Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Anu Ait näitas Sadalas maisisilo seminaril silobaktereid

Anu Ait näitas Sadalas maisisilo seminaril silobaktereid
Foto: Kristiina Märs / Anu Ait OÜ
26. juulil korraldas Anu Ait Sadala Agros „Hea maisisilo seminari“. Seminari eesmärgiks oli vaadata kvaliteetse silo tootmise protsessi pisut teise nurga alt.

Räägiti siloga seotud nähtamatust maailmast ehk maisisilo mikroobidest, tutvuti ka Sadala Agro maisipõldude ja silo valmistamise tehnoloogiaga.

Kuna Anu Aida missiooniks on teaduspõhiste lahenduste kaudu tagada põllumajandusettevõtete efektiivsus ning loomade hea tervis, siis just teaduspõhisele lähenemise silo mikroobide osas keskendutigi. Tutvustati erinevaid mehhanisme, mille abil nii kindlustuslisandi bakterid kui ka haljasmassis olemasolevad piimhappebakterid võitlevad silos erinevate kahjulike bakterite vastu nagu võihappebakterid, enterobakterid pärmid ja hallitused. Näitliku materjalina oli eksperimendi korras proov võetud Eestis põllul kasvanud maisisilo lehtedelt ning kõigil oli võimalik oma silmaga näha Petri tassil väljakasvanud piimhappebakterite kolooniaid. Näha sai ka Biomini BioStabil tootesarjast pärit silokindlustuslisandite mikroobi kolooniaid.

Kõik need bakterid on olulised, sest sileerimisprotsessi alguses on haljasmass ikka veel elav materjal kuna taime rakud hingavad edasi ning materjal on kaetud mikroobidega. Enamik mikroobi liike on Gram-negatiivsed aeroobid (vajavad hapniku) kuid leidub ka anaeroobseid liike. Kui taimede hingamine lakkab ja mikroobide ainevahetus aeglustub, siis lõppeb hapnik rohumassis otsa, tekib anaeroobne keskkond ja fermentatsiooni protsess saab alata. Efektiivse fermentatsiooni tekkimiseks tuleb aeroobsed mikroobid asendada anaeroobsete Gram-positiivsete piimhappebakteritega. See on saavutatav kui lisada silole baktereid, kes on võimelised sileerimisprotsessi üle domineerima ja seda minimaalsete toitainekadudega. Seetõttu ongi oluline kasutada häid baktereid sisaldavat silokindlustuslisandit nagu näiteks BioStabil Mays-i, mis sisaldab kontrollitud bakteritüvesid, kes töötavad silos võimalikult optimaalselt ning tagavad koosmõjus õigete silo valmistamise võtetega sööda hea kvaliteedi ja seeläbi loomade hea tervise ning kvaliteetse toidu meie laual.

Anu Ait tänab Sadala Agrot sooja vastuvõtu eest, Veski külalistemaja maitsva toidu ja kõiki seminaril osalejaid hea seltskonna ja produktiivse diskusiooni eest.

Kristiina Märs

tooteekspert/mikrobioloogAnu Ait OÜ

Anu Ait näitas Sadalas maisisilo seminaril silobaktereid
Foto: Kristiina Märs / Anu Ait OÜ
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960