Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 30. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Räägime viljapea kaitsest, leheväetamisest ning teraviljade kvaliteedi tõstmisest

Põlluinfo: Räägime viljapea kaitsest, leheväetamisest ning teraviljade kvaliteedi tõstmisest
Foto: Scandagra Eesti AS
Viimasel nädalal on olnud nii vihma kui päikest. Temperatuurid on taimede kasvamiseks head.

Varajased talinisusordid hakkavad või on hakanud õitsema, hilised sordid hakkavad umbes nädala pärast. Vaikselt hakkab taimekasvuring täis saama, seekord tulebki eelkõige juttu viljapea kaitsest, leheväetamisest ning teraviljade kvaliteedi tõstmisest. Samuti hiilamardika tõrjest enne õitsemist.

Talinisu fusarioositõrje ja leheväetamine

Õitsemisaegne märg ilm soodustab fusarioosi levikut. Haigus levib kasvuperioodil õhu kaudu ja vihmapritsmete abil. Esimesed haigustunnused ilmnevad peale õitsemist. Tulemuseks on kõlujate teradega või steriilsed valged viljapead. Sõklad muutuvad violetseks, pead kaarduvad ja idanevad. Niiskuse mõjul kattuvad haiged pead roosaka seeneniidistikuga. Mitmed selle perekonna seened toodavad toksiine, mistõttu saastunud terad on toiduks ja söödaks kõlbmatud. Suurem risk fusarioosile on nendel põldudel, kus on kasutatud otsekülvi, minimeeritud mullaharimist, külvikorras on näiteks nisu järel nisu või eelviljaks mais. Lisaks fusarioosile nakatavad peas olevaid pähikuid ka teised haigused, nagu näiteks helelaiksus, pruun rooste, kollane rooste, jahukaste, erinevad hallitusseened. Viimane tekitab luitunud välimuse viljapeadel, ta ei ole suur saagikadude põhjustaja, kuid on oluline toiduvilja kvaliteedi alandaja.

Kaitse pähikuhaiguste vastu sõltub eelkõige kasutusajast ja kulunormist. Viljapeadel fusarioosi nakkuse parimaks ärahoidmiseks pritsitakse taimi teraviljahaiguste levikuks soodsate tingimuste korral loomise lõpust kuni õitsemise lõpuni. Kuna fusarioosi tõrje on raske ja kulukas, tuleks seda kasutada eelkõige sel juhul kui nakkusoht on väga suur või tahetakse teravilja, eelkõige nisu, turustada toiduviljana. Pähikuhaigusi soodustavad ka lehetäid, eritades magusat kleepuvat ainet – mesinestet, millele jäävad kinni seeneeosed. Pähikute kaitseks just fusarioosi vastu on väga head tooted nt Prosaro, Fandango, Folicur, Orius 250 EW, Juventus, Librax. Parim aeg pritsimiseks fusariooside vastu on õitsemisaegsel perioodil.

Loomise lõpus pritsimine (kasvufaas 59), kui viljapea on lehetupest täielikult väljunud, aitab säilitada lehestikku ja pikendada lehtede ja viljapea vastupidavust haiguste vastu. Haiguste tõrjega koos on hea anda ka leheväetisi. Näiteks Sakus läbiviidud katsete tulemusel, pritsimislahusesse lisatud karbamiid koguses 20 kg/ha, suurendas suvinisu saagikust. Samuti väävliga väetamise tulemusena paranes nisuvalgu kvaliteet mitmetes katsetes, kasutati YaraVita Thiotrac’i (N 148 g/l, S 340 g/l), milles on tasakaalus nii lämmastik kui väävel. Väävel on oluline proteiiniallikas. Väävlipuudus põhjustab teraviljal saagilanguse, andes väävlit koos lämmastikuga, on tulemuseks kõrgem lämmastikusisaldus. Kõrget väävlit sisaldavatest toodetest soovitame ka Hefe Efect S (N 207 g/l, S 300g/l) või Hefe Doctor S (N 42 g/l, S 400 g/l, Mg 32 g/l, Mn 10 g/l, Cu 6 g/l).

