Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Farm In: kutsume põllumehi ühinema rapsikoogitehase projektiga

Farm In: kutsume põllumehi ühinema rapsikoogitehase projektiga
Foto: Farm In Productions OÜ / EPKK
Farm In Productions OÜ plaanib rajada Imavere valda rapsikoogitehase. Projektiga oodatakse liituma kõiki rapsikasvatajaid ja rapsikoogiostjaid.

Rajatava õlikultuuride töötlemise tehase põhitegevus on rapsiseemnetest rapsitoorõli ja rapsikoogi tootmine kasutades ekstruudertehnoloogiat. 

Investeeringu suurus on 8 miljonit eurot.

„Nimetatud projekti on PRIA otsustanud toetada MAK meetme raames vahenditega summas 2 miljonit eurot. Kõik ehituse alustamiseks vajalik dokumentatsioon ja load on saadud. Hetkel on käimas ettevalmistavad tööd, nagu näiteks proovivaiamised, elektrialajaama ehitus jne.,“ selgitas projekti üks eestvedajatest Urmas Pallon.

Palloni sõnul saab tehase töötlemisvõimsus olema 42 800 tonni rapsiseemet aastas. „Sellest toodame rapsiõli 15 500 tonni ning rapsikooki 26 500 tonni. Rajatakse kuivati võimsusega kas siis 45 t/h õlikultuure või 75 t/h teravilja. Püstitatakse rapsiseemne hoidla mahuga 17 500 tonni,“ ütles Pallon.

Kontaktisikud on Farm In Productions OÜ juhatuse liikmed:

Märt Riisenberg - [email protected] – tel. 5082157

Urmas Pallon - [email protected] – tel. 5010621

Selleks, et selle sajandi esimene põllumeeste ühistuline tehas kindlasti tehtud saaks, on vaja natukene veel suurendada Farm In Productions OÜ osakapitali. „Tootja saab liituda projektiga läbi osakute ostmise. Esmalt on mõistlik võtta ühendust kas siis minu või Märt Riisenbergiga. Nende kaudu saab detailsemat infot projekti ning osaluse omandamisega seonduvate tegevuste kohta". 

EPKK: läbi videode promome ühistulist tegevust

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja üks olulisemaid ülesandeid on eelduste loomine Eesti põllumeeste ühistegevuse arenguks. Põllumeestele on eriti tähtis liikuda toidutootmise väärtusahelas ühistegevuse abil kõrgematele tasemetele. Selleks tuleb rajada põllumeeste omanduses asuvaid toidutoorme töötlemise ühistulisi tehaseid. Näiteks on sel aastal PRIA otsustanud toetada E-Piima ühistulise piimatööstuse suurprojekti Paidesse 15 miljoni euroga ja Farm In-i rapsikoogitehase rajamist Imaverre 2 miljoni euroga.

Vaata videot:Farm In rapsikoogitehas Imaveres

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960