Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 13. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi rekordhindadest lõikab kasu ka meie metsaomanik

Rootsi rekordhindadest lõikab kasu ka meie metsaomanik
Foto: Äripäev AS
Tänu negatiivsetele intressimääradele tõotab puidu hind Rootsis ületada 7 aasta taguse rekordi, sest investorid otsivad alternatiivseid võimalusi raha paigutamiseks ja omanikud laiendavad majandatava metsa pindala. Nõudluse kasv Rootsis annab tunda ka meie metsaomanike sissetulekus.

Mullu oli Rootsis metsatoodangu kuupmeetri hind umbes 42 eurot. Tänavu esimese kuue kuuga on see tõusnud pea 44 euroni ja jääb vaid 10 sendiga alla 2010. aasta rekordile. Rootsi põllumeeste liidu (LRF) hinnangul jätkab tõenäoliselt tõusu nii puidu kuupmeetri hind kui ka eraomanike ning ettevõtete huvi metsa ostu vastu.

Metsa hind liigub ühte takti koos majanduse buumiga, mida toidavad rekordmadalad intressimäärad ja keskpanga enneolematud ergutusmeetmed. Rootsi Riksbank on intressimäärad viinud alla nulli ja võlakirjasid ostes süstinud majandusse 30 miljardit eurot.

Kuna metsaomanikud on enamasti vähese võlakoormaga ja intressid on madalal, kasutavad nad ära soodsat hetke laieneda. Rootsis on suurtöösturite kõrval ka hinnanguliselt 330 000 erametsaomanikku, vahendab Bloomberg värsket analüüsi riigi metsandusest.

Kasv Rootsis mõjutab ka meie metsaomanikku

Nõudluse kasv naabrite juures mõjutab paberi- ja hakkepuidu tootmist ka meil. Pehme talv pole metsategemist soodustanud ja Erametsakeskuse juhi Jaanus Auna hinnangul jääb kogu tänavune raiemaht kas samale tasemele kui mullu või isegi madalamale.

Auna sõnul on paberipuidu kokkuostu hind küll normaliseerunud, ent jääb siiski 2006.-2007. aasta tasemele alla. „Kindlasti on möödas mõne aasta tagune seis, kui vahel polnudki võimalik oma paberipuidu toodangut üldse kuhugi müüa,“ sõnas Aun intervjuus Äripäevale.

Erametsakeskuse andmetel jäi 2016. aasta alguses okaspaberipuidu hind keskmiselt alla 30 euro tihumeetrilt. Tänavu esimeses kvartalis sai sama tihumeetri eest kuni 34 eurot.

Eesti Puidumüügi keskuse tegevjuht Einar Rannula kinnitab, et tänavu on kerkinud paberipuidu ja eelkõige just okaspaberipuidu hind. Rannula väitel on viimase hind tõusnud kolmandaks kvartaliks hinnanguliselt kuni 38 euroni tihumeetrilt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960