Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 25. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ave Haamer: sigu saab vaatama minna 7 miljoni euro eest

Sigu saab vaatama minna 7 miljoni euro eest
Foto: Haameri talu
Aafrika seakatk on mitu aastat seafarme hirmu all hoidnud ning nõuab loomakasvatajailt rangete ohutusnõuete järgimist. Sama väljakutse on Soomest Põlvamaale naasnud noorel naistalunikul Ave Haameril, kes käib ise oma sigu vaatamas vaid äärmisel juhul ning on kehtestanud töötajatele erakordselt karmid nõuded.

Kuigi tänaseks on juba üle kahe aasta möödas sellest, kui Eestis avastati esimesed Aafrika seakatku juhtumid, on endiselt olukord, kus igaühel ei ole võimalik oma silmaga näha kodusigu. Haameri seafarmis oleks see perenaise Ave Haameri sõnul siiski võimalik ühel tingimusel, vahendas "Aktuaalne kaamera. Nädal".

"Sa laod mulle seitse miljonit lauale - täpselt see on minu hinnangul minu sigade ja minu farmi väärtus. Siis me läheme sinuga läbi desobarjääri ja ma viin sind sigu vaatama," ütles Haamer ERR-i ajakirjanikule Mirjam Nutovile.

5000-pealist seafarmi majandav 31-aastane Ave Haamer käib ise oma sigu vaatamas üksnes äärmisel juhul ning ta ei luba oma farmi ühtegi võõrast inimest.

Tema töölistele kehtivad erakordselt ranged puhtusenõuded kuni selleni välja, et isegi oma lõuna tuleb neil vastu võtta üle traataia selleks spetsiaalselt ettenähtud karpi.

"Nad ei tohi käia metsas - kõik nende pereliikmed. Metsas käimine on keelatud. Jõuludel oli suur poleemika, et kuidas siis kuusk tuua. Vot ei toogi, toote kunstkuuse. Kõik mobiiltelefonid jäävad musta poolde, farmi ühtegi telefoni kaasa võtta ei tohi. Keelatud on ehted, kunstküüned, kõik kuhu vahele võivad pisikud-bakterid jääda," selgitas Haamer.

Kokku töötab Haameri talus 18 inimest ning samal ajal kui perenaine tegeleb seafarmi igapäevase juhtimise ning raamatupidamisega, majandab tema mees Jürgen Haameri talu 800 hektari põllumaadega. Tänavune aasta on aga olnud erakordselt halb, mis tähendab, et probleeme tuleb lahendada lausa joostes.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960