Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 26. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurent vaidlustas E-Piimale mõeldud toetuse

EPIKO nõukogu esimees Märt Riisenberg
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
PRIA otsustas mai lõpus anda 15 miljonit eurot investeeringutoetust E-Piimale, sama toetuse saamiseks projekti esitanud MilkEst AS, mis koondab piimaühistuid, vaidlustas PRIA hindamiskomisjoni otsuse.

"Meie arvates on hindamiskomisjoni otsus tehtud kiirustades ning süvenemata detailidesse, mis on uue piimatööstuse tekke puhul kõige olulisemad," rääkis MilkEst ASi üks eestvedajaid, EPIKO nõukogu esimees Märt Riisenberg Postimehe vahendusel.

14. juunil PRIA-le saadetud kirjas väljendavad MilkEsti alla koondunud piimaühistud EPIKO, Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liit, Saaremaa Piimaühistu ja Tartumaa Piimatootjate Ühistu pettumust PRIA hindamiskomisjoni 5. mai otsuse üle, kus tehti ettepanek eraldada uue ühistulise piimatööstuse loomiseks 15 miljonit teisele toetuse taotlejale E-Piim Tootmine ASile. 

"Meie hinnangul puudub enamikul hindamiskomisjoni valitud isikutel suurtööstuse, sh piimatööstuse eripära ja suurinvesteeringute tegemise spetsiifikat puudutavad teadmised ja kogemused," märkisid kirjale allkirjutanud ja lisasid peale selle, et nende meelest tegi komisjon oma otsuse pealiskaudse töö tulemusel.

MilkEsti aktsionärid kritiseerisid ka toetuse saanud E-Piim Tootmine ASi projekti, mille kohta nad ütlesid, et ei ole veendunud, kas E-Piim saab kokku lubatud tootmismahu – ligi 1000 tonni piima päevas.

"Saame küll aru, et 1000 tonni piima päevas töötlev tööstus on ideena uhkem kui 500 tonni piima töötlev tööstus oma esimeses etapis, aga selleks tuleb saada kokku ka siduvad kokkulepped piimatootjate vahel, et see projekt teostatav oleks," märkis Riisenberg.

Loe pikemalt Postimehest.

PRIA jagatav 15 miljoni euro suuruse eelarvega investeeringutoetus on Eesti maaelu arengukava 2014-2020 meede põllumajandustoodete töötlemise ja turustamise suurprojektide elluviimiseks, mille sihtrühmaks on Eestis valitud piimandussektor. Eesmärgiks on uue ühistulise piimatööstuse rajamine.

Üksnes ühele projektile mõeldud toetust taotles kaks ettevõtet: E-Piim Tootmine AS ja Milkest AS. Kaheksaliikmeline hindamiskomisjon eesotsas Indrek Neiveltiga tegi PRIA-le ettepaneku toetada E-Piim Tootmine ASi projekti.

Neivelt nentis, et mõlemad projektid olid väga hästi läbimõeldud, kuid komisjoni otsus oli üksmeelselt E-Piim Tootmine ASi projekti kasuks, kuna nähti, et selle projektiga astutakse pikem samm edasi Eesti piimatööstuse arengus ja riigi toetus on põhjendatud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960