1. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Venemaal oodatakse rekordilist nisueksporti

Nisu.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: Venemaa ja Musta mere piirkond hoiavad nisuhindu madalal; Venemaal oodatakse rekordilist nisueksporti; või hinnatõus võib turgu fundamentaalselt muuta; orkaan Harvey pani suhkru kallinema; kütusehinnad tõusevad.

Venemaa ja Musta mere piirkond hoiavad nisuhindu madalal

Euroopa Liidu ja Musta mere toidunisu hinnad on augusti lõpu seisuga samal tasemel, selgub Euroopa Komisjoni andmetest. Tonn maksab mõlemas piirkonnas umbes 185 dollarit.

Egiptuse riiklik teraviljade ostmiseks loodud organisatsioon GASC teatas, et ostis 29. augustil peamiselt Venemaa nisu (235 000 tonni) ja Ukraina nisu (60 000 tonni). Keskmiseks hinnaks kujunes 187 dollarit tonnist. Tuleb välja, et Musta mere piirkond pakub eksporditurul kõige konkurentsivõimelisemat nisu, mis tähendab, et Euroopa hinnad peavad Musta mere hindadega võrreldes püsima samal tasemel või langema madalamale.

Tõsi, Venemaa saagikoristust segas vihmane ilm, aga lõpuks on riigi nisutoodang võrreldav eelmise aasta tasemega. Saagikus on isegi kasvanud – see ulatub 4,13 tonnini hektarist, mullu oli vastav näitaja 3,4 tonni hektarist, selgub Venemaa põllumajandusministeeriumi andmetest. Kuna saak on hea, siis see on hindu alla viima hakanud, mis survestab ka teiste piirkondade hindu.

Venemaa rekordiline eksport

Prognoositakse, et Venemaa nisutoodang saab 2017/18 hooajal olema 78,9 miljonit tonni, eksport peaks ulatuma aga 32,4 miljoni tonnini (SovEconi prognoos). Eelmise aasta rekordit ületaks see 4,6 miljoni tonniga.

Tõsi, Venemaa jaoks tekitavad nõnda suured mahud ka probleeme. Ei ole teada, kas riigi infrastruktuur on taoliste mahtude eksportimiseks piisav.

Portaal ADHB kirjutab, et Euroopa ja muude piirkondade tootjad peaksid silma peal hoidma just sellel, mis toimub Venemaal ja Musta mere piirkonnas. Just nendes regioonides toimuvad muutused võivad anda vihjeid selle kohta, kas nisuhindade trend muutub või mitte.

Praegust trendi on selgelt näha ka Pariisi toidunisu hinnas – nädala võrdluses jäi hind samale tasemele (161,5 eurot tonnist), aga viimastel kuudel on toidunisu küllaltki kiiresti odavnenud. Osalt on see tingitud ka euro kursi tugevnemisest.

Või hinnatõus võib piimaturgu „fundamentaalselt muuta“

Piimarasva hinnatõus on viinud või hinnad mitmel turul rekordkõrgele, mis võib „fundamentaalselt turgu muuta,“ teatas põllumajandusfirma Arla Foods. Kooperatiiv prognoosib ka piimaturu taastumise jätkumist, vahendab agrimoney.

„Või hinnatõus on võtmetegur globaalse piimaturu olukorra parandamisel,“ ütles Arla tegevjuht Peder Tuborgh. Näiteks GlobalDairyTrade oksjonitel on või viimase aasta jooksul kallinenud 52 protsenti.

„Esimest korda on rasv kallim kui proteiin. Näiteks veevaba piimarasva ja või hinnad on proteiinitoodete (näiteks kaseiini) omi ületanud,“ lisas Tuborgh.

„Selle muutuse on tekitanud või varude vähesus või nende puudumine. Samuti on tekkinud trend, kus tarbijad eelistavad aina enam rasvarikkamaid piimatooteid,“ ütles Tuborgh.

Paljud tarbijad on aru saanud suhkru terviseriskidest, rasvade suhtes ollakse varasemast aga avatumad. See trend on tulnud ajal, mil või pakkumine on küllaltki piiratud.

Kooritud piima pulbri hinnad on viimase aasta jooksul odavnenud GDT oksjonitel 11,5protsendi võrra, peamiselt on hindu survestanud Euroopa varude kasv.

Nädalaga odavnes kooritud piima pulbri hind Euroopas 5,1 protsenti ja tonn maksab juba 1685 eurot.

Orkaan Harvey tõstis suhkru hinda

Suhkru hind hakkas selle nädala teises pooles kiiresti kallinema, sest orkaan Harvey tabas Ühendriike, mis pani bensiinihinnad tõusma, vahendab agrimoney.

Bensiinihindade tõus paneb tavaliselt kallinema ka etanooli. Etanooli hinnatõus paneb omakorda tõusma suhkru hinnad, sest ka etanooli toodetakse suhkruroost.

Price Futuresi analüütik Jack Scoville ütles nädala alguses, et suhkrule on hoogu juurde andnud ka ootused, et Brasiilia on valmis tootma rohkem etanooli ja vähem suhkrut. Samuti on Indiat tabanud vihmad, mis tähendab, et sealne suhkruroo koristamine lükkub tõenäoliselt edasi.

Oktoobrikuu toorsuhkru hind tõusis neljapäeval 3,4 protsenti ning nael maksab 14,4 dollarisenti.

Teistest toorainetest kallines USAs mais 0,9 protsenti ja nisu lisas 0,6 protsenti. Kummagi buššel maksis reedeks vastavalt 3,58 ja 4,39 dollarit. Sojaubade hind tõusis 0,6 protsenti, 9,49 dollarini buššelist.

Üldiselt aitas ka teistel USA põllumajandustoormetel kallineda orkaan Harvey, mis on seganud tootmist ning tekitab põllumeestele peavalu.

Rapsiseemnete hind langes Euroopas 0,3 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 369,5 eurot.

Kakao lisas 0,5 protsenti ning robusta kohv odavnes 2,4 protsenti. Kummagi tonn maksis reede pärastlõunaks vastavalt 1926 ja 2073 dollarit.

Orkaan pani kütusehinnad tõusma

Kütuse hind USA-s tõusis torm Harvey tekitatud kahjustuste tõttu rekordkõrgele.

Bensiini galloni hind maksab Ameerika Ühendriikides hetkel 2 dollarit, mis on kõrgeim hind pärast 2015. aastat, kirjutab Reuters

Ühes gallonis on 3,79 liitrit kütust, mis teeb liitri hinnaks 0,53 dollarit.

Kütuse hind kallineb, sest troopiline orkaan Harvey on viinud rivist välja mitmed rafineerimistehased ning seetõttu on ka pakkumine turul vähenenud.

Nafta hinnale mõjub aga torm vastupidiselt, sest rafineerimistehased ei osta tootjatelt enam nii palju musta kulda ning seetõttu selle hind odavneb. Nädalaga on WTI toornafta odavnenud 2,2 protsenti nign barrel maksab 46,78 dollarit. Brenti hind on tõusnud 0,1 protsenti, 52,57 dollarini barrelist.

Ka Euroopas on kütusehinnad järsult tõusnud – Rotterdami 95 bensiini hind kallines nädalaga 5,2 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia juba 618,5 dollarit.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960