Leiad võistluse, registreerid oma tooted ära, maksad osalemistasu, mis San Sebastiani võistluse puhul oli päris soodne 45 naela üks toode ja saad kõik juhised toodete kohalesaatmiseks ja saadadki etteantud ajal ettenähtud kohta,“ rääkis Pääbus.

Kogu süsteem on muidugi karm ja reeglid on kindlalt paigas. Pääbuse sõnul tuli näiteks Hispaaniasse saatmiseks igale juustule oma number. Pakkima pidid nad saadetava juustu nii, et ühtegi meie silti ja etiketti ei tohtinud juustul olla. „Pakendile pidime panema saadud numbrikombinatsiooni. Tegemist on pimetestiga ja kui juustudel on mingi info tootja kohta, siis juust kõrvaldatakse võistluselt.“

Ning edasi on vaja vaid oodata tulemusi.

Eestile oma võistlus. Eestis tehakse pea sadat sorti juustu erinevates väikemeiereides. Ka meil võiks olla mõni selline juustude võistlus. Sama meelt on ka Andre Farmi pere. „Miks ei võiks! Meil ikka korraldatakse igasugu hindamisi. Parim Eesti toiduaine, parim Eesti talutoit jne. Me oleme neil ka kõigil osalenud ja alati saanud tänukirja osalemise eest. Eks meie väiksus on taas küsimus. Keda Sa hindama paned? Ükski hindamine Eestis ei ole pimetest? Probleem on ka see, et kõik toidud pannakse ühte patta ja hinnatakse omavahel: ðokolaad, jäätis, keefir, kala, juustud, leib jne. ning valitakse siis parim toode. Ma arvan, et Eestis on muidugi inimesi, kes teavad juustumaailma maitseid ja kvaliteeti, ning on ka palju sõpru, kes mujal maailmas juustudega tegelevad. Nii saaks adekvaatse þürii kokku küll,“ arutles Pääbus ja lisas, et Hispaanias oli näiteks võistluse þüriis 250 inimest.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised