Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: taimekaitsehooaeg on haripunktis

Raps õienuppude faasis
Foto: Scandagra Eesti AS
Täna võib küll öelda, et taimekaitsehooaeg on haripunktis, kõiki töid ei jõua ära teha, kuna taimed kasvavad kiiresti ja märkamatult on kasvufaasid vahetunud.

Mõningaid tegemisi tuleb kindlasti ka ümber planeerida. Hoogsalt tehti eelmine nädal nii umbrohutõrjet, kasvureguleerimist kui väetamisi. Ka taimehaiguste arenguks on olnud soodne aeg, piisav temperatuur ning õhuniiskus soodustavad nii jahukastesse kui erinevatesse laiksustesse nakatumist.

Taliraps on juba paljudes kohtades õitsemise alguses ning seetõttu ongi hea meelde tuletada, et sellel ajal hakkavad talirapsi õitele kogunema kõdra-peitkärsakad ning õige pea on aeg teha ka valgemädaniku tõrjet. Taimede õitsemise ajal tohib kasutada ainult sellel ajal lubatud tooteid. Nendeks on Biscaya, kulunorm 0,3 l/ha, Proteus OD, kulunorm 0,6-0,75 l/ha ja Mavrik Vita (endise nimega Mavrik 2F) kulunorm 0,2 l/ha. Juhul kui rapsipõllu läheduses on mesila, soovitame eelistada toodet Mavrik Vita (toimeaine tau-fluvalinaat), mis oma unikaalsetele omadustele on ohutu kimalastele, mesilastele, lepatriinulastele ja teistele kasulikele putukatele. Biscaya ja Proteus OD on lubatud kasutada hiilamardika tõrjumiseks rapsi- ja rüpsitaimedel õitsemise ajal alates kella 22.00-st kuni 5.00-ni hommikul, mil mesilased aktiivselt ei tegutse.

Valgemädaniku tõrjeks on sobivaid tooteid väga palju: näiteks Orius 250 EW, Folicur, Tilmor, Propulse, Prosaro, Amistar Xtra, Cantus Gold jt. Mõistlik oleks ühildada kärsaka tõrje haigustõrjega.

Valgemädaniku sklerootsum rapsi varres
Foto: Scandagra Eesti AS

Kõdra peitkärsakas, kõdrasääsk ja nende tõrje

Kõdra-peitkärsakas (Ceuthorrhynchus assimilis) on meil üks kõige sagedamini esinevaid peitkärsaka liike ja seega üks  talirapsi võtmekahjureid. Mardikad on kuni 3,0 mm pikkused tuhkjashallide karvadega kaetud kõvera kärsakuga. Nad hakkavad kogunema õitsemise alguses taimedele, et seal toituda õietolmust. Kärsakad kahjustavad kõdraalgmeid, munedes 2-4 cm pikkustesse kõtradesse. Munadest koorunud tõugud söövad seemneid.

Niiskete ilmadega on kõtrades olevad väljumisavad sissepääsuteeks seenhaigustele. Samuti soodustab kahjur kõdrasääse munemist kõtrades olevate vigastuste kaudu.

Kõdrasääse (Perrisia brassicae sün Dasyneura brassicae) arvukus on meil viimastel aastatel oluliselt tõusnud ning kahjustused suured. Kuna kõdrasääse paljunemine sõltub suuresti maakirpude või kärsaka olemasolust, siis üheks tõrjeviisiks on eelmainitud kahjuritest vabanemine, see raskendab ka kõdrasääse munemist.Tõrjeaeg kõdra-peitkärsaka vastu on õite kroonlehtede varisemisel ja esimeste väikeste kõtrade staadiumis. Tõrjekriteeriumiks loetakse kui õitsemiseelsel perioodil on 1-2 mardikat taime kohta ja sellise asustusega taimi on 10%. Vajadusel pritsitakse teistkordselt õite kroonlehtede varisemisel ja esimeste kõtrade moodustumisel. Kuna mardikad kogunevad alles praegu taimedele ja munevad väikestesse kõtradesse, siis liiga varajase tõrjega ei suuda taimi kaitsta kõdra-peitkärsakate vastu. Hilisema tõrjega saab ühildada kuivlaiksuse tõrjet.

