9. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Teraviljade hinnad tõusevad üle maailma

Börs: Teraviljade hinnad tõusevad üle maailma
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: ÜRO: nisu ja õliseemnete oodatud hinnatõusu ei pruugi tulla; teraviljade hinnad tõusevad üle maailma; rapsiseemnete turg võib muutuda volatiilseks; Aafrika suurimate kohvitootjate toodang suureneb; nafta ja bensiin odavnesid järsult.

ÜRO nisu ja õliseemnete oodatud hinnatõusu ei pruugi tulla

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) teatas, et oodatavat nisuhindade tõusu ei pruugi tulla. Lisaks sellele hoiatati ka selle eest, et õliseemnete turul on samuti liiga palju optimismi.

FAO kirjutas oma tooraineturgude ülevaates, et „nisuturul on kõrged saagiootused“ – organisatsioon tõstis ka nisu 2017-18 hooaja saagiprognoosi 2,8 miljoni tonni võrra, 743,2 miljoni tonnini.

Tõsi, võrreldes eelneva hooajaga oleks seda 17 miljonit tonni vähem, aga teistest turujälgijatest on FAO prognoosid tunduvalt kõrgemad. Näiteks USA põllumajandusministeerium prognoosib ülemaailmseks tootmiseks 737,8 miljonit tonni, Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) ootab aga 735,9 miljoni tonnist toodangut.

FAO tõstis ka 2017-18 hooaja lõpu varude prognoosi 9,8 miljoni tonni võrra 257,4 miljoni tonnini. Vaatamata sellele, et FAO langetas varude prognoosi, on „varude ja tarbimise“ suhe 18,5 protsenti, mis on „viimase viie aasta keskmisest ikkagi kõrgemal“.

„Pakkumine peaks 2017-18 hooajal olema ikkagi rikkalik, mis tähendab, et hinnad püsivad madalal, eriti hooaja esimeses pooles,“ ütles FAO.

FAO lisas, et õliseemnete hinnad ei pruugi tõusma hakata, aga tasemed on piisavad, et põllumehed rapsi teiste teraviljade ees eelistaks.

Teraviljade seis erinevates piirkondades maailmas
Foto: Äripäev AS

Teraviljade hinnad tõusevad üle maailma

FAO kommentaarid tulevad ajal, mil teraviljade hinnad üle maailma on nädala jooksul kallinenud. Nimelt muretsetakse USAs, Kanadas ja ka Austraalias kuiva ilma pärast.

USAs kallines maisi hind nädalaga 3,9 protsenti ja nisu lisas 5,1 protsenti. Kummagi buššel maksis reede lõunaks vastavalt 3,8375 ja 4,475 dollarit. Sojaubade hind kallines 2,6 protsenti ja buššel maksab 9,38 dollarit.

Eelmisel nädalal vähendas Euroopa Liit 2017-18 hooaja teraviljade saagiprognoosi kahe päeva jooksul kaks korda. Nisuvarud peaksid regioonis langema aga nelja aasta madalaima tasemeni. Tõsi, eelneva tulemused võrreldes on see ikkagi suure, sest eelmisel aastal mõjusid teraviljadele kehvasti liigsed vihmad.

Saagiootused on Euroopas vähenenud, aga hinnad on püsinud ikkagi madalal. Osalt on põhjus maailmaturul toimunud languses – globaalne turg mõjutab järjest enam ka Euroopa turgu. Mõju oli sellel nädalal aga juba positiivne, sest USAs olid teraviljade hinnad tõusuteel, mis aitas kallineda ka Euroopa toidunisul.

Pariisi toidunisu kallines nädalaga 2,2 protsenti, 174,5 euroni tonnist (detsembrikuu futuur)

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Rapsiseemnete turg võib muutuda volatiilseks

Rapsiseemnete hind hakkas sellel nädalal uuesti tõusma, sest turg on tasakaalustumas, aga järgmistel kuudel ohustavad saaki ilmastikuolud, kirjutab portaal AHDB.

Oodatakse, et globaalne rapsiseemnete toodang peaks 2017-18 hooajal taastuma, eriti peaks tootmine suurenema Euroopa Liidus, Ukrainas ja Kanadas. Saagiootuste pidev kasv on sellel aastal ka rapsiseemnete hindu allapoole surunud.

Nüüd aga oodatakse, et tootmine ja nõudlus peaks jõudma tasakaalu, mis peaks takistama varude kogunemist. Samal ajal hoiaks see turud võimalike ilmastikuolude muutuste suhtes tundlikuna (sest turg võib hakata kõikuma ülepakkumise ja defitsiidi vahel). Eriti tähtsad on paar järgmist kuud, mil ilmastikuolud võivad saagiootusi mõlemas suunas mõjutada. See tähendab, et turg võib muutuda väga volatiilseks.

