Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Mahepõllumajanduse kongressil arutleti tuleviku üle

Fotod: Mahepõllumajanduse kongressil arutleti tuleviku üle
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
5.- 7. septembril toimus Tallinnas Mahepõllumajandusliikumiste Rahvusvahelise Föderatsiooni (IFOAM) 11. Euroopa mahepõllumajanduse kongress „Transforming food & farming – Making it Happen“.

Kongressi esinejateks olid mahemaailmas tuntud persoonid, keda oli tulnud kuulama pea 200 osalejat maailma eri paigust ja loomulikult ka Eestist. Meie tootjaid üllatas eelkõige see, et kohal oli niivõrd esinduslik seltskond EL tipp-poliitikuid, kes pidasid oluliseks tänavuse kongressi Eestis korraldamist.

Mahepõllumajandusliikumiste Rahvusvaheline Föderatsioon IFOAM (http://www.ifoam.bio) on ülemaailmne katusorganisatsioon, millel on ligi 800 liikmesorganisatsiooni rohkem kui 100 riigist. IFOAM on üleilmse mahepõllumajandusvisiooni kandja ja mahepõllumajanduseedendaja. Organisatsioonil on ka regionaalsed ühendused. Euroopas asuv IFOAM EU Group koondab omakorda 300 Euroopa regioonis tegutsevat organisatsiooni ELi, ELi pürgivate ja Euroopa Vabakaubanduse Assotsiatsiooni (EFTA) riikidest. IFOAM EU Group seisab mahesektori huvide eest nii poliitilisel tasandil kui ka avalikkuses. Eestit esindab IFOAM EU Group juhatuses Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus.

Tänavusel kongressil keskenduti mahepõllumajanduse tulevikule, paika pandi visioon aastaks 2030.

Ühisel arutelul leiti, et mahesektor on jõudnud sinnamaale, et ühiselt arutledes paika pandud visioon peab olema ühtmoodi mõistetav nii mahetootjale, kui poliitikutele. Ja siin on kõigil osapooltel tarvis teha aktiivset koostööd.

Mahepõllumajanduse visioon on ülesehitatud kolmele põhiteemale:

Tarbimine: mahetoit igale lauale;Aktiivne tegutsemine: edenda–inspireeri–vii ellu;Õiglane tasu mahetoodetele: aus mäng–aus tasu.

IFOAM EU Groupi president Christopher Stopes
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Jan Plagge: Mahevisioon 2030 on käegakatsutav eesmärk

Kongressi avasõnades rõhutas IFOAM EU Groupi president Christopher Stopes, et sektori visiooni paika pannes tuleb lisaks sellele, et toodetu peab olema kvaliteetne, rõhku panna ka efektiivsusele ja samas loomulikult ka keskkonnakaitse teemadele. Ja oma roll on siin ka poliitikal. „Mahepõllumajanduse visioon peab olema kooskõlas ÜRO säästva arengu 2030 eesmärkidega. Neid eesmärke tuleks silmas pidada ka ELi ühise põllumajanduspoliitika kavandamisel, et mahepõllumajanduse potentsiaal saaks realiseeritud,“ rõhutas Stopes.

Konverentsi esimesel ja teisel päeval toimusid aktiivsed arutelud, kus läbivaks teemaks oli see, millised peaksid olema sammud mahepõllumajanduse jätkusuutlikkuse tagamiseks – nii tootmisel, toidutootmise läbipaistvusel, kui turundamisel. Üheks mureks oli liigne kiirustamine – seadused, eeskirjad, nõuded – muutuvad liiga kiirelt. See on ka põhjus, miks noori sektorisse vähe tuleb – raske on alustada ja kohe muuta tehtut, puudub kindlustunne.

Lisaks leidis käsitlust ka Euroopa Liidu mahepõllumajanduse uus määrus.

7. septembril oli kõigil huvilistel võimalik külastada meie mahetootjaid – Taali mesilat, Rehekivi talu ja La Muu jäätisetootmist.

Pikemalt kajastame üritust Äripäeva põllumajanduse kuukirjas, mis ilmub 25.09.2017.

11. üleeuroopaline mahepõllumajanduse kongress
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960