Valgemädanik ja selle tõrje

Valgemädaniku (Sclerotinia sclerotiorum) pritsimise orienteeruv aeg on esimeste õielehtede langemisest rapsi peaharul kuni täisõitsemiseni. Teisisõnu, kui on avanenud 75% peavarre õisikust ja rohkem kui 50% külgharude õisiku pungadest ning esimesed kõdrad on alustanud kasvu.

Valgemädaniku eosed ei nakata lehti ja varsi kohe nendele sattudes, vaid eoste idanemiseks on vajalik soodne toitepinnas rapsi varisenud õielehtede ja neil paikneva õietolmu ning muu ainete seguga. Õielehtedel on eosed eluvõimelised kuni 21 päeva. Vihmad ja tugevad udud, mis hoiavad lehed ja varred märjana 2-3 päeva, soodustavad nakatumist. Lisaks soodustab valgemädaniku riski vihmane ilm õitsemise ajal, öine kaste ja udu. Valgemädanikuga koos tõrjutakse ka kuivlaiksust, kuid väga efektiivne see pole, kuna kuivlaiksusesse nakatumine toimub hiljem, tema pritsimise orienteeruv aeg on esimeste haigustäppide esinemine kõtradel.

Enne valgemädaniku tõrje tegemist hinnake eelnevalt kõiki riskitegureid (vt tabel), kas taliraps üldse vajab valgemädaniku tõrjet.

Tõrjevajaduse arvutamise kalkulaator on kättesaadav Eesti Taimekasvatuse Instituudi kodulehel.

Valgemädaniku tõrjevajaduse arvutamine
Foto: Scandagra Eesti AS

Tõrjesoovitused: Väga väike risk, et valgemädaniku nakkus põhjustab olulist saagikahju. Pritsimine ei ole vajalik. Keskmine risk olulist saagikadu põhjustava valgemädaniku nakkuse esinemiseks. Soovitatav on nädala möödudes hindamist korrata. Pritsimine võib osutuda vajalikuks juhul, kui ilm muutub vihmaseks. Suur risk, et valgemädanik põhjustab olulist saagilangust. Pritsimine on vajalik.

0-35 punkti:

40-55 punkti:

60-75 punkti:

Kus aga veel taliraps ei õitse, seal on vajalik teha kahjurite tõrjet. Eelmisel nädalal võisime peitkärsakatest kohata nii varre-peitkärsakat, kui ka kõdra peitkärsakat, samuti hiilamardikaid. Mardikaid saab tõrjuda nii kontaktsete toodetega nagu Karate Zeon 0,1-0,15 l/ha, Kaiso 50 EG 0,15 kg/ha, Fastac 50 0,2-0,3 l/ha, Decis Mega 0,125-0,15 l/ha, Mavrik Vita 0,2 l/ha. Kuigi mardikaliste vastupanu teistele püretroididele on olemas, mõjub Mavrik Vita nendele kahjuritele väga hästi. Resistentsuse riski tau-fluvalinaatidele peetakse väikeseks.Samas, kui soovite kahjurite vastu pikemat kaitset, on sobilik kasutada toodet Avaunt. Tootes olev toimeaine läheb vahakihti ning püsib seal kuni 14 päeva, erinevalt teistest kontaktsetest toodetest. Avaunt’iga kokku puutunud naeri-hiilamardikad lõpetavad mõne tunni möödudes söömise, muutuvad liikumatuteks või nende liigutused on koordineerimatud ning lõpuks nad surevad 1–3 päeva jooksul. Avaunt on tõhus naeri-hiilamardikate vastu, kes on muutunud resistentseks püretroidide (Fastac 50, Decis Mega jt kontaktsed tooted) suhtes. Lubatud kasutada nii suvi- kui talirapsil ning rüpsil. Avaunti ei või kasutada, kui põllul on õitsevad taimed, seega tuleb tõrje ära teha enne õite lahtiminekut. Kulunorm 0,2 l/ha.

