Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mere: Talleggi haudejaamas ei hukata kukktibusid

Anne Mere
Foto: Andras Kralla
Talleggi haudejaamas aset leidnud loomade heaolu puudutavate reeglite rikkumise valguses on meediaväljaanded avaldanud valeinfot nagu hukataks Talleggi haudejaamas isased linnud ehk kukktibud.

HKScan Estonia juhatuse esimehe Anne Mere sõnul ei vasta see väide absoluutselt tõele – Talleggi haudejaamast suunduvad farmidesse kasvama nii kukktibud kui ka kanatibud ning soopõhiselt ühtegi lindu välja ei praagita.

”See võib olla üllatav, kuid erinevalt munatootmisest ei ole kanaliha tootmisel linnu sugu üldse oluline. Tallegg on alates 2015. aastast ainult linnulihatootja, mis tähendab, et haudejaamast suunduvad farmidesse kasvama kõik elujõulised linnud, nii kukktibud kui ka kanatibud,” sõnas Mere pressiteate vahendusel. 

Nii nagu looduses, nii tuleb ka haudejaamas ette seda, et mõni embrüo on väljahaudumata, tibu sünnib surnuna või elujõuetuna – ta ei suuda end jalgadel kanda, rebukott ei ole kõhul korralikult sissetõmbunud, ta on pime või ristnokaga.

”Selliselt sünnib vaid 1% kõigist lindudest ning vastavalt Euroopa Liidu direktiividele tuleb sellised linnud koheselt hukata, et vältida nende piinlemist,” lisas Mere.

Haudejaamas on hukkamiseks kasutusel spetsiaalne seadeldis, mis on rahvusvahelises praktikas kõige humaansem viis elujõuetute tibude hukkamiseks.

”See, et seadeldise rikkest ei jõudnud info koheselt õigete inimesteni ning elujõuetud tibud jõudsid konteinerisse, oli tõsine reeglite rikkumine, millele ei ole õigustust. Meil on väga kahju, et selline intsident aset leidis ning teeme igakülgset koostööd Veterinaar- ja toiduametiga väärteomenetluse läbiviimisel,” kinnitas ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960