Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 8. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paavo Otsus: kodumaised maasikad naistepäevaks

Praegu saab kodumaist maasikat külmkuivatatult.
Foto: AranFarming
Umbes aasta tagasi ostsin poest paki Egiptuse külmkuivatatud maasikaid – maitset ja lõhna polnud ollagi ning pakike oli suhteliselt kallis. Sel hetkel sain aru, et võiks teha hoopis ise palju parema toote enda maasikatest, kirjutab AranFarmingu juht Paavo Otsus.

Hetkel on AranFarming’u külmkuivatatud maasikad müügil enamus suuremates poodides üle Eesti ja ka paljudes väiksemates kohtades.

Mul on väga hea meel selle üle, et tagasiside toodete kohta on olnud hetkel vägagi positiivne ning müük on minemas tõusvas joones. Külmkuivatuse tehnoloogiaga säilivad marja lõhn, naturaalne maitse ja vitamiinid, mis teevad tooted väga tervislikuks. Meie maasikatele pole lisatud ei suhkruid ega säilitusaineid.

Positiivne on ka see, et toodangu väärindamine tekitab meie ettevõttele aastaringse käibe ning tänu sellele suudame olla jätkusuutlikumad. Kui tavainimeselt tänava peal küsida mõne Eesti marjakasvataja nime, firmat või brändi, siis väga ikka ei teata küll. Meie idee on selles täna, et olla oma brändiga AranFarming aastaringselt pildis, et kasvatada tarbija teadlikkust ja olla eelistatud tootja ja partner kaubandusele. Eesti maasikakasvatuse tavaline ärimudel on läbivalt selline, kus käive tekib suvel ainult 2-3 kuu jooksul, mis ühtlasti teeb sellise ettevõtluse suhteliselt riskantseks kui midagi peaks valesti minema. Tänu sellele on ka finantsvahendite kättesaadavus investeeringuteks ja tootmise arendamiseks ja laiendamiseks pigem raske.Alates sellest hetkest, kui Aran PM OÜ loodi, oli mul olemas visioon kuidas Eesti marjakasvatus ühel päeval võiks välja näha. Tahtsin kohe algusest peale teha asju teisiti kui Eestis kombeks. Mind väga ei huvitanud teiste kritiseerivad arvamused, sest kindel siht oli silme ees ja tahe olemas.Ehitasime kasvuhooned, et ilmastikuriske maandada ja pikendada hooaega ning tagada kaubanduse jaoks parem marja kvaliteet. Enamus värsked marjad lähevad meil jaekettidesse, mis me ise pakime enda külmhoones.Viimase 3 aasta jooksul oleme investeerinud ca 1 miljon eurot tootmise arendamiseks. Alguses kui tootmisega alustasime oli palju raskeid aegu, kui raha vajaminevateks investeeringuteks oli väga raske leida, sest pangad hindasid riske liiga kõrgeteks ja palju uksi löödi nina ees kohe kinni ilma pikema aruteluta. Õnneks on meil täna väga hea partner Swedbank, kes on suutnud näha suurt pilti ja teinud ka tohutu hulgal tööd, et kõik plaanid saaksid ellu viidud. Oleme saanud ka märkimisväärset tuge Maaelu Edendamise Sihtasutuselt ja Prialt.Selle aasta uuendustest veel niipalju, et seoses Euroopa innovatsiooniklastri programmi ja koostöös Eesti Maaülikooli teaduri Ulvi Mooriga teeme ka katseid kuidas võiks toimida maasikasvatus masstootmises mitte enam traditsioonisel põllul vaid hoopis kasvulaudadel maast 1m kõrgusel. Selle tarbeks ehitasime 0.5ha suuruse kasvulauade katseala, mis läheb tootmisse selle aasta mais. Kuna sisendid on pigevalt kallinev ressurss, siis selleks, et niisutusega seotud kulusid vähendada ja optimeerida kasutame sellest aastast ka marjakasvatuses uudset niisutuseks mõeldud sensoreid ja tarkvara, mis mõõdab niiskust, PH-d ja EC-d, et tagada taimedele igas kasvufaasis õige kogus toiteelemente. Lisaks kindlasti suurendame ka külmkuivatatud toodete sortimenti.Kuna Eesti on nii väike ja lage saab juba käega katsuda, siis ühistegevusest ja selle puudumisest marjakasvatuses ei saa ka üle ega ümber. Midagi veel kõva häälega välja lubada ei julge, aga areng on kindlasti toimumas ja võimalik, et tulevikus paneme seljad lõpuks kokku teatud tootjatega, kes saavad aru ühistegevuse kasulikkusest ja arenguvõimalustest.HEA TEADA 

Aran PM OÜ on Eesti suurim katmikalala marjakasvataja. Maasikapõlde (2017) on kokku 15ha, millest ca pool on katmikala ehk kiletunnelid. Aran PM OÜ toodetel on AranFarming kaubamärk ja Eestis Kasvatatud kvaliteedimärk.

Olulised finantssuhtarvud
Foto: Aran PM OÜ

Paavo Otsus

Aran PM OÜ juht

Kodumaised maasikad naistepäevaks
Foto: AranFarming
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960