Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Jüriöö talu näitas ainulaadset tehnikaparki

Jüriöö talu peremees Tiit Jüriöö lastega omi valdusi näitamas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Avatud talude päeval avas esmakordselt oma majapidamise uksed ka Jüriöö talu Alaveres Anija vallas. Külastajad said uudistada ainulaadset tehnikaparki ja koos peremehe Tiit Jüriööga teha põllutiiru. Lisaks pakkus silmailu perenaise loodud iluaed.

Jüriöö talu näol on tegu tuntud teraviljakasvatajatega, kes juba 8 aastat pidevalt oma tehnikaparki on ümberehitanud, parandanud, täiendanud - leidmaks parimaid lahendusi efektiivsemaks põlluharimiseks. Igal aastal tehakse erinevaid tootmiskatseid, võrdlemaks näiteks erinevate väetamisviiside toimimist.

Jüriöö talu on põllumeeste ühistu KEVILI liige.

Talus kasvatatakse 700 hektaril teravilja. Tänavu külvati maha talinisu, hernest, uba, suvirapsi ja esmakordselt ka kanepit. Lisaks veidi seemneotra ja –nisu. Tiit Jüriöö teeb enamuse põllutöid koos pojaga ja abis on ka kaks töömeest. Kui kevad-suvi kulub põllutöödele, siis talvekuudel täiendatakse tehnikaparki. „Tavatehnoloogia, mida põllumajanduses kasutatakse, meil ei toimi. Igal aastal oleme otsinud veelgi paremaid lahendusi, et saada suurimaid saake, et tõuseks tootmise efektiivsus. Minu loogika ütleb, et käive hektari kohta peab olema vähemalt 1000 eurot. Seepärast ei näe ma mõtet kasvatada näiteks otra, kus tootmisefektiivsusest ei saa vilja müügihinna tõttu juttu olla. Lisaks kasvatatava kultuuri valikule, on vaja ka pidevalt otsida parimaid tehnoloogilisi lahendusi,“ rääkis Tiit Jüriöö.

Nii on kasutatav põllutehnika suures osas ümberehitatud, võimalikult palju tehakse ära ühe töökäiguga ehk üks masin teeb ära mitme töö. Kohe valmib talul uus kuivati, millega tagatakse võimekus kuivatada ära oma vili ning teha ka teenust.

Jüriöö talu kasutab enamasti vedelväetisi, olles selles vallas üks esimesi katsetajaid Eestis ja nii sai Tiit Jüriöö jagada meile kogemusi, kuidas kasutada näiteks vedelat lämmastikväetist KAS32 ilma taimi kõrvetamata.

Millised on tema soovitused ja milline on talu tehnikapark, saad lugeda pikemalt Äripäeva augusti kuu põllumajanduse erilehest ning siis ka meie veebist. 

Avatud talud 2017 - Jüriöö talu
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960