Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Agrochema juht: Leedu põllumehed loodavad suuri saake

Agrochema juht: Leedu põllumehed loodavad suuri saake
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Viimastel aastatel on Leedust saanud tuntud teraviljaeksportija. Kui veel paar aastat tagasi oli Leedu teraviljasaak 2 miljonit tonni, siis sel aastal oodatakse juba 7 miljoni tonni suurust saaki. Pool ehk 3,5 tonni tarbitakse ise ja ülejäänud pool tuleb eksportida.

UAB Agrochema peadirektori Darius Karpavičiuse sõnul on suurte saakide taga kindlasti Euroopa Liidu toetusmeetmed. „Mõju on nähtav – kasutama on hakatud uut ja kaasaegset tehnikat. Palju pööratakse rõhku taimekaitsevahendite kasutamisele. Turul on uusi ja efektiivseid väetisi, viimastel aastatel on põllumehed hakanud eelistama vedelväetisi, mille toime on kiirem ja ühtlasem. Selles kõiges on oma osa ka Agrochema meeskonnal, kes on kaasa aidanud vedela lämmastikväetise levikule riigis,“ lausus Karpavičius.

Tänavu loodavad Leedu põllumehed suuri saake, sest ilmaolud on olnud paremad kui eelmisel hooajal. Saak ei ole mitte ainult suur vaid ka kvaliteedinäitajad on väga head.

Agrochema ostab kokku vilja neljas elevaatoris ja ekspordib selle enamasti läbi Klaipeda sadama erinevatesse eksootilistesse maadesse.

"Eelmisel aastal eksportisime peamiselt teravilja Saudi Araabiasse. Veidi vähenes müük Iraanile, see oli seotud tihedast konkurentsist Venemaa tarnijatega. Leedu kvaliteetset nisu ostavad hea meelega näites Türgi ja Hispaania, hernest müüme Indiasse, uba Egiptusesse ja raps läheb enamuses Euroopa siseturule," ütles Karpavičius.

Agrochema Eesti OÜ on 2005. aastal asutatud ettevõte, mille emaettevõte on Agrochema UAB. Agrochema UAB omakorda kuulub kontserni Achemos Grupe. Agrochema Eesti OÜ põhitegevusalaks on Achema tehase väetiste hulgimüük Eesti turul. Lisategevusalaks on teiste tootjate väetiste hulgi- ja jäemüük, teravilja, külviseemnete ja taimekaitse müük. Agrochema Eesti OÜ müügitulu oli 10 824 tuhat eurot. Müügitulu kasv võrreldes eelmise aastaga tulenes teravilja, väetiste, taimekaitsevahendite ning seemnete müügimahtude kasvust.

Ettevõtte põhiliseks arengusuunaks on vedelväetiste müügimahu suurendamine Eesti turul. Prioriteediks on ka olemasolevate kliendisuhete hoidmine, parandamine ning müügivõrgustiku laiendamine läbi uute kliendisuhete loomise.Allikas: ettevõtte majandusaastaaruanne

Investeering Šeduva elevaatorisse

Viljaäri on Leedu Agrochemale pigem uus, viimaste aastate tegevus. "Me jõudsime sellele turule suhteliselt hilja, sest siiani oleme pööranud rohkem tähelepanu väetistele ja taimekaitsevahenditele ning oleme kindlasti saavutanud siin häid tulemusi. Mina usun, et teraviljaäril on tulevikku ja sestap oleme selles suunas oma äri arendanud,“ rääkis Karpavičius.

Ettevõtte vilja vastuvõtupunktid asuvad Plunges, Vidukles, Kupiškis ja Šeduvas. "Agrochema UAB on investeerinud üle 1 miljoni euro Šeduvas asuva elevaatori renoveerimisse. Sinna on ehitatud uus vilja vastuvõtupunkt, mis võimaldab võtta vastu veel 160 tonni tunnis lisaks senisele 100 tonnile viljale. Ehk meie sealne agrofirma suudab kokku võtta vastu vilja tänu tehtud investeeringutele 260 tonni tunnis. Lisaks oleme investeerinud uutesse teraviljapunkritesse. Läbi on mõeldud ka viljalogistika iga pisemgi detail, et säästa põllumeeste aega.“

Loe pikemalt UAB Agrochema  kodulehelt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960