Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 25. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Räägime võimalustest, kuidas kiirendada põhu lagunemist

Põlluinfo: Räägime võimalustest, kuidas kiirendada põhu lagunemist
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eelmisel nädalal tehti hoogsalt koristustöid, kui ilm vähegi lubas.Kuna koristusperiood on jäänud hilisemaks ja taliviljade külviks on vaja põllult eelmine vili koristada, tuli nii mõnigi põld koristada suurema niiskusega, kui oleks soovinud. Tänu soodsale kasvuperioodile on aga taimede biomass põllul suur. Siinkohal toome ära võimalused, kuidas kiirendada põhu lagunemist enne taliviljade külvi.

Peale koristamist, tehes umbrohutõrjet glüfosaatidega, sobib kasutada uue ja täiendatud formulatsiooniga toodet Amalgerol Essence. Toode sobib kasutamiseks kõikidel kultuuridel. Soovitatav kulunorm pritsimiseks kõrrepõllul: Amalgerol Essence 2,0-3,0 l/ha + glüfosaat 3,0 l/ha (nt Roundup FL 450, Ranger XL, Barbarian Super 360, Kyleo jt) + 10-20 kg lämmastikku (karbamiidi)/ha. Põhu lagundamiseks on soovitatav kasutada koos põhu lagunemist kiirendatavate mikroorganismide-bakteritega, nt kasutada koos tootega BactoMix 5, soovitav vee kogus 250 l/ha. Suurima efekti annab Amalgerol essence taime stressist väljatoomisel või stressi ennetamisel.

Amalgerol Essence suurendab 4-6 korda lämmastikku siduvate bakterite arvu (nii ammoniaaki ja nitrifikatsiooni pidurdavate) ning seettõttu suureneb lämmastiku osa mullas. Tänu suuremale N osale mullas, suureneb taimejäänuseid lagundavate mikroseente arvukus ja elutegevus. Samuti tõstab 2-3 korda raskesti lagunevate taimeosade, nagu tselluloosi lõhustavate mikroorganismide (näit. Trichoderma spp.), arvukust. Tänu sellele lagunevad taimejäänused kiiremini ning ei kihistu ega ladestu mullas. Lisaks väheneb mullaharimisel kütusekulu tänu kobedamale mullale, paranevad mulla füüsikalised omadused, väheneb mulla tihesus, et taimede juurestik areneks paremini. Minimeeritud harimise korral on Amalgerol Essence’i kasutamine eriti oluline, kuna vabastame mulla kiiremini taimejäänustest ning muudame sinna ladestunud mikro- ja makrotoitained taimele kättesaadavaks.

Eriti soovitav on Amalgerol Essence’it kasutada neil põllumeestel, kellel pole võimalik kasutada läga ega sõnnikut. Läga ja sõnniku kasutamisel võib tekkida probleeme põldude umbrohtumusega, mida Amalgerol Essence’iga ei juhtu.

Väga häid tulemusi on saadud bakterpreparaadi BactoMix 5 kasutamisel. BactoMix 5 on 5-st bakterist koosnev mikroorganismide kompleks. See kompleks (Bacillus subtilis V-845 D ja V-843 D, Pseudomonas aurantiaca, Brevibacillus sp, Bacillus megaterium) lagundab aktiivselt taimede jäänuseid, samas nende elutegevuse käigus tekkivad antibiootilised ained pidurdavad taimehaigusi põhjustavate mikroorganismide arenemist. Mikroorganismid soodustavad taimede arenemist, kuna aitavad fikseerida bioloogilist lämmastiku ja suurendada taimedele omastatava fosfori kogust mullast.

BactoMix 5 pritsitakse mullale, soovitavalt pilves ilmaga, vältides otsest päikesekiirgust. Võib kasutada koos lägalaotusega. Pritsimise ajal peab muld olema niiske. Võib kasutada koos glüfosaadiga. Kulunorm 0,7-1,0 l/ha, lahustades 100-200 l vees, valmis lahus kasutada ära samal päeval.

