Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 21. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Katrin Noorkõiv: MTÜ Liivimaa Lihaveis ei saa liha ostu-müügi tegevusest majanduslikku tulu

Katrin Noorkõiv: MTÜ Liivimaa Lihaveis ei saa liha ostu-müügi tegevusest majanduslikku tulu
Foto: erakogu
Liha kokkuostu ja -müügiga tegelev osaühing Chef Foods taotleb kohtu kaudu MTÜ Liivimaa Lihaveis sundlõpetamist. MTÜ Liivimaa Lihaveis peab avaldust põhjendamatuks.

Osaühing Chef Foods hinnangul on MTÜ Liivimaa Lihaveis põhitegevus 

majandustegevus, kuid tegutsemine on vormistatud mittetulundusühinguna. Liivimaa Lihaveise majandustegevust kinnitavad MTÜ majandusaasta aruanded.

Chef Foodsi hinnangul on see vastuolus mittetulundusühingute seadusega, mille kohaselt ei või mittetulundusühingu eesmärk ega põhitegevus olla majandustegevuse kaudu tulu saamine.

Samas on osaühingu kinnitusel MTÜ põhitegevus just tulu teenimine ettevõtluse kaudu ning see peaks tegutsema tegelikult äriühinguna.

Mittetulundusühingute seaduse kohaselt lõpetatakse mittetulundusühing kohtumäärusega huvitatud isiku nõudel, kui tema tegevus ei vasta põhikirjalistele eesmärkidele või kui tema põhitegevuseks saab majandustegevus.

Osaühingu hinnangul moonutab konkurendist MTÜ samal alal tegutsemine turuolukorda, kuna MTÜ õiguslik vorm võimaldab juurdepääsu toetustele, mis ei ole aga kättesaadavad ettevõtjatele.

MTÜ Liivimaa Lihaveis peab avaldust põhjendamatuks

Liivimaa Lihaveis juhatuse liige Katrin Noorkõiv ütles ERR-ile, et MTÜ ei saa liha ostu-müügi tegevusest majanduslikku tulu ning ei jaota seda oma liikmete vahel ümber.

"Kogu toetustest tulenev tulu läheb täielikult MTÜ põhikirjast tulenevate tegevuste rahastamiseks, milleks on rohumaaveise propageerimine," märkis Noorkõiv.

Tema sõnul pole ka kohtule avalduse teinud Chef Foods mitte mingil määral Liivmaa Lihaveise konkurent.

"MTÜ Liivimaa Lihaveis ja OÜ Chef Foods tegevus erinevad teineteisest nagu siga ja kägu," tõdes Noorkõiv.

Noorkõiv lisas, et Liivimaa Lihaveis taotleb oma põhikirjaliste tegevuste täitmiseks tõesti erinevaid toetusi ning kogu majanduslikust tegevusest saadav tulu läheb nende toetuste omafinantseeringu kohustuse täitmiseks.

Riigikohus saatis avalduse maakohtule menetlusse võtmise otsustamiseks

Kuigi Tartu maakohus ja Tartu ringkonnakohus osaühingu avaldust menetlusse ei võtnud, siis leidis riigikohus, et alama astme kohtute vastavad määrused tuleb tühistada.

Kolleegiumi hinnangul jättis maakohus osaühingu avalduse menetlusse võtmata ekslikult.

Kolleegium tõdes, et õiguslik huvi mittetulundusühingu sundlõpetamise avalduse esitamiseks võib muu hulgas tuleneda ka sellest, kui tegutsetakse samas või sarnases valdkonnas.

Äriühingutele näeb seadus majandustegevuses osalemiseks ette reeglid, mis tagavad osanike isikliku vastutuse ühingu kohustuste eest või omakapitali säilitamise kohustuse, samas mittetulundusühingule ei näe seadus ette kapitalinõudeid ega liikmete isiklikku täiendavat vastutust ühingu kohustuste eest ning seetõttu on äriühing nende nõuete täitmise kohustuse tõttu mittetulundusühinguga konkureerides halvemas olukorras.

Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seadus näeb ette, et tootjarühm võib olla mittetulundusühing, kuid viidatud seadus ei sätesta, et põllumajandustoetusi taotleva mittetulundusühingu põhitegevus võiks olla majandustegevuse kaudu tulu saamine, viitas riigikohus.

Allikas: ERR uudised

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960