Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 31. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taimekahjustajate monitooring algas taas

Taimekahjustajate monitooring algas taas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) alustas 2017. aasta taimekahjustajate monitooringuga, et koguda infot tähtsamate taimehaiguste ja kahjurite esinemisest.

Vaatlusi teostatakse Eesti erinevates piirkondades igal nädalal maist juulini ning kogutud informatsioon kuvatakse interaktiivsete kaartidena käesoleval kodulehel.

Kaardil näidatakse taimekahjustajate esinemise kohad ja ajad ning täpsem informatsioon kultuuri, sordi, agrotehnika ja eelvilja kohta. Teadmine taimekahjustajate levikust võimaldab tõrjetööde õigeaegset alustamist, suurendab taimekaitsetööde efektiivsust ning võimaldab vähendada taimekaitsevahendite kasutamist.

Täiskasvanud kartulimardikas (Lepitinotarsa decemlineata) on oranžikaskollane kuni 12 mm pikkune, kummalgi kattetiival on viis musta pikitriipu ning eesrindmikul mustad täpid. Vastsed söövad kartulipealseid. Suure kahjustuse korral väheneb kartuli saak või hävivad taimed. Efektiivseimaks tõrjevõtteks on esimeste ilmuvate mardikate ärakorjamine või hävitamine.

Lehetäid (Aphididae) on väikesed pehme ovaalse kehaga putukad, tiibu on neil kaks paari, esineb ka tiivutud isendeid. Enamasti elavad kolooniatena. Lehetäide massilisel esinemisel ja tugeva kahjustuse korral võivad taimed hävida, langeb saak ja halveneb saagi kvaliteet. Lehetäide tõrjekriteerium on 10 lehetäid ühe produktiivvõrse kohta.

Hiilamardikas (Meligethes spp.) on must, rohelise või sinise helgiga 2–3 mm pikkune, ovaalse keha ja tumedate jalgadega mardikas. Kahjustavad eelkõige rapsi, süües õielehti ja augustades kinniseid õiepungi. Tõrjekriteerium on 1–2 mardikat ühe õiepungade faasis taime kohta või vahetult õitsemise eel 4 mardikat taime kohta.

Parema ülevaate saamiseks taimekahjustajate levikust ootab ETKI kõigilt taimekasvatajatelt informatsiooni kergesti äratuntavate kahjurite – kartulimardikas, hiilamardikas rapsil ja lehetäid teraviljadel, esinemise kohta. Sel aastal aitavad andmeid koguda ka nõustajad Tartu-, Pärnu-, Valga-, Viljandi-, Võru- ja Saaremaalt.

Tõrjekriteeriumi ületava kahjurite esinemise kohta saata informatsioon (kahjustaja, kahjustatud kultuur, kuupäev, koht (küla, vald)) aadressile [email protected]

Eesti Taimekasvatuse Instituut monitoorib taimekahjustajaid alates 2014. aastast. 

Täpsem info: Pille Sooväli, [email protected], tel 776 8375.

Vaatluspõldude võrgustik

2016. aastal vaadeldi taimekahjustajate esinemist ja levikut 275 kohas 524 põllul.

Monitooringuga kaetud põllukultuuridele 2016. aastal kasutada lubatud taimekaitsevahendid ja nende efektiivsus taimekahjustajate tõrjel on välja toodud järgnevates tabelites SIIN

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960