Lisainformatsiooniks, et kui kellegil on eelmisest aastast BactoMix 5 järel, võib selle julgelt ära kasutada, kartmata, et toode ei toimi. Toote etiketile on märgitud, et kasutusaeg on kolm kuud alates tootmisest. Kuna tegemist on elusate organismidega, ei tea keegi, kui palju nimetatud baktereid aja möödudes konkreetses kanistris elus on. Kolme kuu märge tulenebki sellest, et etiketil nimetatud bakterite arvu saab tootja garanteerida vähemalt 3 kuu jooksul tootmisest. Seniste katsetulemuste alusel on tootja (Valgevene Riiklik Ülikool, Diana Maslak, bioloogia teaduskonna molekulaargeneetika ja biotehnoloogia labori juhataja ja Irena Feklistova, sama ülikooli teadustöötaja) kindlaks teinud, et 1 aasta möödudes bakterite hulk väheneb, aga mitte sel määral, et see avaldaks mõju Bactomix’i toimele mullas ja taimedel. Oluline on hoiustada Bactomix’i jahedas, ühtlase temperatuuriga ruumis ning kaitsta päikese eest. Tänastele katsetulemustele tuginedes võime julgelt väita, et toote kasutusaeg on vähemalt 1 aasta. Nii Amalgerol Essence’i kui BactoMix’i on lubatud kasutada ka maheviljeluses.

NITRO TEAM. Eestis läbiviidud katsed on näidanud toote positiivset mõju nii taimede kasvule kui saagile, tõstes nii produktiivvõrsete arvu, suurendades terade suurust kui arvu viljapeades. Katsetulemustega saate tutvuda NITRO TEAM tutvustavast brozüürist (link). NITRO TEAM on lämmastikku siduvate bakterite (Azotobacter chroococcum, Azospirillum brasilense), fosfori (P2O5 -7,5%), kaaliumi (K2O-7,5%) ja merevetikaekstrakti (10% toote mahust) tasakaalustatud formulatsioon, mis korrigeerib toitainete sisaldust mullas. NITRO TEAM kasutamisel saab vähendada lämmastik- ja mineraalväetiste kulunormi. Kuna toode sisaldab õhulämmastikku siduvaid baktereid, mille tegevuseks ei ole sümbiontsed taimed vajalikud, võib seda kasutada kõikidel taimedel. Nii luuakse taimedele soodsad kasvutingimused. NITRO TEAM soodustab taimede klorofülli moodustumist, parandab saagi kvaliteedinäitajaid ja suurendab valgu sisaldust. Kasutada võib enne külvi või vegetatsiooniperioodi alguses. Samuti võib segada teiste bioloogiliste toodetega ja mikroväetistega. Kulunorm: 1,0-2,0 l/ha mullale või kultuurtaimedele pritsides. Soovitav vee kogus 200 – 300 l/ha.

Väga häid tulemusi on Eestis saadud ka NPK Magic kasutamisel. NPK Magic on bakterite segu, mis aktiveerib mikrobioloogilist tegevust mullas. Toode sisaldab õhulämmastikku siduvaid baktereid – Azospirillum spp., fosfaati omastada aitavaid baktereid – Bacillus megaterium ja kaaliumi liikumist mullas parandavaid baktereid – Frateuria aurentia. Seega parandab NPK Magic lämmastiku, fosfori, kaaliumi ja mineraalväetiste omastamist mullast. Lisaks sisaldab toode vetika ekstrakti, milles on rikkalikult taimede arenguks vajalikke fütohormoone.

NPK Magic‘ut võib kasutada kõikidel kultuuridel. Pritsitakse enne külvi või vegetatsiooniperioodi alguses. Võib segada bioloogiliste toodetega ja mikroväetistega. Paagisegu tegemisel lisage NPK Magic viimasena, valmis lahus tuleb kasutada koheselt. Kulunorm on 1,0-2,0 l/ha mullale või kultuurtaimedele pritsides. NPK Magic’ut võib pritsida vabalt kuni vegetatsiooni perioodi lõpuni, bakterid ei sure külmaga, vaid jätkavad oma tööd kevadel.

Hefe HumiExtract QA on unikaalne oma kõrge orgaanilise aine sisalduse tõttu, ta on pikaajalise toimega. Toote kasutamine parandab mulla struktuuri ja veeimavust ning ergutab mikroorganismide tegevust. Suurema osa orgaanilisest ainest moodustuvad tootes huumushapped, milleks on humiinhapped ja fulvohapped. Huumushapped mängivad suurt rolli kivimite murenemisel, mulla minaraalosa lagunemisel ja ainete migratsioonil. Nii parandab orgaaniline aine mulla füüsikalisi kui füüsikalis- keemilisi omadusi. Huumusained on taimedele peamiseks toiteelementide ja süsihappegaasi allikaks ning mõjuvad kultuurile kasvustimulaatorina. Samuti on orgaaniline aine energiaallikaks mullaelustikule, suurendab mulla enesepuhastusvõimet ja tagab sanitaarse kaitse. Toiteelementidest sisaldab toode lämmastikku, kaaliumit, fosforit, rauda, boori, tsinki, mangaani ja vaske. Taliviljadel võib kasutada näiteks sügisel enne külvi või külvi ajal. Teraviljadel on mugavam kasutada toodet lehe kaudu. Kulunorm 2,0-4,0 l/ha. Toiteementidest sisaldab toode lämmastikku, kaaliumit, fosforit, rauda, boori, tsinki, mangaani ja vaske.

