Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 18. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vakra on metsaseaduse eelnõu rakendanud oma valimisvankri ette

Vakra on metsaseaduse eelnõu rakendanud oma valimisvankri ette
Foto: Äripäev AS
Eesti Erametsaliit on mures selle pärast, mis toimub praegu Riigikogu keskkonnakomisjonis seoses menetluses oleva metsaseaduse muutmise eelnõuga.

Nagu on väljendanud pressiteadetes komisjoni esimees Rainer Vakra, soovitakse metsade jätkusuutliku majandamise egiidi all ellu viia seadusemuudatusi, mis tegelikult kuidagi ei aita kaasa metsanduse edendamiseleja jätkusuutlikkusele. Plaanitavad täiendavad muudatusettepanekud pigem hakkaks normaalset metsamajandamist takistama. Eriti murelikuks teeb erametsaliitu see, et neist muudatustest rääkides jätab Rainer Vakra mulje, nagu ei teaks tema ja keskkonnakomisjon midagi eraomandusest, mis Eestis juba 25 aastat tagasi taastati.

Jutt käib kolmest seadusemuudatusest. Esiteks soovib keskkonnakomisjon anda valitsusele õiguse päevapealt terves riigis keelata uuendusraied või neid piirata. Teiseks tahetakse seadusele lisada punkt, mille järgi linnade rohealadele jäävate metsade omanikud peaks enne raietegevust selleks kohalikust omavalitsusest ekstra luba küsimas käima. Kolmandaks toetab keskkonnakomisjon algatust kehtestada ka erametsades kevadine kuupäevaliselt määratud raierahu.

Uuendusraiete piiramine või keelamine oleks ettepaneku kohaselt seotud metsade juurdekasvuga: seda saaks valitsus teha, kui „on alust eeldada, et raiete maht võib ületada kasutatavate metsade juurdekasvu”. See muudatus võib erametsaliidu hinnangul kaasa tuua maaomanike massilise omandist loobumise ja anda valusa löögi maapiirkondade igapäevaelule. Metsamajanduslikus mõttes oleks see muudatus võhiklik, kuna metsamajandust planeeritakse ja arvestatakse mitte hetkeseisu järgi, vaid kümne aasta kaupa.

Linnade rohealadel tehtavate raietööde täiendav kooskõlastus topeldaks praeguste seadustega juba kehtestatud regulatsiooni, mis annab linnadele võimaluse seada rohealadel kitsendusi planeeringutega või kohalike kaitsealade moodustamisega.

Üleriigilise kevadise raierahu kehtestamise ettepanek näitab otseselt, et riigikogulased pole end kurssi viinud sellega, mida kujutab endast riigimetsas järgitav raierahu ja mis kevaditi tegelikult toimub erametsades.

Erametsaliidu hinnangul ei peegelda Riigikogu keskkonnakomisjoni plaanitavad seadusemuudatuste ettepanekud tahet muuta Eesti metsandust jätkusuutlikumaks, vaid näitavad, et komisjon on alustanud oma poliitilist kohalike omavalitsuste valimiste eelset propagandakampaaniat.

„Kahjuks on metsaseaduse muutmise arutelud valimispropaganda valguses muutunud absurdseks lahmimiseks,” ütleb erametsaliidu juhatuse esimees Ants Erik. „Mängus on poliitikute isiklikud huvid ja siis ei kuulata ega kaasata enam ei spetsialiste ega partnereid, rääkimata sotsiaalsetest, majanduslikest või ökoloogilistest uuringutest, millele muudatusettepanekud peaks toetuma. Kahju sellistest otsustest võib samas kujuneda väga suureks ja isegi Eesti maaelu halvavaks.”

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960