Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 18. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harmeti eeliseks on suured mahud, efektiivsus ja paindlikkus

Toomas Kalev: Harmeti toodang läheb peamiselt Skandinaaviasse
Foto: Äripäev AS
Kaks aastat Äripäeva puidutööstusettevõtete edetabelis esikohale tulnud OÜ Harmet on mitu viimast aastat kasvus olnud. 2015. aastal kasvas Eesti ühe suurima moodulmajade ja ehitussoojakute tootja käive eelnenud aastaga võrreldes 42%, kasumikasv oli 84%.

„Oleme pingutanud ja efektiivsust kasvatanud, oleme leidnud pikaajalisi partnereid, kellega osadest on tööd kokku lepitud aastani 2021. Aga loorberitele puhkama jääda ei või. Tegeleme aktiivselt müümisega, müügiosakonna arendamisega, kuna seoses uue tehase avamisega juulis meie toodangumaht kahekordistub. Magame rahulikult siis, kui tootmismahud on vähemalt pool aastat ette välja müüdud,“ rääkis ettevõtte juhatuse esimees Toomas Kalev. Ta lisas, et käesoleva aasta lõpuni on töödeportfell täidetud.

Harmeti toodang läheb peamiselt Skandinaaviasse, 2015.aastal suurenes oluliselt eksport Rootsi. Kalevi sõnul on just Skandianaaviamaades ruumelementidest hoonete püstitamine kõige laiemalt levinud. „Hiljuti Venemaad külastades jäi arusaam, et ruumelementidest ehitamine on nende jaoks võõras ja ka puitkarkass pole eriti teema. Puitmaja on nende jaoks ikkagi ennekõike palkmaja,“ märkis ta.

Kalev selgitas, et kahemõõtmeliste elementide tootjatest ei peaks tegelikult rääkima kui puitmajatootjatest, vaid kui elementide tootjast. „Puitkarkass moodustab hoonest julgelt alla poole maksumusest ja töömahust. Ülejäänud osas on hoone valmimisel tegemist ikkagi pigem ehitamise, mitte tootmisega. Meil valmib tehases 90% majast, paigaldatud on kõik uksed-aknad.“ Harmeti majadel on teostatud siseviimistlus ja enamus välisviimistlusest, ehitatud välja elektri- , vee- ja kanalisatsioonisüsteemid, paigaldatud kõik sanitaarseadmed, ventilatsioonisüsteem, köögimööbel ja –tehnika. Tulenevalt kliendi soovist on võimalik paigaldada ka kogu sisustus.

Toodangu paigaldamisega Rootsis ja mujal tegeleb Harmeti tütarettevõte Harmet Modular Building. Olenevalt töömahtudest on aeg-ajalt olnud vajadus kasutada ka kohalike ehitusettevõtete teenuseid.  

Hetkel käib tootmine kolmes tehases, milles kokku ligi 20 000 ruutmeetrit tootmispinda, lisaks 13 000 m2, millel tegutseb tütarettevõte Harmet Construction. Juulis avab ettevõte Harkus uue tehase, mis toob juurde 23 000 m2 tootmispinda ja toodangumahtude kahekordistumise, viies käibenumbri üle 100 miljoni euro, 2018. aaasta oodatav käive on 145 miljonit eurot. 2016.aasta lõpetas Harmet koos tütarettevõtetega 64,6 miljoni eurose käibega, kasumit teeniti 5 miljonit eurot. 

Suured mahud toovad kasumi.

Rõhk efektiivsusel.

Raske tööjõuga

OÜ Harmet

Moodulmaju toodetakse alates 1997. aastast; Peamine tegevusvaldkond: ruumelementidest hoonete projekteerimine, tootmine ja püstitamine; ehitussoojakute tootmine; Lõviosa toodangust läheb Skandinaaviasse (70% Rootsi, 19% Soome, 5% Norra); Töötajaid on praegu kokku 545, lisandub ca 150; Müügitulu 2015 – 54,4 miljonit, 2014 – 35,3 miljonit, 2013 – 22 miljonit; Ärikasum 2015 – 5,4 miljonit, 2014 – 2,3 miljonit, 2013 – 103 000 eurot; Tööjõukulud 2015 – 7,1 miljonit, 2014 – 5,4 miljonit, 2013 – 2,7 miljonit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960