Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 5. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Jagame nõu kartuli- ja köögiviljakasvatajale

Põlluinfo: Jagame nõu kartuli- ja köögiviljakasvatajale
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Sellist kevadet ei mäletagi, kus kogu aprill on külm ja jahe ning mõnusat nädalast soojaperioodi ei olegi. Jaheduse tõttu on taimede areng aeglasem ning põllutööd viibinud. On alustatud nii kevadkülvidega kui umbrohutõrjega, kuid aktiivsem hooaeg hakkab ehk sel nädalal, kui ilmad lähevad soojemaks ning loota on, et vihma sajab vähem.

Seekordne nõuanne tuleb kartuli- ja köögiviljakasvatajatele. Kirjutame missuguse tõrjevahendiga ja kuidas saab umbrohutõrjet teha nendel kultuuridel.

Kartuli umbrohutõrje

Loodusmärkide järgi loetakse sobivaks kartuli mahapanekuajaks toomingate õitsemise aega, selleks ajaks on muld piisavalt soojenenud ning kartul hakkab jõudsalt kasvama. Selline reegel ei kehti aga neile kasvatajatele, kes soovivad varajast kartulit saada. Et muld soojeneks ja kartul kasvaks, pannakse katteloorid kuni tärkamiseni peale.

Kõige lihtsam ja tõhusam viis kartuli umbrohutõrjeks on seda teha enne kultuuri tärkamist. Kartuli tärkamiseelseks umbrohutõrjeks on lubatud kasutada mitmeid preparaate ja siinkohal lühike ülevaade erinevatest võimalustest.

Boxer 800 EC kulunormiga 4,0 l/ha tõrjub näiteks väga hästi mailasi, iminõgest, valget hanemaltsa, piimohakat, roomavat madarat ehk virna, musta maavitsa, kõrrelistest murunurmikat ja rukki-kasteheina. Mõõdukas mõju võõrkakrale, tähk-kukehirsile. Segupartneri kasutamisel võib vähendada kulunormi 2,0 l/ha.

Samuti enne kartuli tärkamist maltsa, mailase, virna, vesiheina ja ristõieliste umbrohtude probleemi vältimiseks võib kasutada mullapreparaati Fenix, registreeritud kulunorm 2,5-3,0 l/ha. Fenix’il on hea kuni väga hea mõju järgnevatele umbrohtudele: kahar kirburohi, põld-lõosilm, põldmagun, põld-litterhein, roomav madar e virn, harilik kirburohi, harilik vesihein, harilik linnukapsas, kesalill, kummel, valge hanemalts, raps võõrkultuurina, iminõgeselised, piimohakalised, harilik malts. Keskmine mõju: erilehine linnurohi, kannikeselised, murunurmikas, raudnõges, konnatatar, kurerehalised, põldmailane, pärsia mailane. Ebapiisav mõju: must maavits, harilik ristirohi, harilik nälghein, piimalill, hõlmlehine mailane, kollane jaanikakar. Kindlasti tuleb arvestada, et nt Fenix’i 1,0 l/ha norm ei pruugi kesalille suure arvukuse korral olla piisav. Toimespektri tugevdamiseks võib Fenix’it kasutada ka paagisegus koos Mistral 700 WG’ga. Mistral 700 WG tõrjub hästi probleemseid umbrohtusid nagu nt kesalille, maltsa, kõrvikuid, vesiheina, puju, konnatatart ja ristõielisi. Sobivad kulunormid toodete segamiseks on Fenix 2,5 l/ha + Mistral 700 WG 200g/ha + mullamärgaja Bostat 0,2 l/ha.

Mistral 700 WG’d võib kasutada nii kartuli tärkamiseelselt kui -järgselt. Sobiv aeg kartuli tärkamisjärgseks kasutamiseks on, kui kultuur on 5-10 cm kõrgune, kuid tuleb arvestada, et teatud kartulisordid on tootes oleva toimeaine (metribusiin) vastu tundlikud. Mida suuremad on taimed, seda tundlikumad on nad Mistral’ile, seega kahjustuste vältimiseks on soovitav toodet kasutada enne kartuli tärkamist või vähendada kulunormi 0,25 kg/ha-le. Eriti tundlikud on sordid Vineta, Gloria, Laura ja tundlikud Agria, Belana,Milva, Bellarosa, Nicola, Solaria, Vitar. Kasutades Mistral’it enne tärkamist, on soovitav ohaka, virna ja orasheina probleemiga põldudel lisada Titus 25 DF’i, kulunormiga 25g/ha, kuna Mistral 700 WG neid umbrohtusid ei tõrju.

