Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 14. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PMA: taimekaitsetöödel peab järgima kõiki ohutusnõudeid

PMA: taimekaitsetöödel peab järgima kõiki ohutusnõudeid
Foto: Postimees/Scanpix
Seoses taimekaitse kõrghooajaga tuletab Põllumajandusamet meelde nõuded taimekaitsevahendite ohutuks kasutamiseks, et vältida ohtu inimeste ja loomade tervisele ning ümbritsevale keskkonnale.

Mesilaste ja teiste kasulike putukate kaitsmise eesmärgil kehtivad Eestis juba aastaid õhust pritsimise ja õitsvate taimede pritsimise keeld. Samuti on mesinikel ja taimekaitsetööde tegijatel omavaheline teavitamiskohustus.

Erandina võib õitsvaid taimi pritsida ainult siis, kui taimekaitsevahendi kasutusjuhendil on vastav märge. Sellisel juhul tuleb taimekaitsevahendit kasutada varahommikusel või hilisõhtusel ajal, mil mesilased ei lenda (kell 22.00 – 05.00).

Põllumehel tuleb vähemalt 48 tundi enne taimekaitsevahendi kasutamist teavitada kõiki mesinikke, kes on endast teada andnud ja kelle mesitarud asuvad 2 km raadiuses pritsitavatest põldudest. Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) kutsub üles vaatama enne põldude pritsimist Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) mesilate veebikaarti (lülitada sisse vahelehel „Kihid“ märkekast „Mesilad“).

Taimekaitsevahendeid tohib majandus- ja kutsetegevuses kasutada ainult professionaal, kes on läbinud vastava koolituse ja omab taimekaitsetunnistust. Professionaalne kasutaja järgib integreeritud taimekaitse põhimõtteid ja peab kasutatud vahendite kohta arvestust.

Taimekaitsetunnistuseta võivad vabamüügis olevaid taimekaitsevahendeid kasutada hobiaednikud koduaias ja oma tarbeks kasvatatavatel kultuuridel.. Pritsimistöid ei tohi teha, kui tuule kiirus on suurem kui 4 m/s ja õhutemperatuur kõrgem kui 25°C, arvestades ka tuule suunda lähedal asuvate objektide suhtes, et ära hoida nende võimalik saastumine. Taimekaitsetööde tegemise ajal on kohustuslik kasutada isikukaitsevahendeid. Taimekaitseseade peab olema töökorras ja läbinud tehnilise kontrolli.

Kasutada on lubatud üksnes Eestis ametlikult registreeritud ja konkreetseteks tõrjetöödeks mõeldud taimekaitsevahendeid vastavalt kasutusjuhendile. Need vahendid on kantud taimekaitsevahendite registrisse

Veterinaar- ja Toiduamet tuletab mesinikele meelde, et neil on kohustus teavitada mesilaste massilisest hukkumisest kohalikku veterinaarkeskust, et VTA saaks muuhulgas õigeaegselt infot ka mesilaste võimaliku haigestumise kohta. Eeskätt on see lisaks vajalik näiteks Ameerika haudemädaniku võimalikult varaseks avastamiseks meie mesilates, kuivõrd Ameerika haudemädanik on suurimat kahju tekitav mesilastaud maailmas ning mesinikel on aastaid olnud kohustus sellest ohtlikust nakkushaigusest VTAd informeerida. Kui on kahtlus, et mesilased on hukkunud taimekaitsevahendite väärkasutamise tagajärjel, tuleb mesinikul teavitada koheselt Põllumajandusameti taimekaitse valdkonna peaspetsialisti oma maakonnas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960