Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 28. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millega ja kuidas tõrjuda tüütuid kahjureid?

Maasika õielõikaja kahjustus
Foto: Scandagra Eesti AS
Kuna hobiaednikele lubatud taimekaitsevahendite arv vabamüügis on vähenenud pole mõtet siin-kohal rääkida põhjustest, miks see nii on, vaid olulisem on vaadata kuidas me saaksime vajadusel koduaias kahjureid tõrjuda.

Vaataksimegi siinkohal väga lühidalt enim probleemi tekitavaid kahjureid, mõningate näidete põhjal ning allpool erinevate tõrjevahendite spektreid ja toimemehhanisme.

Lehetäilased (Aphididae) on aednikule hästi tuntud kahjurid. Peamist kahju teevad taimedele noortest kudedest toituvad lehetäikolooniad, mis põhjustavad taimede nõrgenemist ja noorte kasvude deformeerumist. Veelgi suurem on aga kahju, mis tuleneb lehtede ja varte saastumisest mesikastega, mis soodustavad nõgiseente kasvu. Samuti levitavad lehetäid viirusi, kandes neid nakatunud taimedelt tervetele. Suvel soojade ilmadega saavad vastsed suguküpseks umbes nädalaga, seega võivad populatsioonid kasvada väga kiiresti. Mistõttu on sageli vaja mitu korda hooajal tõrjet teha.Ripslased (Thripidae) tekitavad otsest kahju, imedes mahla taime lehtedest, pungadest ja õitest. Kahjustuse tagajärjel on lehtedel valkjad nurgelised laigud. Lehe alaküljel helgivad need hõbedaselt ja on kaetud mustade täpikeste - ripslase väljaheidetega. Tugevasti kahjustatud lehed kolletuvad, taime areng pidurdub, õied varisevad ja saak väheneb. Kahjustuse suurenedes lehed kuivavad. Kui kahjureid on palju, saavad vigastada ka viljad. Tihti on kroonlehed ja taimevõrsed kahjustunud. Ripslased kahjustavad mitmeid eri liiki taimi ja on köögiviljakasvatajatele suureks probleemiks.: Profülaktikaks kaevake ja kobestage pinnas, hävitage umbrohud. Ripslast meelitab ligi sinine värvus, seetõttu püüdke teda sinise liimpüünisega, mis tuleks paigutada taimelatvade kõrgusele. Tugevasti kahjustunud lehed on soovitatav taimelt eemaldada.Õunapuu-õielõikaja (Anthonomus pomorum) võib kahjustada ka pirni- ja viirpuid. Õiepungade nähtavale ilmumisel lehekodariku vahelt algab munemine. Üks emasmardikas võib muneda kuni 100 muna, paigutades igasse õiepunga ühe muna. Munemisperioodi kestus sõltub pungade arengu kiirusest. Avanevatesse õiepungadesse ei muneta. Õiepungad, milles arenevad õielõikaja tõugud, ei avane, vaid kuivavad ja hiljem varisevad. Hoolikal uurimisel võib nupu seest leida nii vastseid, nukke kui valmikuid. Sarnast kahjustuspilti võib põhjustada ka külm. Tavaliselt õunapuu-õielõikaja ei põhjusta märkimisväärset majanduslikku kahju, piisab puude harvendamisest, jämedamate okste puhastamisest korbast ning võraaluse puhastamisest. Varakevadel alates lehepungade puhkemisest õitsemiseni, saab varahommikuti, kui temperatuurid on jahedad, mardikaid puudelt maha raputada ning seejärel hävitada. Enne puude raputamist panna võra alla nt valge lina vms, mille peale mardikad raputades kukuvad. Samuti saab valmikute püüdmiseks kevadel enne õiepungade ilmumist ümber puutüve panna jõupaberist püünisvöö. Juhul kui siiski tekib vajadus kasutada insektitsiide siis parim aeg pritsimiseks on enne pungade puhkemist, et takistada emastel mardikatel pungadesse munemist.

Vältimine ja tõrje

Vältimine ja tõrje:

