Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 24. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koda: Taimekaitsevahendite kasutamise reeglite tahtlikud rikkujad peavad vastutama

Taimekaitsevahendite kasutamise reeglite tahtlikud rikkujad peavad vastutama
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda mõistab hukka taimekaitsevahendite kasutamise reeglite tahtliku rikkumise ja leiab, et rikkujad peavad vastutama tehtud kahju eest. Viimastel nädalatel on tulnud teateid juhtumitest, kus taimekaitsevahendite väärkasutamise tõttu on hukkunud hulgaliselt mesilasi.

„Mesilased on põllumeeste sõbrad, sest looduslike tolmeldajatena panevad nad aluse hea saagi kujunemisele. Seetõttu ei saa me aktsepteerida vigu taimekaitsevahendite kasutamisel ning kehtestatud reeglite tahtlikud rikkujad peavad kandma vastutust,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) juhatuse esimees Roomet Sõrmus. 

„Praeguseks on teada, et viies mesilas toimunud mesilaste suremuse põhjuseks oli kahel juhul taimekaitsevahendite vale kasutamine, kahel juhul taimekaitsevahendite ja mesilaste suremuse vahel seost ei tuvastatud ja ühel juhul pole proovide tulemused veel selgunud. Oleme seisukohal, et riiklik järelevalve peab panema reeglite tahtlikud rikkujad vastutama,“ lisas Sõrmus.

EPKK juhatuse liikme Vahur Tõnissoo sõnul on põllumehed mures, et taimekaitsevahendite väärkasutamise üksikjuhtumite tõttu püütakse panna kahtluse alla terve põllumajandussektori usaldusväärsust ning teema käsitlemisel on hakanud levima ka valeväited. „Põllumajandustootjad on aga valdavas enamuses teadlikud oma vastutusest seoses loodushoiu ja ohutu toidu tootmisega ning teevad tihedat koostööd mesinikega. Samuti toetab põllumajanduskoda maaeluministeeriumi algatust taimekaitseseaduse täiendamisel,“ lisas Tõnissoo.

EPKK kutsub kõiki põllumehi üles hoolikusele ja tähelepanelikkusele taimekaitsetööde läbiviimisel ning mesinikke avatud koostööle mesilate naabruses tegutsevate põllumeestega.

Lisainfot ja abimaterjale leiab Põllumajandusameti kodulehelt. Taimekaitsevahendi kasutaja ja mesinike vahelise vastastikuse teavitamise ja koostöö head tava leiab EPKK kodulehelt.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldab taimekaitse ja mesindusega seotud küsimuste arutamiseks neljapäeval, 27. juulil Mäos koja põllumajandusgrupi kohtumise, millest on palutud osa võtma ka Eesti Mesinike Liidu ja Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu ning Maaeluministeeriumi ja Põllumajandusameti esindajad.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960