Teada on, et kaalium parandab õitsemist, tugevdab taime kudesid ja on vajalik seemnete idanemisel ja viljade arenguks. Kaaliumi hea omadus on ka see, et ta muudab taimed vastupidavamaks põua, haiguste ja temperatuuri suhtes. Kaaliumipuudus põhjustab terade enneaegset küpsemist ja normaalsest väiksema erikaaluga, ebaühtlasema suurusega kiduramaid terasid. Samuti on takistatud pähiku teatud osade areng, mis vähendab terade arvu pähikus. Soovitame kasutada Krista K Plus’i (N 13,7%, K 46,3%) või kõrge kaaliumiga kompleksmikroväetiseid nagu VivaGel 10-10-50, Kristalon Orange või Kristalon Red.

Kõrreliste pruunlaiksus talinisu lehtedel, 26. juuni 2017
Foto: Scandagra Eesti AS

Mangaan ja tsink mängivad olulist rolli paljudes taimeprotsessides, sealhulgas soodustavad lämmastiku metabolismi ehk selle omastamist. Parandades lämmastiku metabolismi, suureneb omakorda valkude moodustumine. Mangaani sisaldavatest toodetest soovitame Profi Mangaan-nitraati (N 110 g/l, Mn 235 g/l) või YaraVita Mantrac Pro‘d (N 69 g/l, Mn 500 g/l). Tsinki sisaldavad tooted on Profi Tsink (N 57 g/l, Zn 134 g/l) ja YaraVita Zintrac (Zn 700 g/l). Uuringud on näidanud, et mikroelemendid nagu tsink, vask, mangaan ja boor suurendavad näiteks odral tuhande tera massi.Vase ja magneesiumi lisamine paagisegusse koos fungitsiidiga on tõstnud oluliselt saagikust. Sobivad vase tooted on Profi Vask (N 52 g/l, Cu 119 g/l), YaraVita Coptrac (N 69 g/l, Cu 500 g/l) ja Wuxal Vask Cu (N 68 g/l, S 34 g/l, Cu 68 g/l). Magneesiumivajaduse rahuldamiseks võib kasutada erinevaid magneesiumsulfaate Krista MgS (MgO 16%, SO3 13%), EPSO Top (MgO 16%, SO3 32,5%) ja MagnuS ning magneesiumsulfaati mikroelementidega EPSO Combitop (MgO 13%, SO3 34%, Mn 4%, Zn 1%) või EPSO Microtop (MgO 15%, SO3 31%, B 0,9%, Mn 1%). Nii EpsoTop, EPSO Combitop kui EPSO Microtop on mahesertifikaadiga ja lubadud kasutada ka maheviljeluses.

Eelkõige tuleb aga nende positiivne mõju esile siis, kui teatud toiteainet on mullas vähe, seetõttu soovitame jälgida oma mullaanalüüse ning vastavalt sellele otsustada, millist toiteainet võiks kõige enam vaja minna. Üldise puuduse korral tasuks kasutada kompleksmikroväetisi, mis sisaldavad mitmeid erinevaid elemente. Samuti on nende kasutamine mugavam, kuna mikroelementide kõrged konsentratsioonid ei pruugi alati kokku sobida. Seega, segude tegemisel kontrollige enne paagisegu sobivust väiksemas anumas. Kompleksmikroväetistest soovitame YaraVita Gramitrel (N 64 g/l, Mg0 250 g/l, Mn 150 g/l, Cu 50 g/l, Zn 80 g/l), Profi Basis Plus, YaraVita Universal Bio, Viva Gel või Kristalon seeria väetiseid jt.

Loomise ajal saab kasutada väga laias valikus tooteid, kasutamise kulunorm sõltub sellest, kas tehakse tõrjet jaotatult või ühekordselt. Pritsimiseks kasutatavate preparaatide normid arvestada sõltuvalt taimekahjustajate spektrist, preparaadi efektiivsusest ja erinevate preparaatide koosmõjust. Sobivad tooted loomise keskpaigas kasutamiseks on näiteks Credo, Amistar Xtra, Amistar, Prosaro, Adexar, Ceriax, Opera N, Zantara, Viverda, Taspa 500 EC, Siltra Xpro, Prosaro, Orius 250 EW, Epox Top, Falcon Forte, Librax jt. Et vältida resistentsuse teket ja muuta tõrjet efektiivsemaks (tekib positiivne sünergism), võib kasutada segusid Folicur/Orius 0,4-0,5 l/ha + Rubric 0,4-0,5 l/ha, Folicur/Orius 0,4-0,5 l/ha + 0,4 l/ha Taspa, Credo 0,9-1,0 l/ha + Rubric/Tilt 250 EC/Folicur/Orius 0,4-0,5 l/ha.

