15. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Sojaoad tarbijate jaoks atraktiivsemad kui rapsiseemned

Börs: Sojaoad tarbijate jaoks atraktiivsemad kui rapsiseemned
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: oodata on kaaliumkarbonaadi hinnalangust; sojaubade toodang väheneb; sojaubade madal hind surub ka rapsiseemnete hinda alla; Strategie Grains vähendas Euroopa nisuekspordi prognoosi; investeeringud on piimafarmerite jaoks jälle atraktiivsed; bensiin odavnes järsult.

Oodata on kaaliumkarbonaadi hinnalangust

Credit Suisse teatas, et kaaliumkarbonaadi hinnad peaksid lähitulevikus langema hakkama, sest varud kasvavad ka edaspidi. Varude suurenemise põhjuseks on aga Põhja-Ameerika suur tootmine, vahendab agrimoney.

Pank teatas, et kaaliumkarbonaadi tarbimine on olnud sellel aastal küllaltki korralik, aga selle kasvu jätkumine tulevikus on ebatõenäoline.

Tõsi, teraviljade hinnad on suhteliselt madalad ja see survestab farmerite kasumeid. Kui põllumeestel on vähem raha, tarbitakse ka vähem väetisi.

Samal ajal on oodata aga pakkumise kasvu, eelkõige selle aasta lõpus ja 2018. aasta alguses. Näiteks Kanadas alustab tööd 4,1 miljardi dollarine Bethune kaevandus ning kahte projekti arendab ka EuroChem.

„Kuna varud on juba täidetud, siis kaaliumkarbonaadi hinnad võivad järsult langema hakata,“ teatas pank. „Me näeme hinnariski 2017. aasta teises pooles ja 2018. aastal, sest nõudlus taandub, valuutaturud on volatiilsed ning varud kasvavad.“

Sojaubade toodang väheneb

Kõige viimase USA põllumajandusministeeriumi (USDA) prognoosi kohaselt on globaalne sojaubade toodang tänavu 3 miljoni tonni võrra väiksem kui eelmisel aastal.

Samal ajal on importijate isu sojaubade järele kasvanud, mis tähendab, et varud peaksid jääma umbes samale tasemele, teatas USDA.

Üleüldisel taimeõlide turul aga trend, kus tootmine ületab tarbimist ning varud kasvavad. Samas tasub kõiki taimeõlisid vaadelda ka eraldi.

Sojaubade hind langes nädalaga 0,1 protsenti ning buššel maksab USAs 9,74 dollarit.

Sojaubade hind.
Foto: Äripäev AS

Teistest USA toorainetest odavnes nisu 0,9 protsenti ning maisi hind kukkus 1,9 protsenti. Kummagi buššel maksis nädala lõpuks vastavalt 4,415 ja 3,53 dollarit.

Kakao kallines nädalaga 2,7 protsenti ning robusta kohv lisas 2,1 protsenti. Kummagi tonn maksis reede pärastlõunaks vastavalt 1977 ja 2005 dollarit.

Sojaoad tarbijate jaoks atraktiivsemad kui rapsiseemned

Näiteks Euroopa Liit peab tänavu importima 3,5 miljonit tonni rapsiseemneid, mis on vähem kui eelmisel aastal, aga kuna Austraalia toodang langes, siis on eksporditurgude pakkumine piiratud.

Eelmisel teatas ka Commerzbank, et rapsiseemnete turul võib ees oodata suur defitsiit. Selleks, et põllumehed seda maha paneks, peaks hinnad olema küllaltki kõrgel. Miks on siis hinnad jätkuvalt madalal tasemel?

Põhjus peitub tõenäoliselt USAs –  Chicago sojaubade ja Pariisi rapsiseemnete hinnavahe on 86 dollarit (tonni kohta), mis surub tarbijaid pigem sojaubasid tarbima.

USAs algab sojaubade koristamine järgneva paari nädala jooksul, kokku toodetakse Ühendriikides 35 protsenti maailma sojaubadest. Turuosaliste sõnul on tähtis jälgida saagikust ning ilma. Eriti tähtis on ilm Lõuna-Ameerikas, sest Brasiilias praegu külviperiood.

Rapsiseemnete hind kallines Euroopas nädalaga 0,7 protsenti, 367,5 euroni tonnist. Allpool olevalt graafikult on näha, et aasta alguses algas hinnalangus, mis on viimastel kuudel peatunud.

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Strategie Grains vähendas Euroopa Liidu pehme nisu ekspordiprognoosi

Euroopa Liidu pehme nisu eksport peaks sellel hooajal langema, vaatamata sellele, et toodang on kasvanud, teatas analüüsifirma Strategie Grains, vahendab UkrAgroConsult.

