Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SCHULTE masinate üle kümne aasta häid kogemusi kiviküllastel Eesti maadel

Kivikorjemasin Schulte HR8000
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Iidsetest aegadest, juba maaharimise alguspäevadest saati on inimesel tulnud tegeleda siinse piirkonna kivirikkusega, tülika takistusega haritaval maatükil. Kivid on meil jätkuvalt suureks probleemiks, vaatamata sellele, et neid on koristatud juba pikki aastaid.

Kivide eemaldamine on Eesti põllunduse lahutamatuks osaks olnud kogu ajaloo jooksul. Kunagi tehti seda primitiivsete töövõtetega (kangi ja hobusega), tänapäeval on meie põllumeestel õnneks kasutada hulga võimekamad ja moodsamad vahendid ning enam toorest inimjõudu kasutama ei pea. Kindlasti on majapidamisi, kus kivikoristus on seni puhas käsitöö, kuid et põllumees otsib siiski lihtsamat, odavamat ja efektiivsemat tootmisviisi, on paljudes majapidamistes kasutusele võetud ka väga moodne tehnika. Samuti ei ole tänapäeval enam saada tööjõudu, kes oleks valmis käsitsi kive korjama, ja ega nii ei jõua ka kuigi palju ära teha.

Ilma kivide eemaldamiseta paraku aga läbi ei aja, sest kui keset saagikoristust peaks koristusmasinas midagi purunema, toob see kaasa remondikulud ja kaotsi läinud väärtuslikud töötunnid. Sõltuvalt sellest, mis on purunenud, võib kogu saagikoristus aga hilineda nädala või rohkemgi.

SCHULTE korjab kokku käsitöö jaoks liiga suured ja liiga väiksed kivid

SCHULTE on enam kui 100-aastase taustaga masinaehitusettevõte, mis toodab kivikoristusseadmeid, jäätmaaniidukeid ja lumepuhureid. SCHULTE prioriteet nr 1 on toodete kompromissitu kvaliteet nii kasutatavate materjalide kui ka insener-tehniliste lahenduste poolest. Tulemuseks on väga vastupidavad professionaalidele loodud seadmed. Kõik Eestisse tarnitavad SCHULTE seadmed on CE sertifitseeritud, vastates Euroopa masinaehituse ja ohutusstandarditele.

• rehvid 16,5 × 16,1, 10 PLY;• kivikorjekasti tagaküljeks varbsein;• töölaius 1,54 m;• kasti maht 2,3 m3 ja väljalaadimise kõrgus 2,43 m;• kasti taga kummist kaitsepuhvrid;• hüdrauliline tööasendisse seadmine;• sõidutuled.

Konekeskos on SCHULTE masinatest kohe saadaval kivikombain HR8000, mis koristab põllult 5–69 cm läbimõõduga kivid. Seega korjab masin kokku nii sellised suured kivid, mida ei jaksa käsitsi tõsta, kui ka väikesed kivid, mida käsitsi ei korjata.

Seadmel on 2,4 meetri kõrguselt kallutav punker, mis võimaldab laadida kivid otse haagisele. Kivikombaini tootlikkuse suurendamiseks pakub SCHULTE 4,27 m töölaiusega kivivaaluteid, mis suudavad vaalu ajada 5–64 cm läbimõõduga kivisid.

Juba kümme hooaega on saadaval olnud jäätmaaniidukid.
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

SCHULTE toodete sobivust Eesti oludesse, nende kõrget kvaliteeti ja vastupidavust tõestavad enam kui kümme hooaega edukalt töötanud jäätmaaniidukid. Valikus on eri töölaiuse ja lõikekõrgusega niidukid. Laost on kohe saadaval järgmised hooldusniidukid:

FX 1800FX 318

Töölaius: 4,57 mLõikekõrgus: 44,5–425 mmLõigatava materjali läbimõõt: 101,6 mm

Töölaius: 5,5 mLõikekõrgus: 44,5–425 mmLõigatava materjali läbimõõt: 89 mm

Huvi korral küsi pakkumist Konekesko Eesti müügimehelt.

Lähima masinakeskuse leiad SIIT.

Vaata lisa: www.konekesko.ee

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960