Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 24. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PMA: 1. juunist peavad kasutusel olema uued ohupiktogrammid

1. juunist peavad kasutusel olema uued ohupiktogrammid
Foto: Postimees/Scanpix
1. juunist 2017 lõppeb üleminekuaeg uuele ühtse klassifitseerimise, märgistamise ja pakendamise (CLP) määrusele. Sellest ajast peab väetise ja taimekaitsevahendite ning teiste võimalikku ohtu põhjustavate kemikaalide pakenditel olema kasutusel ainult uus märgistus.

Ohupiktogrammid ning nendega kaasnevad ohu- ja hoiatuslaused edastavad tarbijale teavet, millist kahju võib vastav aine või segu põhjustada ümbritsevale keskkonnale, inimeste ja loomade tervisele ning kuidas sellisest ohust hoiduda. Oranžile taustale mustaga joonistatud ohusümbolid peavad olema 1. juunist asendatud uute, punase raamiga piktogrammidega.

Euroopa Liit on läinud üle ÜRO väljatöötatud süsteemile, mis tagab ainete ja segude ning neid sisaldavate toodete ühtse klassifitseerimise, märgistamise ning pakendamise kogu maailmas (Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus nr 1272/2008 ehk CLP määrus). Uue süsteemi loomine osutus vajalikuks, kuna sarnase ohu tähistamiseks kasutati erinevaid sümboleid ning mõnedes riikides oli süsteem ebaühtlane. Taimekaitse ja väetise valdkonnas hakati CLP süsteemile üle minema 2013. aastal.

1. juunist 2017 peavad kõikide CLP määruse alla kuuluvate toodete etikettidel olema ainult uus märgistus. Enne selliselt tähistatud toodete kasutamist tuleb kindlasti lugeda ka ohupiktogrammidega kaasnevaid ohu- ja hoiatuslauseid – nii saab vältida õnnetusi nii kodus kui ka tööl.

Uued ohupiktogrammid
Foto: PMA

Rohkem infot CLP määruse kohta saab siit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960