Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 13. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsä Wood investeerib partnersuhetesse tööstuslikus puitelementehituses

Metsä Wood investeerib partnersuhetesse tööstuslikus puitelementehituses
Foto: Metsä Wood
Puitehitus on muutumas kogu maailmas üha populaarsemaks. Puittooted on muutunud elamuehituses konkurentsivõimelisemaks, eelkõige tänu täiustatud modulaarsusele ja monteeritavatele elementidele.

Metsä Wood suurendab oma Euroopa partnervõrgustiku kaudu Kerto® LVL-i põhise elementehituse mahtu.

Ehitustööstuses on toimumas suur üleminek, kus ehitustegevus on kandumas ehitusplatsilt objektivälisele tootmisele. Tööstuslikult standardiseeritud tooted suurendavad ehituse kvaliteeti ja tõhusust. Ehitusobjektidel lühendatakse valmimisaega ja vähendatakse tehtavate vigade arvu ning materjali kadu on peaaegu olematu.

Metsä Wood on otsinud juba pikemat aega püsivaid partnereid tööstusliku puitehituse valdkonnas. Eesmärgiks on välja arendada Metsä Woodi Kerto LVL-i (liimspoonpuit) toodetel põhinev ökosüsteem.

„Meie eesmärgiks on luua Euroopas puidupõhine ökosüsteem – asjatundjate võrgustik, kus kõik keskenduvad oma põhitegevusele,“ selgitab Juha Kasslin, Metsä Woodi Kesk-Euroopa ja müügiarenduse asepresident.

„Metsä Woodi põhitegevuseks saab olema tööstusliku mahuga LVL-i tootmine ja meie partnervõrgustik teeb suurel hulgal tootearendust meie toodangu põhjal. Selline korraldus soodustab kogu ökosüsteemi kasvu. Koostöö on tähtis samm puitehituse valdkonna laiendamises, sh ka linnaehituses, kus peitub suurim potentsiaal,“ lisab Kasslin.

Tööstusliku mahuga materjali tarnija

Metsä Woodil on pikaajalised tarne- ja koostöölepingud LVL-elementide ehitajatega. Paar head näidet on Soome ettevõtted Lapwall ja Sisco. Metsä Wood tarnib kindla pikkusega Kerto LVL-ist tooteid, millest partnerid toodavad katuse-, põranda- ja seinaelemente ning ka tervikmooduleid.

Sisco kiire kasv on tõestuseks, et Kerto LVL-i saab kasutada peaaegu igaks ehitusotstarbeks. Monteeritavate vannitoa- ja köögimoodulite ning korterimoodulite suurenenud müük näitab, et puidust kortermajad on kogumas populaarsust. Sisco ambitsioonikas eesmärk on suurendada kõrgete puithoonete osakaalu Soomes 3–4 protsendilt 10 protsendile järgmise viie aasta jooksul.

„Iga ehitusprojekti jaoks saab koostada sobiva aluse moodulitest ja seejärel saab arhitekt luua suurepärase terviku, lisades silmapaistvaid elemente, värve, rõdusid, karniise jne,“ räägib Lauri Halminen, Sisco tegevdirektor. „Ehituslik kavandamine võimaldab mõistlikus hinnaklassis tootmist ja tööstuslik tootmine tagab projektide tõhusa täideviimise.“

Lapwall usub ka loogikasse ja koosteahela lähenemisviisi, mis on üle võetud autotööstusest: tööstuslikus puitehituses koondatakse tööetapid kokku ja valmistatakse ette. Ehitusobjektil jääb üle vaid osad omavahel kokku panna.

„Kui iga hoone on prototüüp, siis muutub olukord võimatuks,“ räägib Jarmo Pekkarinen, Lapwalli tegevdirektor. „Meie tootearendus põhineb kontseptsioonil, kus meil on lai valik mudeleid ning kõik hooned koostatakse monteeritavatest osadest. See tagab optimaalse kulu, kvaliteedi ja kiiruse. Tänu sellele lähenemisviisile saame lubada arendajatele ja investoritele, et ehitusprojekt võib valmida vaid kolme nädalaga.“

Euroopa pakub hulgaliselt partnerlusvõimalusi elementehituseks. Näiteks Prantsusmaal, Saksamaal ja Belgias valmistavad Metsä Woodi Kerto LVL Ripa põranda- ja katuselemente partnerettevõtted.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960