Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Osale parima mahetootja ja -toote konkursil

Parim mahetootja ja parima mahetoote valmistaja 2016
Foto: Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
Juuni kuust alates saab esitada kandidaate 2017. aasta parima mahetootja ja -toote konkursile. Konkursile „Parim mahetootja 2017“ oodatakse kandidaate kuni 1. juulini ja konkursile „Parim mahetoode 2017“ kuni 10. augustini.

Restorani Wicca peakokk Angelica Udeküll, kes on parima mahetoote hindamiskomisjonis olnud mitmeid aastaid, tõdes: „Aastatega on tooted läinud järjest põnevamaks, pakendid atraktiivsemaks ja valik laiemaks. Kindlasti ootame uusi tulijaid. Kui siiani on kõige laiemas valikus esindatud maiustuste, snäkkide ja jookide tootjad, siis eriti loodaks uusi tooteid just liha- ja piimasaaduste grupis.“

„Eesti mahepõllumajandus on kiirelt arenev suure ekspordipotentsiaaliga tootmisharu, kus tegutseb palju tegusaid ja keskkonnale mõtlevaid põllumehi ja toidutootjaid,“ ütles Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest. „Meie maheettevõtted on üsnagi eriilmelised – igal aastal on konkursil osalenud erinevate tootmistüüpide ja suurustega ettevõtted, kuid kõik nad on näidanud tõsist pühendumust ja häid tulemusi. Ootame aktiivset konkurssi ka tänavu.“

Airi Vetemaa sõnul on iga aastaga kasvanud ka mahetöötlejate arv ja mahetoodangu maht. „Mahetöötlejad on valdavalt küll väikeettevõtted, kuid loodame, et ka suuremad toidutöötlejad leiavad enam võimalusi oma tooteportfelli rikastamiseks mahetoodetega. Kuigi praegu on kaubanduses valdav imporditud mahetoodang, siis usume, et see olukord hakkab lähiaastatel muutuma,“ lisas Airi Vetemaa.

Parima mahetootja ja mahetoote konkursid toimuvad kaheksandat korda. Konkursi eesmärk on tutvustada avalikkusele parimaid tooteid ja tootjaid ning tunnustada ja innustada maheettevõtjaid. 

Konkursile „Parim mahetootja 2017“ saavad kandidaate esitada nii organisatsioonid kui ka üksikisikud, sh kandideerija ise. Konkursile oodatakse hea tootmistasemega mahetootjaid, kelle ettevõte on mahepõllumajanduslikult majandanud vähemalt 2 aastat. Ettevõttes peab olema korras sõnniku- ja jäätmemajandus ning tagatud loomade heaolu. Kandidaadi esitamiseks tuleb täita ankeet, tähtaeg on 1. juuli.

Konkursile „Parim mahetoode 2017“ esitavad oma ettevõttes valmistatud tooteid ettevõtted ise. Tingimuseks on, et mahetoode oleks ankeetide esitamise tähtajaks müügil. Toodete ankeetide esitamise tähtaeg on 10. august.

Ankeedid tuleb saata aadressile [email protected]. Parima tooja ja toote valivad välja erialaspetsialistidest koosnevad 7-liikmelised hindamiskomisjonid.

Võitjad kuulutatakse välja 17. septembril Tallinnas, Eesti Vabaõhumuuseumi Leivapäeval, mille raames toimub mahetoodete laat ja kus külastajad saavad konkursil osalenud toodete hulgast valida oma lemmikmahetoote. 

Konkursse korraldab Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.

Konkursside ankeedid ja täpsemad osalemise tingimused leiab SIIT.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960