Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 12. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soodla: Tere vahendusfirma eksjuht valetab

Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liidu juhatuse liige Raul Soodla lükkab ümber nii Jaan Uibo kui ka Aivo Pärna väited.
Foto: Äripäev AS
Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liidu juhatuse liikme Raul Soodla sõnul tekkisid Oliver Kruuda ajal Terele piima vahendanud UP Varudel makseraskused märgatavalt enne seda, kui Venemaa oma turu lukku keeras.

"UP Varude makseraskused algasid oluliselt varem, kui Venemaa oma turu 2014. aasta augustis lukku keeras. Embargo väljakuulutamise ajaks olid UP Varude makseraskused kestnud juba kolm kuud," rääkis Soodla.

Tänane Äripäev kirjutab, et Oliver Kruuda ajal Terele piima vahendanud ja pankrotistunud UP Varud OÜ võlausaldajad on esitanud 1,7 miljoni euro suuruse hagi Tere ja Kruuda ning hagi järgi viimase huvides tegutsenud Aivo Pärna, Jaan Uibo ja nendega seotud ettevõtete vastu. Artiklis põhjendab UP Varude endine juht ja omanik Jaanu Uibo võlgade tekkimist Venemaa embargoga. Tootjaid esindav Soodla vaidleb aga sellisele võlgade väljavabandamisele kategooriliselt vastu.

"Kui meilt küsida, miks ühistud makseraskuste peale tarneid ei peatanud, siis maailmaturul ja sellega koos ka meil valitses 2014. aastal suur piima ületootmine. Hinnad olid languses ja toorpiima lisakoguste vastu puudus teistel tööstustel vähegi aktsepteeritava hinnaga huvi," nentis Soodla. "UP Varud tasus ränkade viivitustega ja lubatust vähem kuni embargoni. Seega ei vasta Jaan Uibo väited kuidagi tõele," lisas ta.

Uibo rääkis eilses Äripäevas, et ainus, mida ta enda süüks võib pidada, on see, et ta ei osanud ette näha, et Venemaa embargo tuleb nii UP Varudele kui ka tervele Euroopale. "Kui seda poleks, poleks me sellises seisus. Ma ei oska midagi muud tarka öelda," märkis Uibo.

Soodla meenutas, et Uibo lubas kindlalt makseprobleemidest üle saada. "Mingil hetkel aga väitis ta, et ei saa enam Kruudaga ühendust ja teatas, et tema koha võtab üle Aivo Pärn."

Peale Uibo väidete lükkas Soodla ümber ka Pärna väite, nagu poleks piimatootjad olnud nõus võla tasumiseks pakutud lahendustega. "Pärn väidab, et põllumehed ei tulnud kokkuleppele. Meie ühistu sõlmis Pärnaga isegi maksegraafiku, aga sellest ei peetud kinni rohkem kui esimene makse," nentis Soodla.

Loe piimatootjate esitatud hagist lähemalt artiklist "Piimatootjad esitasid Kruuda ja Tere vastu kopsaka hagi".

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960