Süsteemsetest toodetest on hiilamardikate õienuppude faasis lisaks tuntud vahenditele Proteus OD ja Biscaya’le lubatud kasutada ka Plenum 50 WG’d. Kuna toode on ohtlik mesilastele ja kimalastele, ei tohi seda samuti kasutada taimede õitsemise ajal. Plenum 50 WG toimeaine, pümetrosiin, peatab putuka toitumise kohe, kuid surmav toime saabub teistest insektitsiididest aeglasemalt. Plenum on kasutamiseks ainult suvi- ja talirapsil. Käesoleval hetkel ei ole naeri-hiilamardika resistentsuse juhtumeid pümetrosiini suhtes teada. Plenum 50 WG kulunorm on 0,15 kg/ha, lisada märgajat, näiteks Contact’i 0,1 l/ha.

Putukate tõrjel on oluline jälgida, et ei vähendataks kulunormi. Sellega teeme nö karuteene endale, soodustades resistentsete putukate populatsioonide arengut, kuna väiksema kulunormi puhul võib juhtuda, et osa putukate populatsioonist jääb ellu, tuues järglastena ilmale uue põlvkonna tugevama vastupanuvõimega isendeid. Samuti on soovitav erinevates pritsimiskordades vahetada tooteid nii, et oleks erinev toimeaine. Lisaks saab efektiivsema kahjuritõrje tagada näiteks kontaktsetele toodetele supermärgaja (Silwet Gold, Hefe Elit) lisamisega, eesmärgiga, et toode püsiks taimel kauem ja vihm ei saaks seda nii ruttu maha pesta. Kuna rapsi boorivajadus on väga suur, kasutatakse samal ajal koos putukatõrjega boori. Meeldetuletuseks: kuna boor tõstab vee pH-d, siis ärge unustage vee pH-d alandada, eriti just kontaktsete toodete kasutamisel, sest siis mõjuvad nad efektiivsemalt! Lugege lisainfot taimekasvatusalastest nõuannetest, nädal 19.

Tuulekaera tõrjest

Tuulekaer on tärganud ja jõudsalt kasvanud. Niisamuti kasvavad teraviljad, varajastel sortidel on juba moodustunud teine kõrresõlm, seega olge Tombo WG’ga pritsimisega ettevaatlik, kuna toodet on lubatud kasutada kuni teise kõrresõlmeni (faas 32), hilisem kasutamine võib kaasa tuua saagilanguse. Enne kasutamist veenduge, et kasutamise aeg pole ümber saanud. Lisaks tuletame meelde, et Tombo WG kasutamisel täisnormiga 0,2 kg/ha on seatud kasutuspiirangud järgnevatele kultuuridele. Kui sellel põllul on plaanis järgmine aasta kasvatada uba või hernest, siis kasutage tuulekaera tõrjeks teist toodet, näiteks Axial’i või Puma Universal’i. Rapsi ja teraviljakülvidega probleeme pole, ei sügisel ega järgmise aasta kevadel. Tombo WG’d ei ole soovitatav segada kasvuregulaatoritega ja vedela lämmastikuga, kuna võib põhjustada kahjustusi teraviljale. Seevastu fungitsiididega segamisel üldjuhul probleeme pole, siiski ei soovita spiroksamiini (Falcon Forte, Input) sisaldavate toodetega segada, kuna on täheldatud kultuuri kahjustamist. Segamisel soovitame eelistada ühe või kahe toimeainega fungitsiidi võimalike kahjustuste vältimiseks. Kasutamisel ärge unustage lisada 0,5 l/ha spetsiaalmärgajat Dassoil’i, kuna teiste märgajate kasutamisel võib efektiivsus kõrrelistele jääda nõrgaks.