Kartulimardika tõuk pahategudel
Foto: Scndagra Eesti AS

Kartulimardikas (Lepitinotarsa decemlineata) valmik roodab kartulilehti. Suguküpseks saamiseni tarvitab emane valmik 2...3 korda rohkem toitu kui kogu vastsea jooksul, isane on vähem ablas. Toitumine jätkub veel munemisperioodil ja pärast sedagi ning suve lõpuks on hävitanud üks emane umbes 100 cm² lehepinda. Tõugud toituvad esialgu koorumiskohas, närides lehe sisse väikeseid augukesi nii, et epidermis jääb terveks, tekib iseloomulik akensööm. Hiljem rändab pesakond üle kogu taime laiali ning süüakse nii lehti kui varsi. Üks tõuk hävitab kogu vastsestaadiumi jooksul kuni 30 cm² lehepinda.Õigeaegselt ajastatud mullaharimistööd, nagu kobestamine, muldamine, rohimine. Mullaharimistöödega hävib hulgaliselt vastseid, nukke ja mardikaid. Mineraalväetiste kasutamisel suureneb kartulitaimede vastupanuvõime. Eelidandatud seemnekartuli kasutamisel on taimede areng kiirem ja nad saavutavad kahjurile suurema vastupanuvõime. Tärganud kartuli kohene muldamine kaitseb noori taimi. Pidev seire põldudel ning keemiline tõrje. Kui kartulimardikaid käsitsi korjata ei suudeta (mardikate paljusus või suur kasvupind), kasutatakse keemilist tõrjet.  Keemilist tõrjet tehakse siis, kui 2-5 % taimedest on kahjustatud. Keemiline tõrje on efektiivsem vastsete ja noormardikate ilmumisel.

Vältimine ja tõrje: 

Tõrjekriteerium:

Keemilised võimalused kahjurite tõrjeks

Insektitsiididest läksid registrist välja tuntud tooted Fastac 50 ja Decis Mega, seega turustamine on lõppenud, kuid kui kellelgi on veel kodus järel, siis saab neid veel kasutada. Kuni 31. maini 2017. oli poes veel saadaval tõrjevahend Neko, edaspidi läheb ka see toode registrist välja. Vabamüügis olevatest keemilistest tõrjevahenditest võib kasutada toodet Mavrik Vita erinevatel köögiviljadel ja dekoratiivtaimedel. Lisaks on väikepakendis lubatud kasutada Karate Zeon-i ja muidugi loodusliku päritoluga toodet NeemAzal-T/S.

Siinkohal toon ära toodete omadused, kuidas nad toimivad ja mille vastu neid kasutada.

Karate Zeon on kontaktne ja söötmürk. Tegemist on üldhävitava mõjuga putukatele, see tähendab, et pritsides putukaid tapab see nii mardikad, liblikad, kahetiivalised, kiletiivalised (kaasa arvatud mesilased), ripstiivalised ning lutikalised. Preparaadi mõju on kiire, putukate surevad praktiliselt kohe. Kuna tegemist on tootega, mis ei lähe taime sisse on mõju lühiajaline umbes nädal. Pritsimisel tuleb kindlasti arvestada, et kuna toode on kontaktse toimega siis putukad, kes arenevad kiiresti nt lehetäid võivad juba nädala kahe pärast uuesti kultuuri asustada ning kahjustada. Samuti tuleb arvestada kontaktsete toodete puhul, et suured vihmad pesevad toote taimedelt maha. Kindlasti ei tohi seda toodet kasutada taimede õitsemise ja mesilaste lendluse ajal. Soovitav kasutusaeg on õhtutundidel. Sõltuvalt kultuurist on lubatud kasutada kuni 2 korda hooajal. Lubatud kasutada koduaias nii õunapuudel, marjapõõsastel kui dekoratiivtaimedel erinevate kahjurite tõrjeks. Täpsemalt tuleb lugeda toote etiketilt ehk märgistuselt, sest taimekaitsevahendit tohib kasutada ainult vastavalt märgistusele. Koduaias ilma taimekaitsetunnistust omamata on Karate Zeon saadaval 2 ml, 50 ml pakendis.Mavrik Vita (endise nimega Mavrik 2 F ja Mavrik) väikepakendis on lubatud kasutada kahjurite tõrjeks hernel, oal, kartulil, porgandil, lillkapsal, brokkolil, peakapsal, rooskapsal ja ilutaimedel.NeemAzal-T/S on troopilise neemipuu seemnete tuumadest saadud taimne ekstrakt. Toode sisaldab looduslikku taimeõli ja kleepaineid. Toimeaine imendub lehtedesse ja jaotub taimes süsteemselt; kahjuritesse satub toimeaine taime lehtedest toitudes. Pärast pritsimist lõpetavad putukate toitumise, pärsitud on kestumine ning nad surevad. Täiskasvanud putukad (mardikad) samuti lõpetavad söömise, häiritud on sigivus väiksemal määral esineb surevust. Lõplik hinnang pritsimistulemuste kohta selgub peale 7-10 päeva pärast. Hukkunud kahjurite arv ei ole tulemuste hindamisel oluline.

Erinevalt Karate Zeonist on Mavrik Vitat lubatud kasutada taimede õitsemise ajal, kuid ka sellisel juhul tuleb toodet kasutada hommiku- ja õhtutundidel, kui mesilaste ja teiste kasulike putukate lendlus pole alanud või on lõppenud. Preparaat mõjub samuti eelkõige kontaktsel teel, s.t. et tõrjutavad kahjurid peavad kokku puutuma pritsimisvedelikuga või selle jääkidega. Hea tulemuse eelduseks on taime korralik katmine pritsimisvedelikuga.Mavrik Vital on veel teinegi hea omadus, temaga on võimalik tõrjuda lisaks kahjurputukatele ka lestasid. Tõsiseks probleemiks võib olla dekoratiivtaimedel kedriklestad ja kuna lestad pole putukad vaid ämblikulaadsed, siis üldjuhul tavalised putukatõrjevahendid neid ei tõrju. Mavrik Vita on lubatud sõltuvalt kultuurist kasutada hooajal kuni 2 korda.

