Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ants Puusta: 2017 tuleb parem kui möödunud 2016

Ants Puusta: 2017 tuleb parem kui möödunud 2016
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
15. veebruaril toimus Harjumaal Kernu mõisas Baltic Agro piirkondlik talveseminar. Tegu oli juba kuuenda sarnase maakondliku seminaripäevaga.

Päeva avas ettevõtte juht Ants Puusta, kes rääkis lahti, kuidas neil on läinud - nii Baltic Agrol, kui ka sidusfirmadel Baltic Agro Machinery ja Scanola Baltic.

Esmalt andis ta ülevaate, mis toimub turul laiemalt. „Tänavune Eesti kogusaak tera- ja kaunviljal ning  rapsil oli 1 146 100 tonni. 2017. aastaks prognoosin väikest taliteravilja osa kasvu. Samuti on turul puudus rapsi osas ja ka seal näen väikest kasvu,“ rääkis Puusta, sest nende firma käekäik on seotud nii vilja kasvupinna mahust kui saagikusest - kui need kukuvad, kukuvad ka käibed.. Kui 2015. aastal oli Baltic Agro müügitulu 252 788 tuhat eurot, siis aasta 2016 oli see veidi väiksem. „Möödunud aastal oli meie käive natuke üle 200 miljoni. Ka 2017 prognoosin veidi väiksemat käivet, põhjuseks on siin väetise ja taimekaitse turu osakaalu langus,“ selgitas Puusta. „Jõõpres Pärnumaal valmis koostöös Baltic Agro Machineryiga kuivati maheviljale. Seal saame paindlikult erinevaid kultuure kuivatada. Lisaks tegime 4000 m2 puistelao Kaarmasse. See parandab meie logistikat Sillamäe sadama suunas,“ rääkis Puusta ja lisas, et viljavedu veel paremaks muuta, siis soetati ka vastavad veoautod.

Üldiselt saab öelda, et Baltic Agrol oli aasta 2016 hea aasta, seda muidugi tänu põllumeestele aga ka edukale ettevõtte majandamisele, millest viimast märgiti ära ettevõtluse erinevatel konkurssidel.„Eesti Kaubandus-Tööstuskoja Konkurentsivõime Edetabelis 2016 saavutas Baltic Agro hulgikaubanduse valdkonnas konkurentsivõimelisima hulgikaubandusettevõtte tiitli. Suurettevõtete üldarvestuses andsid meie majandusnäitajad 9. koha, tootlikkuses ühe töötaja kohta 2. koha. Scanola saavutas tootlikkuses 3. koha,“ rääkis Puusta ja oli just viimase näitajaga väga rahul, sest see on tõendus hästi toimivast meeskonnast.2017. käive veidi kukub

2016. oli Baltic Agrole ehitusaasta.

Uus ladu Kaarmas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Samuti pandi nurgakivi uuele keskusele. „Baltic Agro koos Baltic Agro Machinery’ga alustas Tallinna lähedale Jürisse, Rukki tehnoparki 5000-ruutmeetri suuruse ja neli miljonit eurot maksva põllumajanduskeskuse ehitust möödunud aasta novembris, valmis saame selle juuliks. Seal hakkab asuma 1500m2 aianduskaupade ja taimekaitse ladu, 1000m2 John Deere’i hoolduskeskus ja varuosade ladu, 500m2 müügihall ning 1000m2 hõlmav Baltic Agro kontor,“ tutvustas plaane Puusta.

Uus hoone valmib juuliks.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Scanola väljakutseks on tooraine

Scanola Balticu käive oli 63,4 miljonit eurot. „60% toodangust eksportisime. Uusi turge on juurde tulnud, üks olulisemaid on Iisrael. Samuti on rõhk õli väärindamisel ehk siis järjest enam teeme ka väikepakendit. Möödunud aastal rafineerisime kokku 45500 tonni õli. Ka jaeturule on tulnud uued tooted.“Möödunud aasta suurimad investeeringud olid tehase pakkeliini, vähendamaks käsitsi töö mahtu, veel soetati uus rapsi eelsoojendi ja valmis kõigile nõuetele vastav rapsikoogi ladu.Baltic Agro Machinery tulemused head

Lisaks arutleti seminaril vilja- ja väetiseturu teemadel ning jagati taimekasvatusalaseid soovitusi. Kõigest täpsemalt saate lugeda meie veebist lähiajal.Vaata fotogaleriid: Baltic Agro talveseminar Kernu mõisas.

Baltic Agro talveseminar Kernus
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960