5. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Piimahinnad tõusid viie kuu tippu

Börs: Piimahinnad tõusid viie kuu tippu
Foto: Reuters/Scanpix
Nädala börsiuudised: ÜRO tõstis nisuvarude prognoosi rekordini; USA teraviljadel volatiilne nädal; suhkur odavnes järsult; kohvi hind tõusis; piimahinnad jõudsid viie kuu tippu; elusveiste hinnad tõusevad robinal; nafta hind langes; bensiin odavnes ligi 10 protsenti.

ÜRO tõstis nisuvarude prognoosi rekordini

Toidunisu hind

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

USA teraviljad hakkasid nädala lõpus taastuma

maisi hind

Suhkru hind langes järsult

Suhkru hind

Robusta kohvi hind

Kakao hind

Piimahinnad tõusid viie kuu tippu

GDT indeksi hinnamuutus. Allikas: GDT.
Foto: Äripäev AS

„Oksjon annab märku, et turud muretsevad jätkuvalt Uus-Meremaad tabanud Debbie ja Cooki tsüklonite poolt põhjustatud kahjude pärast,“ ütles Commonwealth Bank of Australia analüütik Tobin Gorey. Kardetakse, et tsüklonid on toonud liiga palju vihma, mis võib karjamaade olukorda kehvemaks muuta.

Euroopas kallines kooritud piima pulber nädalaga 0,1 protsenti 1775 euroni tonnist.

Elusveiste hinnad tõusevad robinal

Veisehindade futuurid jõudsid kolmandat päeva järjest kauplemislimiidini, sest küllaltki koomale tõmbunud veiseliha turg suurendab nõudlust veiste järele. Lisaks sellele kardetakse, et hiljutised lumetormid on pakkumisele kehvasti mõjunud.

Elusveiste hind (juunikuu futuur) kallines neljapäeval 4,5 sendi võrra, mis on ka päevane hinnatõusu piirang. Nael maksis neljapäeva õhtuks 134,55 dollarisenti. Nädala lõikes kallines elusveiste hind 13,5 protsenti.

„Turud proovivad arvestada USA lääneosa tabanud lumetormide kahjudega. Kardetakse, et see on pakkumist mõjutamas,“ ütles Commonwealth Bank of Australia analüütik Mateline Donlan.

„Mitmed nuumlaudad on teatanud veiste surmast, lisaks sellele on loomade areng oodatust kehvem.“ Lisas ta.

Nafta hind langeb, bensiin odavnes ligi 10 protsenti

Kuigi hiljuti teatasid OPECi riigid, et vähendasid plaanitust enam tootmismahte, hakkas nafta hind nädala lõpus kiiresti odavnema.

WTI toornafta barrelihind langes nädalaga 6,3 protsenti ja Brent odavnes 4,7 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 45,52 ja 48,38 dollarit. Tegemist on viimase kuue kuu madalaima tasemega.

Hinnalanguse taga nähakse asjaolu, et värsked andmed USAst panevad kahtlema, kas OPECi ja Venemaa tootmismahtude vähendamine globaalses plaanis tulemusi annab.

USA valitsuse andmetel vähenes USA naftavaru vaid „mõõdukalt” ning samas suurenesid „ootamatult” kütusemahud, kuigi suvise tarbimise kasvu peale ei panustata. Ühtlasi on kasvanud jõuliselt ka USA naftaeksport, mis viib S&P Globali analüütikute andmetel nafta hinna alla.

Aina rohkem kaheldakse selles, kas OPECi tootmiskärped suudavad turu tasakaalu viia, sest USA naftafirmad suurendavad agressiivselt oma tootmist.

Sellel nädalal langes järsult ka bensiini hind – Rotterdami 95 bensiin odavnes lausa 9,2 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 514,5 dollarit.

Bensiini hind langeb
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960