Suvirapsi tärkamisjärgne umbrohutõrje

Suviraps on valdavalt tärganud ning idulehtede või esimeste pärislehtede faasis. Maakirbu ründel tehke vajadusel tõrjet kontaktsete toodetega nagu Fastac 50, Karate Zeon, Decis Mega, Kaiso 50 EG jne. Üldiselt on hea meel tõdeda, et tänavu suuri probleeme maakirpudega pole ning kindlasti paljud pääsevad tõrjest.

Tärkamisjärgselt kuni teise pärisleheni on lubatud kasutada toodet Butisan Star, kulunorm 2-2,25 l/ha. Kuni rapsi kolmanda pärisleheni kasutada toodet Fuego Top, kulunorm 1,5-2,0 l/ha. Kuni neljanda rapsi pärisleheni on lubatud tooted Sultan 500 SC, kulunorm 1,5 l/ha ja Butisan Avant, kulunorm 2-2,5 l/ha. Butisan 400 SC on lubatud isegi kuni suvirapsi 8 leheni, kuid soovitame siiski varem teha, kuna umbrohud kasvavad liiga suureks ja efektiivsus umbrohtudele väheneb, kulunorm 1,875 l/ha. Rapsan 500 SC on lubatud kasutada tärkamisjärgselt kuni nelja pärislehe staadiumini, kulunorm 1,5 l/ha.

Umbrohud, millel pritsimise ajal on rohkem kui 3-4 pärislehte, alluvad tõrjele halvasti. Väga sooja ja päikesepaistelise ilmaga soovitame mitte pritsida, samuti märgi lehti, sest see võib kahjustada taime lehtedel olevat vahakirmet. Rapsi pritsimine idulehtede faasis ei kahjusta rapsi, seega sel ajal võib julgelt tõrjet teha.

Lisaks mullaherbitsiididele võib alates rapsi teisest pärislehe faasist (varem oli lubatud rapsi 3-4 pärislehest) kasutada preparaati Lontrel 72 SG. Lontrel 72 SG hävitab paljusid umbrohuliike, nt kesalill, konnatatar, rukkilill, võilill ja põldohakas. Kulunorm 125-165 g/ha, kulunormi suurus sõltub umbrohtude intensiivsusest. Kui on aga probleeme virna ja maltsaga ning kui mullapreparaadi mõju polnud piisav või ei olnud mullas piisavalt niiskust, siis parimaks lahenduseks on preparaat Galera. Toodet on lubatud kasutada alates rapsi teise pärislehe faasist kuni neljanda pärislehe faasini, kasutamise kulunorm 0,3 l/ha (varem kasutamine 3-4 lehe faasist kuni rapsi õienuppude ilmumiseni kulunorm 0,35 l/ha!). Nii Lontrel 72 SG kui Galera vajavad efektiivseks toimimiseks märgaja lisamist paagisegusse. Normaaltingimustes on tooted vihmakindlad 6 tunni möödumisel pritsimisest.

Ristõieliste umbrohtude probleemi saate lahendada, kui kasutate toodet Salsa. Salsa kasutamisel tuleb kindlasti silmas pidada, et parim aeg kasutamiseks on umbrohtude idulehe staadiumist kuni 2 lehe staadiumini, põldsinepil on optimaalne kuni 4 leheni. Kui umbrohud on suuremad, siis tuleb kasutada kindlasti kõrgemaid kulunorme nagu 20-25 g/ha. Registreeritud kulunorm 15-25 g/ha. Suvirapsi võib pritsima hakata Salsaga juba siis, kui kultuuril on idulehed. Galera ja Salsa on lubatud kasutada ka suvirüpsil.

Uuri lisa Scandagra Eesti kodulehelt.

Tiiu Annuk

agronoom-nõustajaScandagra Eesti AS

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960