Puidusektor panustab jõudsalt Eesti eksporti

Puidusektor panustab jõudsalt Eesti eksporti
Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuhi Henrik Välja sõnul on...

Eesti ekspordi kasvus täidab olulist rolli metsa- ja puidusektor, mis moodustab koguekspordist koguni 16% ning on üks kiiremini kasvavaid sektoreid, märgib Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit.

Statistikaameti andmetel oli puidupõhiste toodete eksport tänavu viie kuuga 915 miljonit eurot, mis on 14% rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.

Välja peab puidusektori kasvu peamisteks põhjusteks head väliskeskkonda ja varasemate aastate investeeringuid, mis on võimaldanud ekspordi mahtu kasvatada. "Puidupõhiste toodete ekspordis on kõige olulisem roll suurema lisandväärtusega toodetel, puidust kokkupandavad ehitised moodustavad ekspordist 16%, saematerjal 14%, ehitusdetailid 13%, puitmööbel ja selle osad 11%," loetles Välja.

Tänu investeeringutele vineeritehastesse on vineer üks kiiremini kasvavaid ekspordiartikleid – kasv 46% võrreldes eelmise aastaga. Lisaks vineerile näitavad kiiret kasvu graanul 25%, saematerjal 19% ning puidust kokkupandavad ehitised 17% aastakasvuga.

Meie puidusektori peamised ekspordipartnerid on lähiriigid Norra, Rootsi, Taani, kuhu tarnitakse just kõrgema lisandväärtusega tooteid. Mahukaupade, näiteks saematerjali, puhul on ekspordipartneriteks ka eksootilisemad turud, nagu Austraalia, Jaapan ja Hiina.

Metsa- ja puidutööstus annab tööd ligi 36 000 inimesele. Swedbanki tööstusettevõtete uuringust selgus, et puidutööstuse brutopalk on 4,5% kõrgem kogu töötleva tööstuse keskmisest ning 55,8% kõrgem Läti ja 57,8% Leedu puidutööstuse palkadest. "Seega on sektor ka väga oluline tööandja, eriti maapiirkondades, kus puidutööstused valdavalt asuvad," rõhutas Välja.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

DOTNUVA BALTIC AS otsib SEEMNETE MÜÜGIJUHTI

DOTNUVA BALTIC AS

21. jaanuar 2019

Uudised