Strategie Grains hoiatas, et Euroopale pakub tihedat konkurentsi Venemaa ja Musta mere piirkonna toodang. On ju teada, et Venemaa eksport saab olema rekordiline.

Analüüsifirma vähendas Euroopa pehme nisu ekspordi prognoosi 1,3 miljoni tonni võrra, 23,1 miljoni tonnini (2017-18 hooajal). Prognoos on nüüd madalam kui eelmise hooaja eksport (24 miljonit tonni). Lisaks sellele on see prognoos madalam ka Euroopa Komisjoni omast, mis ootab 25 miljoni tonnist eksporti.

Osalt on Strategie Grainsi teatel põhjuseks Saksamaa pettumustvalmistav toodang. Nimelt kahjustasid hilissuvised vihmad vilja kvaliteeti ning toodangumahud vähenesid.

Lisaks sellele saab tõenäoliselt nõrk olema ka maisitoodang – Strategie Grainsi hinnangul ulatub see 59 miljoni tonnini. See tähendab, et nisu kasutatakse Euroopa siseturul söödana rohkem.

Analüüsifirma andis ka märku, et Euroopa Liidu nisueksporti ähvardab ka Venemaalt ja Ukrainast tulev konkurents.

Toidunisu hind tõusis Euroopas 0,5 protsenti, 162,25 euroni tonnist. Nisu on Euroopas odav, selle on põhjustanud peamiselt USA nisu madal hinnatase ja Venemaa ning Ukraina suur toodang.

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Ekspert: 2018. aasta tuleb piimaturul neutraalne

Toidutootja Glanbia Irelandi direktor ja tegevjuht Jim Bergin ütles Agriculture Science Associationi (ASA) konverentsil, et 2018. aasta peaks piimatootjate jaoks olema küllaltki neutraalne.

„Me peame vaatama, mis praegu toimub. Prantsusmaa ja Saksamaa on oma positsioonid taastanud ning tuleb jälgida konkreetseid faktoreid, mis hindu veel mõjutavad,“ nentis ta.

Nendeks faktoriteks on nõrgem USA dollar, Euroopa tootmise kasv ning potentsiaalne pakkumise kasv Uus-Meremaal. „Ma ei taha olla väga negatiivne, aga tõenäoliselt toimivad 2018. aastal niiöelda neutraliseerivad jõud.“

„Ei ole siiski alust arvata, et jälle hakkab halvasti minema,“ ütles ta. „Ma ei julgeks sellist prognoosi teha.

Investeeringud on muutunud jälle atraktiivseks

Piimahindade stabiilne tõus viimase pooleteise aasta jooksul on muutnud turu olukorda – piimafarmerid on muutunud enesekindlamaks ning mõeldakse ka investeeringute tegemisele, kirjutab agriland.

Allied Irish Banksi (AIB) põllumajandussektori juht Anne Finnegan ütles, et piimafarmerid jätkavad sellel aastal investeeringutega.

„Ma arvan, et eelmisel aastal oli hinnapõhi veel liiga eredalt meeles, aga rahavooge vaadates ei olnud aasta sugugi halb,“ ütles ta.

Globaalne naftanõudlus kasvab oodatust kiiremini

Globaalne nõudlus nafta järele peaks kasvama tänavu oodatust kiiremini, teatas sellel nädalal Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA).

Teise kvartali tugev nõudlus on aidanud naftaturul vee peal püsida. Viimastel kuudel on nafta surve all olnud, sest ülepakkumine survestab hindu, teatas IEA raportis.

Nõudlus kasvas 2017. aasta teises kvartalis 2,4 protsenti (2,3 miljoni barreli võrra päevas), mille tõttu tõstis Pariisis tegutsev organisatsioon terve aasta nõudluse kasvu prognoosi 1,7 protsendini. 2018. aastaks prognoosib IEA nafta nõudluse 1,4protsendilist kasvu.

Raport tuleb ajal, mil ülemaailmne pakkumine on augustis vaikselt vähenema hakanud. Ülemaailmne pakkumine langes eelmisel kuul 720 000 barreli võrra päevas.

WTI toornafta kallines nädalaga 1,9 protsenti ja Brent lisas 2,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reede lõunaks vastavalt 49,82 ja 55,47 dollarit.

Bensiini hind langes aga korralikult, sest orkaan Irma tekitatud kahjud olid oodatust väiksemad ning orkaan Harvey poolt segatud rafineerimistehased on tööd jätkanud prognoositust varem. See on bensiini ja kütuse pakkumist kasvatanud, mis on hindu alla surunud.

95 Rotterdami bensiini hind langes nädalga lausa 8,3 protsenti, 583,5 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960