Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 31. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvutused näitavad - kahte ühistulist suurtööstust Eestis ei ole võimalik efektiivselt majandada

Arvutused näitavad, et kahte ühistulist suurtööstust Eestis ei ole võimalik efektiivselt majandada
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
24. juulil toimus Põlvamaal Kopli Taluköögis Eesti piimandusühistu E-Piim ja MilkEsti koondunud ühistute nõukogude esimeeste nõupidamine, millel arutati Eesti piimaühistute koostöövõimalusi ja piimanduse tulevikustsenaariume.

EPKK juhatuse liige Vahur Tõnissoo analüüsis koosolekul võimalikke arenguid piimandussektoris, kui kõik piimatööstused ja ühistud viiksid ellu seni avalikustatud plaanid.

Tänaseks on piimaühistud teada andnud kavatsusest ehitada kaks uut piimatööstust, laienemisplaanidest on teada andnud ka Maag-Tere grupp. Selleks, et võimalikud laienemisplaanid saaksid realiseeruda, peaks lehmade arv Eestis lähiaastatel oluliselt kasvama.Senise kogemuse põhjal võib pidada realistlikuks kasvuks ca 1000 piimalehma lisandumist aastas, kuid see poleks piisav, et kõik laienemisplaanid töötlemise sektoris saaksid loodetud kujul realiseeruda.Selleks, et kõik väljakäidud plaanid saaksid realiseeruda, peaks Eesti päevane piimatoodang tänase 2000 tonni asemel ulatuma 3000 tonnini, mis omakorda tähendab, et Eestis peaks olema tänase 86 000 piimalehma asemel kokku ca 115 000 lehma, mille saavutamist lähema viie aasta jooksul ei saa lugeda realistlikuks. Arvutused näitavad, et kahte ühistulist suurtööstust Eestis ei ole võimalik efektiivselt majandada, sest piima on selleks liiga vähe.Seetõttu on väga oluline, et piimandusühistu E-Piim ja MilkEsti ühistud oma piimad ühisesse suurtööstusesse kokku paneksid.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960