Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 21. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Alustame hooaega umbrohutõrjest

Kesalillest saab lahti Salsaga.
Foto: Scandagra Eesti AS
Scandagra agronoom-nõustaja Tiiu Annuk kirjutab meie veebis ka sel hooajal kõigest sellest, mis toimub põldudel – nii taimekaitsest, väetamisest kui agrotehnikast. Selle nädala põlluinfos on juttu herne ja põldoa ning talirapsi umbrohutõrjevahenditest.

Viimase aja ilm on olnud väga heitlik. Eelmise nädala algus oli juba suviselt soe, aga pärast seda hakkas ilm külmemaks minema ja neljapäeval sadas nii mõneski Eesti piirkonnas lumi maha, lumelisa tuli veel nädalavahetuselgi. Ilmad läksid talviselt külmaks, see pidurdas oluliselt ka põllutöid. Loodame parimat, et külm taimedele liiga ei tee, kuna paljud jõudsid juba väetise ära panna ning taimed hakkasid kasvama, seega suhkrute sisaldus taimedes on vähenenud ja taimed külmale vastuvõtlikumad. Õnneks polnud eelnev soe periood väga pikalt ja loodame, et taimed on säilitanud piisavalt varuained, et öökülmadele vastu pidada. Kõige ohtlikumad on taimedele siiski kevadised hilised öökülmad, mil keskmine ööpäevane temperatuur on üle +10 kraadi ja sel juhul võivad külmakahjustused olla väga suured.

Peale külmaperioodi tuleb aga kindlasti soe ja seega on mõistlik mõningaid taimekaitsetöid ette planeerida. Kuna hernes ja põlduba on kultuurid, mida külvatakse sageli esmajärjekorras, tuleks mõelda ka umbrohutõrjele, mida ja millal kasutada.Enamus herne ja põldoa umbrohutõrjevahenditest kasutatakse juba enne kultuuri tärkamist. Seega tuleb siinkohal juttu just nendest. Kindlasti tasuks meelde tuletada, et kui planeerite kultuuril kasutada tärkamiseelseid tooteid, rullige põld peale külvi, kuid kindlasti enne umbrohutõrjet. Peale selliste toodete kasutamist ei tohi mullapinda liigutada. Mulla mõjuga toodetele on iseloomulik see, et nad peale mullale pritsimist jätavad nö nähtamatu kile, kus siis idanevad ja juba idanenud umbrohud hävitatakse.

Enne tärkamist on lubatud kasutada põldoale:

Enne tärkamist on lubatud kasutada hernele:

Kindlasti tuleb silmas pidada, et nende toodete kasutamisel on efektiivseks toimimiseks vajalik piisav mullaniiskus. Kui preparaat pritsitakse kuivale mullale, siis toode ei toimi või toimib kehvasti. Kõikidele mulla kaudu toimivatele toodetele on soovitav lisada mullamärgajat Bostat 0,2 l/ha, kuna see hoiab preparaadi mulla pindmises kihis ning aitab umbrohtude vastu kauem mõjuda. Eelkõige soovitame kasutada klomasooni sisaldavate toodete puhul nagu nt Lingo. Mullapreparaate pole soovitav kasutada kui orgaanilise aine sisaldus mullas on üle 10%.