Viimase lihvi andmiseks saab nisu pritsida karbamiidiga alates piimküpsuse algusest, et suurendada proteiinisisaldust. Sobiv toode on Krista U (kastmiskarbamiid, 46,3%). Samuti on tavaline kasutada KAS 32, mida soovitatakse 10-20 kg/ha, kuni 300 l vee kohta.

Suvirapsil on õie tupplehed suletud – sobiv aeg kasutada Avaunti ja Plenum 50 WG’d, 26. juuni 2017
Foto: Scandagra Eesti AS

Suviviljade haigusetõrje.

Suvinisudel on lipuleht väljas, otradel ohted, varajastel sortidel hakkab viljapea väljuma lehetupest. Lipulehe faasis tehtavast haigusetõrjest kirjutasime talinisu haigustõrje juures taimekasvatusalastes nõuannetes nädal 24

Suvirapsi putukatõrjest

Kuna suviraps on nii jõudsalt kasvanud ja õisik on väljunud rosetist, on hea meelde tuletada, et selles faasis rapsile on hiilamardikate kaitseks sobilik kasutada lisaks Proteus OD’le, Biscaya’le ja kontaktsetele toodetele nagu Fastac 50, Decis Mega jne just Plenum 50 WG’d. Plenum 50 WG toimeaine imendub kiiresti rohelistesse lehtedesse ja kandub süsteemselt kogu taime sisse. Preparaadi toimel tekib naeri-hiilamardikal hüperaktiivsus, tagajalgade halvatus, koordinatsioonihäired, toitumishäired, mis lõppevad putuka surmaga. Kuna tema mõju putukale on võrreldes teiste insektitsiididega aeglasem, ei sure putukad kohe. See aga ei tähenda, et hiilamardikad rapsi edasi kahjustaks, vastupidi, nad lõpetavad toitumise ega kahjusta enam taime. Plenum 50 WG kulunorm on 0,15 kg/ha, lisada märgaja. Kuna toode on ohtlik mesilastele ja kimalastele, ei tohi seda kasutada taimede õitsemise ajal. Plenum on kasutamiseks ainult suvi- ja talirapsil.

Lisaks soovitame kasutada toodet Avaunt. Avaunt on eriti tõhus naeri-hiilamardikate vastu, kes on muutunud resistentseks püretroididele nagu näiteks Fastac 50, Decis Mega. Toodet sobib kasutada nii suvi- kui talirapsil ja rüpsil. Avaunt on kontaktne toode, kuid sarnaselt süsteemsetele toodetele annab pikema kaitse mardikate vastu, kuna toimeaine läheb vahakihti ning püsib seal kuni 14 päeva. Avauntiga kokku puutunud naeri-hiilamardikad lõpetavad söömise mõne tunni möödudes, muutuvad liikumatuteks või nende liigutused on koordineerimatud ning lõpuks nad surevad 1–3 päeva jooksul. Avaunti efektiivsus kapsakoi valmikutele (liblikatele) on madal, seega, kui teil on ka suvirapsil kapsakoi liblikaid, tuleb kasutada mõnda teist toodet lisaks. Samas tõrjub Avaunt väga efektiivselt kapsakoi röövikuid, kes tootega kokku puutudes mõne tunni jooksul lõpetavad toitumise ja hakkavad koordineerimatult liikuma. Röövikud kukuvad maha ja hukkuvad 1-2 päeva jooksul. Seega annab Avaunt surmava löögi hiilamardikatele ja kaitse kapsakoi vastu. Nagu ka Plenum 50 WG ei või Avaunti kasutada, kui põllul on õitsvad taimed ning mesilased ja teised tolmeldavad putukad lendlevad aktiivselt. Seega, pritsimised tuleb teha ära enne õite avanemist. Kulunorm 0,2 l/ha.

Uuri lisa Scandagra Eesti kodulehelt.

Tiiu Annuk

agronoom-nõustajaScandagra Eesti AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960