Tähtsad on järgmised kriteeriumid: lehemassi vähenemine, taime kahjustused, mesikaste teke, kultuuri saak, kahjurite populatsiooni arenemine, positiivne mõju kasulikele putukatele.NeemAzal-T/Sga töötlemise tulemuslikkus sõltub kahjurite arvukusest ja õigest töötlemise ajast. Püsiva kahjustuse korral (mitu põlvkonda – täid, ripslased, karilased, kedriklestad jt.) on vajalik korduv töötlemine. NeemAzal-T/S ei ole kahjulik enamikele kasulikele putukatele, mis on oluline kahjurite populatsiooni tõrjel. NeemAzal-T/S võib edukalt ühildada kasulike putukate kasutamisega taimekaitse tõrjeplaanides. Toode ei ohusta õigel kasutamisel mesilasi. Kasutatakse nii kartulil, köögiviljadel (näit. tomat ja kartul), viljapuudel, dekoratiivtaimedel, lilledel jm kahjurite tõrjel. Tõrjub nii putukaid kui lestasid. NeemAzal-T/S on lubatud sõltuvalt kultuurist kasutada hooajal kuni 4 korda. Toode on lubatud ka maheviljeluses.

Jälgi ohutusnõudeid

Kindlasti tahan toonitada, et kui koduaias tekib vajadus teha keemilist tõrjet, tuleks täita kõiki ohutusnõudeid. Kuna keemilised taimekaitsevahendid on mürgised ning kahjustused toimuvad hingamisteede ja naha kaudu tuleks kasutada isikukaitsevahendeid (mask, kindad jms).

Taimekaitsetööde teostamiseajal viia eemale lapsed ja lemmikloomad. Pritsimislahuse valmistamisel mitte kasutada kõrgemaid ega ka madalamaid kulunorme kui tootja on ette näinud. Kõrgem kulunorm saastab keskkonda ning võib muutuda taimele fütotoksiliseks (võib taimed ära kõrvetada). Väiksem kulunorm aga ei pruugi olla piisavalt tõhus. Samuti võib lubatust väiksem kulunorm tekitada putukatel ressistsust, mistõttu toodete hilisem korduvkasutamine ei pruugi anda mingit tõrjeefekti.

Pritsimislahust ei tohi seisma jätta ega ette valmistada. Pritsimislahus kasutata ära koheselt ning lahust valmistada vaid niipalju, kui kulub taimede pritsimiseks.

Lõpetuseks soovitan kasutada pigem alternatiivseid vahendeid koduaias nagu taimsed leotised või tõmmised. Sageli on just rahvaretseptide järgi valmistatud vahendid väga efektiivsed. Samuti sobib kahjurite tõrjeks, eelkõige lehetäide, rohelise seebi lahus. Roheline seep on ka hea taimedest pritsimisvedeliku kleepuvuse parandamiseks, mida lisatakse 50 g 10 liitri vee kohta. Väikestes aedades kahjurite väljapüüdmiseks ja suurtes aedades profülaktilisel eesmärgil vaatluspüünisena saab kasutada feromoonpüüniseid, samuti teatud kahjurite püüdmiseks liimi-ja püünisvöösid ning liimiplaate.

Lisaks tuletan meelde, et taime tervise seisukohalt on väga tähtis mulla tervis ja taimede toiteainetega varustamine. Mida mitmekesisem ja aktiivsem on mullaelustik, seda kiiremini ja intensiivsemalt moodustuvad orgaanilistest jääkidest huumusained ja huumus laguneb mineraalaineteks.

See protsess teeb võimalikuks vajalike toiteelementide (N, P, K, mikroelemendid) olemasolu just taimedele kättesaadavas olekus. Arvukas ja aktiivne mullaelustik kiirendab orgaanilise aine lagunemist ja teeb toitained taimedele kättesaadavaks.

Mullastruktuuri parandamiseks ning bioloogilise aktiivsuse suurendamiseks võib kasutada tooteid Amalgerol, BactoMix 5, Hefe HumiExtract QA. Taimede kasvu ergutamiseks ja toiteelementide puuduse vältimiseks on Scandagra Eestil pakkuda mitmeid mahetooteid nagu: Terra- Sorb Foliar, Amino Plus, Aminosol, EPSOTop, EPSO Combitop, EPSO Microtop, Patentkali.

Kõikidest toodetest täpsemalt saab lugeda meie mahetoodete trükisest https://scandagra.ee/trukised/

Tiiu Annuk

agronoom-nõustajaScandagra Eesti AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960