Autor: Kaisa Gabral • 10. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Roland Lepp: eesmärk on Terega ühte heita

Roland Lepp: eesmärk on Terega ühte heita
Foto: Äripäev AS
ASi Maag Grupi nõukogu esimehe Roland Lepa sõnul on Oliver Kruuda koondumiseks rohelise tule andnud ning pärast konkurentsiameti luba läheb käiku juba konkreetsem koondumise plaan.

Ostate Tere laenunõuded üles, miks selline käik?

Jah, vastab tõele. See käik on esimene samm sinnapoole, et saada ASi Tere omanikuks. See tehing vajab konkurentsiameti luba.  Kavatseme lähipäevil esitada koondumisloa taotluse ja enam-vähem nelja kuu pärast võiks vastus käes olla – siis läheme ostuga edasi.Ja AS Tere ja Oliver Kruuda on asjale rohelise tuli andnud?

Kõigile asjapooltele sobib, kui see uudis ilmus. Seal olid DNB ja Nordea pank, Oliver Kruuda ja meie ja rahastaja Swedbank.Lõppeesmärk on koondumine?

Absoluutselt.Mis summa eest te need laenud ära ostsite?

Ma saan aru küll, et  see pakub inimestele kõige rohkem huvi, kuid see on meil lepingus mustvalgel rasvaselt kirjas, et me sellest ei räägi ja seda ei kommenteeri.Kuidas te koondumist ette kujutate?

Teate, see on ärisaladus (naerab). Ma ei saa suurt midagi enne öelda, kui on konkurentsiametilt koondumisluba käes.Mis saab siis, kui Kruuda mõtleb ringi ja otsustab, et ta ei taha müüa?

Vaadake, seal on kolmepoolsed lepingud – see pole enam võimalik.Kuhu plaanite hakata toodangut pärast koondumist müüma, kas sihikul on ka välisturge?

Me ei saa täna rääkida, mis või kus. Ma Teret seest näinud ei ole. Ma tegelikult ei tea, mis seal majas toimub. Ma tean seda, et Terel on piisavalt võimsust, et kui panna kõik piimatööstused kokku ja Tere sinna otsa, siis Eestis on töötlemisvõimsust küll. Tere on pikka aega olnud majanduslikult raskes seisus ja põllumeestel pole usaldust, et sinna piima viia. Sellepärast põllumees viibki piima Leetu. See meie häda ongi – põhiprobleem pole see, mis räägitakse, et põllumehed võiksid oma tööstuse ehitada, probleem on see, et Tere töötab alakoormusega.Maag tegutseb ka Soomes, kuidas seal läheb?

Meil on Soomes lihatööstus. Pärast Vene embargot on Euroopa Liidus sealiha ülejääk päris suur. See oli mitu aastat, Soome oli sellega tegelikult väga hädas. Nende sealiha eksport Venemaale oli päris suur. Ja kui midagi on üle, siis on suur hinnasõda. Eks me hetkel seal „sõjatandril“ olemegi. Ega me ei läinud Soome selleks, et seal finantsinvestorina kolm-neli aastat kükitada ja siis edasi müüa. Me läksime strateegilise investorina, meid Soome turg huvitab. Me sattusime lihtsalt valel ajal sinna. Aga ega me eestlase jonni ei jäta.Millal te saate meile koondumisest rohkem rääkida?

Kohe, kui on koondumisluba käes. Siis saame juba plaane sättida.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960