Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 28. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Otsitakse parimaid metsamajandajaid

Otsitakse parimaid metsamajandajaid
Foto: Postimees/Scanpix
Eesti Erametsaliit koostöös Erametsakeskusega kuulutas juba 24. korda välja konkursi parima metsamajandaja leidmiseks. Tublimaid osalejaid autasustatakse 12. augustil Raplamaal toimuval kogu pere metsapäeval.

Tänavu juba 24. korda toimuva parimate metsamajandajate konkursi eesmärgiks on leida ja tunnustada metsaomanikke, kes oma metsast hoolivad ja seda jätkusuutlikult majandavad. Konkursile oodatakse kõiki metsaomanikke ning osalemisel pole tähtis metsa majandamise juriidiline vorm. Oluline on, et metsa majandatakse hästi.

Konkursil osalejad näitavad erametsanduse arenguid

Hiiumaa Metsaseltsi juht Aira Toss, kes on juba aastaid konkursil osalevaid metsi hindamas käinud, rõõmustab metsaomanike kasvava aktiivsuse üle. „Metsamajandajate konkursist osavõtjate metsades käies on tore näha, kuidas Eestimaa metsaomanikud on aasta-aastalt järjest rohkem tegemas investeeringuid oma metsade väärtuse tõstmiseks. Metsakultuure rajatakse kvaliteetse istutusmaterjaliga, noortes metsades tehakse valgustussraieid, rekonstrueeritakse maaparandussüsteeme,“ toob ta näiteid töödest ja investeeringutest, mis on metsaomanike jaoks sageli jõukohased tänu toetustele.

Tossu sõnul paistab üha enam silma ka ühistegevuse ja metsaühistute areng. „Enamik konkursil osalejaid on metsaühistute liikmed ja tore on kuulda inimesi rääkimas, kuidas ühiselt metsataimi hangitakse või puidu eest paremat hinda saadakse. Õppepäevadel saadud teadmised ja oskused on samuti olulised.“ Ta näeb metsaomanikuks olemises põlvkondade ülest järjepidevust. „Konkursil osalevaid metsi vaatamas käies on järjest rohkem kuulda seda, kuidas metsaomanikud konkreetseid töid oma metsas tegid kas koos oma vanematega või lastega. Need ühised emotsioonid ongi kõige siduvamad ning metsaomanikuks olemise vastutustunnet kasvatavad,“ on Aira Toss erametsanduse arengute üle uhke.

Parimate metsamajandajate konkursil hinnatakse kandidaatide viimaste aastate metsamajanduslikke töid ja muid metsa erinevate väärtustega seotud tegevusi. Arvesse võetakse ka metsaomanike põhimõtteid metsade majandamisel, panustamist kogukonna ja maaelu arengusse ning traditsioonide hoidmisse. Konkursil osalemiseks tuleb hiljemalt 30. juuniks täita ankeet Eesti Erametsaliidu kodulehel.

Kaotada pole midagi

Eelmisel aastal sai austava parima metsamajandaja tiitli Harjumaal metsa- ja põllumajandusega tegelev Rain Ajaots, kes julgustab kõiki metsaomanikke konkursist osa võtma, sest kaotada pole midagi, kuid võita nii endal kui teistel. „See ei ole võistlus, vaid iga metsaomaniku tubli töö üle vaatamine ja teistele näitamine,“ räägib Vardi Erametsaseltsi kuuluv metsaomanik. Enda metsas tegutsedes peab Ajaots kõige tähtsamaks metsa istutamist ja hooldamist, et ka järeltulevatel põlvedel oleks tarvidusel, mida lõigata. „Tööd tuleb teha korralikult, südame ja mõistusega, siis tuleb sellest ka kasu!“ usub ta.

Lisaks Ajaotsale tunnustati eelmise aasta konkursil veel nelja metsaomanikku. Tubli metsakasvataja tiitel anti OÜ-le Karo Mets, tubli talukultuuri hoidjana tunnustati Heli Vahingut, tubli tulevikku vaataja tiitli sai Merit Kvatš ja kogukonda hoidva metsaomanikuna toodi esile Agu Takist. Auhinnatud metsaomanikke iseloomustab läbimõeldud tegevus metsa majandamisel ning tihe koostöö metsaühistutega. Kõik eelmisel aastal konkursil osalejad olid aktiivsed metsaühistute liikmed, panustades läbi selle metsaomanike ühistegevusse. Sama võib öelda ka varasemate aastate osalejate kohta.

Metsarahvas tuleb kokku kogu pere metsapäeval

Tänavuse parimate metsamajandajate konkursi tulemused võetakse kokku kogu pere metsapäeval, mis toimub 12. augustil Raplamaal Ruunawere Postimõisas. Autasustatakse konkursi parimaid, võitjatele paneb väärikad auhinnad välja STIHL Eesti. Kogu pere metsapäev on uuendatud formaat igasuvisele metsamajandajate kokkutulekule. Huvitavaid tegemisi jätkub kõigile - toimuvad põnevad ekskursioonid, matkad ja õpitoad, tutvustatakse eri tehnikat ja metsatarvikuid, hulgaliselt tegevust jätkub ka lastele..

Kogu pere metsapäevale on oodatud kõik metsaomanikud ja teised huvilised koos peredega. Lisainfot konkursi ja metsapäeva kohta leiab Eesti Erametsaliidu kodulehelt www.erametsaliit.ee

Kertu KekkSA Erametsakeskus 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960