Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 25. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CLAAS tõi turule uue põlvkonna CEBISe versiooni

CLAAS tõi turule uue põlvkonna CEBISe versiooni
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Lisaks järeleproovitud ja katsetatud CISi põhisüsteemile pakub CLAAS edaspidi uue põlvkonna lahendust, milleks on erakordselt mugav CEBIS. Uus CEBISe versioon on esimest korda saadaval AXION 900 ning ARION 600 ja 500 uue sarja traktorite puhul.

Uus CEBISe süsteem sisaldab täielikult ümber kujundatud CEBISe terminali, millel on 12-tolline peeneralduslik puutekuvar.

Kõigi AXION 900 ning ARION 600 ja 500 sarja traktorimudelite puhul on nüüd võimalus valida uus CEBISe või sama uus CIS+ süsteem. ARION 600 ja 500 traktorid on saadaval ka CISi versioonina. Lisaks 12-tollisele puutekuvarile pakub värske CEBISe süsteem täiesti uut kasutajaliidest koos vaistlikult juhitava DIRECT ACCESSiga. Selles varustuses on ka mitmefunktsiooniline käetugi koos kümne vabalt määratava funktsiooninupuga ning ennast juba tõestanud CMOTIONi mitmefunktsiooniline juhthoob, mida saab hallata kolme sõrmega.

Sisestage seaded lihtsalt kuvarit puudutades

CEBISe süsteem sisaldab suurt, 12-tollist peeneralduslikku värvikuvarit. Seejuures on esimest korda tegu puuteekraaniga. Loogiline ja eelmisest CEBISe kuvarist tuttav ülesehitus on teadlikult säilitatud ning kantud üle puutekuvariga juhtimisse. Kuid selge paigutuse ja suurte ikoonidega kasutajaliides on täielikult ümber kujundatud, et võimaldada lihtsat ning vaistlikku juhtimist, kus rakendatakse sõrmesurvet. Kõik traktori põhifunktsioonid on korraga silma all ja neid saab kohandada kõigest mõne sammuga.

DIRECT ACCESSiga jõuate soovitud kohta kiiremini

Kuvaril asuva lihtsa traktorisilueti kaudu pakub DIRECT ACCESSi süsteem paljudele funktsioonidele erakordselt kiiret ligipääsu. Soovitud funktsiooni ala (näiteks jõuvõtuvõlli või mootori) puudutamisel avaneb vastav dialoogiaken. Põhikuvast saab otse valida ka hüdrojagajate seadeid. Samuti võib juht kasutada DIRECT ACCESSi nuppu, mis asub käetoel või CEBISe terminalis, et minna otse viimati vaadatud traktorifunktsiooni juurde ja hõlpsalt jätkata peenhäälestust. Selleks et seaded saaks isegi künklikul maastikul korrektselt sisestatud, on võimalik kõiki CEBISe funktsioone kohandada ka tavalisel moel, kasutades käetoel olevat pöörd-surulülitit. Kõigi CEBISe menüüde ja funktsioonide avamiseks ning häälestamiseks on vaja ainult kaht juhtseadist: pöörd-surulülitit ja ESC-nuppu.

Seadeid võib iga juht oma isiklike eelistuste ja harjumuste järgi kohandada. Avatud dialoogiaknas saab seadeid sisestada ringskaala või pluss-miinusliuguriga. Võimalik on teha ka peenhäälestust. Üksteise järel kuvatakse kuni kolm menüütasandit, see lubab lähtemenüüsse naasmise trajektoori igal hetkel lihtsalt jälgida.

CLAAS tõi turule uue põlvkonna CEBISe versiooni
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

CLAAS (www.claas-gruppe.com) on 1913. aastal asutatud pereäri ja üks maailma juhtiv põllumajandusmasinate tootja. Ettevõtte peakorter asub Saksamaa Nordrhein-Westfaleni liidumaal Harsewinkeli linnas.

Euroopas on CLAAS teraviljakombainide müügi turuliider. Ettevõttele kuulub globaalne juhtpositsioon ka teises suures tooterühmas, milleks on iseliikuvad söödakombainid. Lisaks on CLAAS tipptegija ülemaailmses põllumajandustraktorite, -presside ja silomasinate ehituse valdkonnas. Veel hõlmab ettevõtte tooteportfell maailmatasemel põllumajanduslikku infotehnoloogiat.

CLAAS annab tööd 11 300 inimesele üle kogu maailma ja ettevõtte aruandes esitatud käive oli 2016. finantsaastal 3,6 miljardit eurot.

Mitmefunktsioonilist juhthooba käsitsetakse mugavalt kolme sõrmega

CEBISe süsteemis tagab järeleproovitud CMOTIONi mitmefunktsiooniline juhthoob täiesti pingevaba tööasendi. Hoob on käetoesse integreeritud ja teda juhitakse kõigest kolme sõrmega. Seega saab kõiki põhifunktsioone hallata pöidla ja kahe esimese sõrmega.

CEBISe süsteemis on ka kümme funktsiooninuppu, mida juht võib vabalt konfigureerida vajalike ISOBUSe või juhtimisfunktsioonide jaoks, lähtudes kasutatavast seadmest ja isiklikest eelistustest.

Põlluotsajadasid saab salvestada kuni 20 seadmele

Selles CEBISe versioonis on võimalik seadeid salvestada kuni 20 eri seadme jaoks ja sinna pääseb otse ligi, kui neid järgmisel korral vaja läheb. Nii jääb ajamahukas uute seadete sisestamine ära.

Ka CSM-i põlluotsajuhtimise jadasid saab parajasti töötavale seadmele otse määrata. Nii jõuab juht nendeni järgmisel seadme kasutuskorral ühe nupuvajutusega. Tänu CSM-i põlluotsajuhtimise süsteemile saab varem salvestatud jadasid täiustada lihtsalt käsitsi, ilma uuesti salvestamata. See säästab aega ja võimaldab juhil seadeid optimeerida, kui tööolud on erinevad.

Uue CEBISe värsked funktsioonid

Uue põlvkonna CEBISel on ka palju muid kasulikke võimalusi. Juhtseadiseid saab hüdrojagajatele vabalt määrata, konfigureerides neid täpselt käimasoleva töö järgi.

CEBISe uues terminalis on võimalik seadistada ka iga hüdrojagaja rambi avamist ja sulgemist. See laseb juhil määrata, kui kiiresti pärast käivitamist peab hüdrojagaja saavutama maksimaalse eelseatud õlivoolu.

Ühtlasi saab juht seada mis tahes hüdrojagaja prioriteetseks. Valitud hüdrojagaja eelseatud õlimaht jääb sel juhul peaaegu muutumatuks isegi juhul, kui teised hüdrojagajad on kasutuses. Sellest prioriseerimisvõimalusest on kasu pidevalt töötava seadme (näiteks hüdromootori või pneumaatilise täppiskülviku) puhul, mis vajab töö kestel püsivat õlivoolu. Uue CEBISe kuvariga saab vaadata ka väliste kaamerate (näiteks CLAAS PROFI CAMi) videopilti.

Uus CEBISe süsteem on saadaval AXION 900 ning ARION 600 ja 500 traktorites nende tootmise algusest saati.

Küsi lisa:

Konekesko Eesti AS

Põrguvälja tee 3a, Pildiküla, Rae vald 75308 Harjumaahttp://www.konekesko.com/et

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960