Kõiki tooteid saate omavahel kombineerida, et saada soovitud umbrohuspekter. Siinkohal toon ära erinevate toodete põhilise umbrohuspektri. (pendimetaliin 455 g/l), Sharpen 40 SC (pendimetaliin 400 g/l) ning Activus 330 EC (330 g/l pendimetaliin) on sama toimeainega tooted, seega umbrohuspektri osa on neil sarnane. Tooted on tõhusad kõrrelistele umbrohtudele nagu rukki-kastehein, aas-rebasesaba, murunurmikas, samuti kaheidulehelistele ja laialehelistele umbrohtudele nagu roomav madar ehk virn, kõrvikud, iminõgesed, kummelid, vesihein, põldlõosilm, mailased, kannikesed jt. Vähene mõju kesalillele. (aklonifeen 600 g/l) on väga laia spektriga ning kasutades 2,5 l/ha on hea kuni väga hea mõju järgnevatele umbrohtudele: kahar kirburohi, põld-lõosilm, põldmagun, põld-litterhein, roomav madar ehk virn, harilik kirburohi, harilik vesihein, harilik linnukapsas, kesalill, kummel, valge hanemalts, raps võõrkultuurina, iminõgeselised, piimohakalised, harilik malts. Keskmine mõju: erilehine linnurohi, kannikeselised, murunurmikas, raudnõges, konnatatar, kurerehalised, põldmailane, pärsia mailane. Ebapiisav mõju: must maavits, harilik ristirohi, harilik nälghein, piimalill, hõlmlehine mailane, kollane jaanikakar. Kindlasti tuleb arvestada, et nt Fenix’i 1,0 l/ha norm ei pruugi kesalille suure arvukuse korral olla piisav. (800 g/l prosulfokarb) tõrjub nii kõrrelisi kui kaheidulehelisi umbrohtusid: murunurmikas, tähk-rebashein, harilik malts, harilik piimalill, harilik punand, võõrkakar, roomav madar ehk virn, põldsinep, must maavits, vesihein, mailased, verev iminõges, harilik hiirekõrv, harilik linnukapsas, harilik kurekael, valge hanemalts, põld-rebasesaba, rukki-kastehein, raiheinad, konnatatar, kirburohi. Hea kuni mõõdukas mõju põld-piimohakale. Mõõdukas mõju: tähk-kukehirss, kesalill, kummelid, põldkannike, erilehine linnurohi. Soovitav paagisegu on 2,0 l/ha Boxer 800 EC + l,35 l/ha Stomp CS’ga, sellega suurendame mõju põld-litterheinale, põld-lõosilmale, raudnõgesele, põldkannikesele,  kukemagunale, põld-piimohakale, kõrvikutele. (klomasoon 45 g/l, linuroon 250 g/l) tõrjub samuti nii kõrrelisi kui kaheidulehelisi umbrohtusid, hästi tõrjutavad on: tähkjas kukehirss, itaalia raihein, koerputk, rebasheinad, harilik kikkaputk, harilik põldkortsleht, harilik hiirekõrv, valge hanemalts, punane hanemalts, harilik ogaõun, roomav madar, iminõges, üheaastane seljarohi, kukemagun, linnurohi, konnatatar, harilik kirburohi, harilik ristirohi, piimohakas, must maavits, vesihein, raudnõges, kõrvenõges ja pärsia mailane. Mittetõrjutavad: põldrebasesaba, kurereha, mõru kirburohi, tömbilehine oblikas, hõlmlehine mailane, põldohakas. Kuna Lingo toimeaine linuroon läks lubatud toimeainete hulgast maha, lõpetatakse ka selle toote turustamine ning kasutamine. Lubatud on turustada kuni 03.09.2017 ja kasutada kuni 03.06.2018, seega kellel on toode olemas, saab seda veel ka järgmine kevad kasutada.

Stomp CS

Fenix

Boxer 800 EC

Lingo

Stomp CS, Sharpen 40 SC ja Activus 330 EC aitavad virna tõrjel
Foto: Scandagra Eesti AS

Talirapsi umbrohutõrje

Esimeste soojadega läheneb ka talirapsi umbrohutõrjeaeg, teatud tooteid aga saab kasutada väga lühikese perioodi vältel. Talirapsil on kevadel võimalik kasutada umbrohutõrjeks sisuliselt kolme toodet: Galera, Lontrel 72 SG ja Salsa.Galera

Lontrel 72 SG

Salsa

Tiiu Annukagronoom-nõustajaScandagra Eesti AS www.scandagra.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960