Titus 25 DF’i võib kasutada kartulil sõltumata viimase kasvufaasist, kuid toode toimib hästi ainult väikestele 2-4 lehe faasis olevatele umbrohtudele. Pritsimise ajastamine sõltub põllu umbrohtumusest. Titus 25 DF mõjub hästi kuni väga hästi järgnevatele umbrohtudele: orashein jt kõrrelised umbrohud, kesalill, kõrvikud, põld-lõosilm, hiirekõrv, ristõielised umbrohud, virn, vesihein. Keskpärane efekt on maltsa, puju, iminõgeste, konnatatra, põldkannikese, maavitsa, erinevalehise linnurohu ja punandi tõrjel. Halvasti tõrjub Titus 25 DF kirburohtusid, aaskannikest ja mailasi. Parim tõrjeefekt virna tõrjel saadakse, kui see on 2 pärislehe faasis, maltsa ja kirburohtu tuleb pritsida varem (idulehtede faasis). Põldohaka tõrje on efektiivne ainult rosetifaasis. Ühe hooaja jooksul on Titus 25 DF’ga lubatud üks pritsimine või 2 pritsimist jaotatud kulunormiga. Maksimaalne kogus 50 g/ha Titus 25 DF’i hooaja jooksul. Titus 25 DF’i võib segada teiste herbitsiididega, nt kasutada Fenix 2,0 l/ha + Titus 25 DF 25 g/ha + märgaja.

Varakevadine kartul
Foto: Scandagra Eesti AS

Lisaks on tärkamiseelselt registreeritud kartulil umbrohutõrjeks Diqua. Tunneme seda toodet enamasti kartuli koristuseelse närvutajana. Diqua on kontaktse toimega ning seetõttu ei liigu ta taimemahladega edasi kartuli veel mitte tärganud osadesse. Mõjub kiiresti kõikidele taime rohelistele osadele. Mõne päeva möödudes enamike taimede rohelised osad, nii kultuuri kui umbrohu, on täielikult kuivanud. Seetõttu pritsitakse kartuli varaseid sorte kui 10% kultuurist on tärganud ning umbrohud üleval. Teiste sortide puhul kui 40% on tärganud, kuid pritsimise ajal peavad taimed olema alla 15 cm kõrgused. Diqua kulunorm kartulile umbrohu tõrjeks on 1,5-2 l/ha. Arvestada tuleb, et Diqua’t on lubatud kasutada üks kord kasvuperioodil, seega kui kasutate preparaati umbrohutõrjel, siis ei või seda kasutada desikandina.

Sibula ja küüslaugu umbrohutõrje

Sibul kolmanda lehe faasis
Foto: Scandagra Eesti AS

Porgandi ja teiste sarikaliste umbrohutõrje

Kõikidel eelnimetatud kultuuridel võib kõrreliste tõrjeks kasutada nt Agil 100 EC’d. Tuulekaera jt lühiealiste kõrreliste umbrohtude tõrjeks saab kasutada väiksemaid kulunorme 0,5-0,8 l/ha, kuna need on kergemini tõrjutavad. Pikaealiste umbrohtude tõrjeks nagu murunurmikas ja orashein, tuleb kasutada kõrgemaid kulunorme 1,0-1,5 l/ha. Samuti on võib kasutada toodet Leopard, kulunormiga 1,0-2,5 l/ha. Kartulile ja porgandile on lisaks lubatud orasheina ja teiste kõrreliste tõrjeks tooted Targa Super, kulunorm 0,75-2,0 l/ha ja Pantera 4 EC, kulunorm 0,75-1,5 l/ha.

Uuri lisa Scandagra Eesti kodulehelt.

Tiiu Annuk

agronoom-nõustaja

Scandagra Eesti AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960