Umbrohutõrje glüfosaatidega

Kui glüfosaate kasutatakse koristuseelselt, on see eelkõige aja võitmiseks, kuna glüfosaadid on süsteemse toimega ja vähemalt 10-14 päeva enne koristamist tuleb neid pritsida, siis pärast koristamist on võimalik kohe harimistöid teha. Ühtlasi vähenevad  ka teravilja kuivatamiskulud, kuna roheline mass põllul, segunedes viljaga, tõstab selle niiskusesisaldust. Koristuseelselt kasutatakse kui viljatera niiskus on alla 30%.  Koristuseelne kasutamine on lubatud aga ainult neil, kes pole võtnud endale keskkonnasõbraliku majandamise (KSM) kohustusi. Koristuseelsest kasutamisest loe lähemalt taimekasvatusalastest nõuannetest nädal 32 (vaata SIIT).

Tavaline on aga koristusjärgne umbrohutõrje. Siinkohal olulisemad näpunäited, kuidas kasutada glüfosaate efektiivsemalt, et hiljem nende toimes ei peaks pettuma.

Jälgi temperatuure! Temperatuurid on toodete toimimiseks praegu suurepärased, optimaalne 15-20°C. Mida madalam on temperatuur, seda aeglasemalt toimib glüfosaat, kuna toimeaine liigub juureotsteni taimemahladega. Seega võib ebasoodsates tingimustes pikeneda glüfosaadi mõjuaeg mitmeid kordi ning harimine tuleks ilmselt jätta kevadeks. Glüfosaat ei toimi enam siis, kui taimede kasv on peatunud.

Arvesta toote vihmakindlusega! Ära mine pritsima, kui on oodata vihma. Mõne toote puhul on vihmakindluse aeg üsna pikk, isegi kuni 6 tundi. Vihmakindluse tõstmiseks võib lisada märgajaid (nt Contact) või supermärgajaid (nt Hefe Elit, Silwet Gold). Enamuste glüfosaatide efektiivse toime umbrohtudele on 2-3 nädalat. Glüfosaatide toimimist mõjutab oluliselt pritsimisvee kvaliteet, toimet saab efektiivsemaks muuta, kui kasutate happelisemat vett, sobiv pH on 4,5-5,5 (max 6). Vee kvaliteedi probleeme võib leevendada lämmastikväetiste, nt ammooniumsulfaadi lisamine, mis hapestab vett ja ergutab ühtlasi umbrohtude kasvu. Lisaks on mitmeid tooteid, mis aitavad pritsimisvee pH’d reguleerida, nt PHFIX5, HefeTrio. Ettevaatlik tuleb olla suure orgaanilise aine sisaldusega vee kasutamisel, kuna orgaanilise aine osakesed vees seovad toimeaine endasse ning aktiivset toimeainet ei pruugi vette jääda, tulemuseks on mittetoimiv toode.

Arvesta glüfosaatide mõju pikkusega!

Arvesta pritsimisvee kvaliteediga, eelkõige pH-ga!

Jälgi umbrohtude kasvufaasi! Glüfosaat on mullasisese järelmõjuta herbitsiid ja mõjub roheliste lehtede ja varte kaudu ja levib sealt juurestikku. Glüfosaadi tõrjeefektiivsus sõltub pritsitavast taimikust. Vajalik on taimede aktiivne kasv ja piisav lehestik. Raskesti tõrjutavate kõrreliste ja mitmeaastaste kaheiduleheliste umbrohtude nagu metsharakputke, kõrvenõgese ja puju esinemisel tuleb kasutada glüfosaatide kõrgemaid norme või lisada efektiivsemaks toimimiseks näiteks preparaati Banvel 4S. Tõsise põldosja probleemiga võitlemiseks on olemas spetsiaalne herbitsiid Kyleo, sisaldab 240 g/l glüfosaati ja 160 g/l 2,4-D.

Vali õige kulunorm!

Tiiu Annuk

agronoom-nõustajaScandagra Eesti ASwww.scandagra.ee

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960