Riskide kasv ning osalt ka teiste teraviljade kallinemine ja ehk ka tehniline korrektsioon panid rapsiseemnete hinna sellel nädalal kallinema. Rapsiseemnete hind tõusis 2,6 protsenti, 361 euroni tonnist (augustikuu futuur).

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Aafrika suurimate kohvitootjate toodang kasvab

Aafrika kahe suurima kohvitootja – Etioopia ja Uganda – toodang tõuseb järgmisel hooajal rekordini, mis toetab ka eksporti, vahendab agrimoney.

Etioopia ja Uganda tootmine moodustab rohkem kui 60 protsenti kogu Aafrika kohvitoodangust. Kokku peaks kahe riigi tootmine ulatuma 2017-18 hooajal 10,9 miljoni kohvikohtini, mis on kõigi aegade rekord, teatas USA põllumajandusministeerium.

See tähendaks, et eksport kasvab 7,31 miljoni kohvikotini, mis on samuti kõigi aegade rekord. Tõsi, võrreldes Etioopiaga kasvab Uganda tootmine tunduvalt rohkem. Sealne valitsus plaanib tootmist suurendada 2016-2020 aastatel 16,7 miljoni kohvikotini (võrreldes praegusega kahekordne tootmine).

Nädalaga kallines robusta kohvi hind 0,1 protsenti ja tonn maksis reede lõunaks 1989 dollarit. Suured toodanguootused on viimasel ajal ka hindu alla surunud – võrreldes aasta algusega on hinnad langenud üle 15protsendi.

Kohvi hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest odavnes kakao 1,5 protsenti ning tonn maksab 1989 dollarit. Töötlemata riis kallines 1,2 protsenti ning kvintal maksab 11,23 dollarit.

Või hind rühib võimsalt üles

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade (GDT) piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid kokkuvõttes 0,6 protsenti.

GDT indeks on nüüdseks tõusnud kolme aasta kõrgeima tasemeni – eelkõige on viimasel ajal hinnatõusu aidanud vedada Hiina tugev nõudlus. Lisaks sellele on tootmist märkimisväärselt mõjutanud ka 2014-2016 aastatel toimunud järsk hinnalangus.

Tõsi, täispiima pulbri hind langes oksjonil 2,9 protsenti, 3143 dollarini. Kooritud piima pulbri hind tõusis aga 7,9 protsenti, 2156 dollarini tonnist.

Suurt hinnatõusu on viimasel ajal näidanud aga või, mis kallines teisipäeval toimunud oksjonil 3,3 protsenti. Või on sellel aastal tõusnud GDT oksjonitel 31 protsenti 5631 dollarini tonnist – see on kõrgeim tase alates 2012. aastast.

Nafta ja bensiin odavnesid järsult

Nafta hind langes sellel nädalal tublisti, sest USA valitsuse andmetest selgus, et Ühendriikide naftavarud kasvasid üllatavalt palju. Lisaks sellele on investorid skeptilised ka OPECi tootmiskärbete kokkuleppe osas.

USA kaubandusliku toornafta varud kasvasid 26. mail lõppenud nädalal 3,3 miljoni barreli võrra päevas, teatas Energia Informatsiooni Administratsioon (EIA). Analüütikud prognoosisid, et varud vähenevad 3,5 miljoni barreli võrra.

American Petroleum Institute’i andmed viitasid lausa 4,6 miljoni barreli suurusele langusele. Seega valmistas varude tõus turgudele suure üllatuse, mis pani kiiresti liikuma ka nafta hinna.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 6,4 protsenti ja WTI kukkus 6,6 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva lõunaks vastavalt 47,63 ja 45,41 dollarit.

Turud muretsevad ka OPECi tootmiskärbete kokkuleppe efektiivsuse pärast. Õli on tulle valanud ka Katariga seotud geopoliitilised pinged – nimelt otsustasid mitmed Lähis-Ida riigid Katariga diplomaatilised suhted lõpetada, sest väidetavalt toetab sealne valitsus terrorismi.

Lisaks sellele andis USA energiaministeerium teisipäeval märku, et tõenäoliselt kasvab Ühendriikide päevane naftatootmine järgmisel aastal 10 miljoni barrelini, mis on kõigi aegade rekord.

Rotterdami 95 bensiini hind langes nädalaga 4,4 protsenti, 511,75 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960