Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 13. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülo Kivine: võipaanika taandub, hind ei lange

Ülo Kivine: võipaanika taandub, hind ei lange
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Vähe sellest, et või hind on viimase 1,5 aastaga tõusnud ligi kolm korda, on selle valik poeriiulitel ahtaks jäänud. Piimatööstuse juht soovitab aga “võipaanikast” üle olla.

Kuigi erinevalt mõnest pealinna ostukeskusest üheski Kuressaare kaupluses või täiesti otsas pole, on kõikides kauplustes mõne toote kohal riiulis tühimik, kirjutab Saarte Hääl.

Siinsele rahvale meelepäraseimat tavalist Saaremaa võid oli esmaspäeva ennelõunal Kuressaares vaid kolmes kaupluses – Tooma poes ja Kaubaaidas ning Kihelkonna mnt Rimis. Kui ühisjooni tõmmata, siis paiknevad kõik need poed Smuuli elurajooni ümber ning kõige lähemal piimatööstusele.

Kõige paremini oli võiga varustatud Kaubaait, kus oli saadaval nelja sorti tavalist kodumaist koorevõid (Kaval Ants, Saaremaa, Hüva taluvõi ja Tere). Kõige kesisem oli valik Rimi supermarketis Auriga keskuses ja Maximas, kus oli müügil vaid üht sorti Eesti võid. Odavaima kilohinnaga oli eile hommikupoolikul Rimi Basic (7,78 eurot kilo) ja kõige kallim Alma Eesti või (11,16).

Müüjatega vesteldes jäid või defitsiidist rääkides kõlama väljendid “tarnelünk” ja “inimeste kasvav nõudlus”. Võid küll tuuakse, kuid sageli saab pood tellitud koguse kätte osaliselt.

Saaremaa Piimatööstuse juht Ülo Kivine tõdes, et neil on või tootmiskogused praegu kui mitte samad, siis isegi pisut suuremad kui eelmisel aastal. “Kuhu või kaob? Ma rahustaks kõiki, kindlasti ei saa öelda, et on võikriis, pigem on tegemist mitmete asjaolude kokkulangemisega,” nentis ta.

See on Kivise sõnul tõsi, et maailmas on või tarbimine kasvanud. Seda eelkõige tervislikkusele rõhudes ja ka seetõttu, et paljud toidutööstused on hakanud taimse rasva asemel kasutama loomset rasva. “See on võihinnad kohutavalt äkki üles löönud, see on küll tõsi,” tunnistas ta.

Tööstuse juht nõustus ka, et viimaste päevade kajastuste tõttu on kindlasti tekkinud teatav paanika. “25–30 aastat tagasi oli või üks põhitoiduaine ja vanemad inimesed võib-olla mäletavad, et ka siis oli defitsiite ja auke,” kõneles Kivine. Nõnda on mingi psühholoogiline moment pannud inimesi nüüdki poes rohkem võid ostma ja ette varuma. “Aga mina ütlen küll, et varumiseks pole põhjust,” lisas ta. “Või ei ole otsa lõppenud, arvestada tuleb lihtsalt mõnevõrra kõrgema hinnaga.”

Kivise sõnul oli kriis kahel viimasel aastal põllumajanduses. “Praegu on aga kriis lõppenud ja piima hind tõusnud. Ühes sellega tuleb arvestada, et tõusevad ka piimatoodete hinnad,” selgitas ta. “Või on saanud võib-olla lihtsalt natuke rohkem võimendust.” Kivine usub oma sõnul, et paanika läheb üle ja olukord stabiliseerub usutavasti lähikuudel.

Loe pikemalt võikriisi teemadel Saarte Häälest

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960