Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Teraviljapeenra seemnepakid jagatud

Fotod: Teraviljapeenra seemnepakid jagatud
Foto: Postimees/Scanpix
Algatus, mille käigus rajatakse sel kevadel 100 teraviljapeenart Eesti eri paigus, on hooga käima läinud. Sada osalejat registreerus kuu ajaga. Praeguseks on jagatud laiali Eesti Taimekasvatuse Instituudi poolt pakendatud 8 tera- ja kaunviljasordi seemnepakid ning oodatakse sooja kevadet, et peenraid rajama hakata.

ÜLESKUTSE: 2017. aastal külvame 100 teraviljapeenart

Eestlased õpivad riigi juubeliks teravilju tundma

 

Teraviljapeenraid võib suvel näha seitsmes Eesti linnas: Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Rakveres, Elvas, Türil ja Viljandis. Rajajate hulgas on 12 lasteaeda, 13 kooli ja 6 muuseumi. Ülejäänud on pered ja talud ning üksikud inimesed/ettevõtted üle terve Eesti.

Harjumaa

Pärnumaa

Viljandimaa

Valgamaa

Põlvamaa

Läänemaa

Lääne-Virumaa

Raplamaa

Hiiumaa

Ida-Virumaa

Järvamaa

Jõgevamaa

Saaremaa

Võrumaa

Tartumaa

Suur osa seemnepakkidest on kasvatajatele kätte jagatud

Esmalt andis üritusest ülevaate selle eestvedaja, agronoom Heino Laiapea. Ta rääkis, kes ja kust ja miks osalevad. Lisaks jagas ta soovitusi, kuidas edasi toimida. Eesti Taimekasvatuse Instituudist (ETKI) oli kohal Heli Meripõld. Tema tutvustas, mis asutusega on tegu ja millega selle üksused tegelevad. Loomulikult andis ta ka nõu, kuidas erinevaid kultuure kasvatada.Siit mõned soovitused, mille on kokku pannud ETKI rahvas:

Peenra ettevalmistus.

Külviaeg

oa optimaalne külviaeg on tavaliselt umbes nädal hiljem kui teraviljadel.Külvisügavus.

Väetamine.

Külv.

Lindude tõrje.

Umbrohu tõrje

Herne ja oa toestamine

Iga seemnepaki saaja rääkis mõne sõnaga endast – kes ta on ja miks osaleb. Peamiselt oli soov saada teada millised on meie kodumaised sordid, õppida ise ja õpetada omi lapsi või lapselapsi. Tore oli see, et seemnepakkide järgi tuldi koos kogu perega, kaasa oli võetud ka kõige väiksemad kodanikud.Kes veel pole jõudnud oma seemnepakkide järgi tulla, võtku ühendust: Heino Laiapea, e-post: [email protected] või Meelika Sander-Sõrmus, e-post: [email protected].

Idee eestvedaja Heino Laiapea
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960