Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 25. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimandussektoris endiselt keerulised ajad

Piimandussektoris endiselt keerulised ajad
Foto: Postimees/Scanpix
Piimatootmine Euroopa Liidus on viimase kuue kuu jooksul 1% ehk 700 000 tonni võrra vähenenud võrreldes möödunud aasta esimese poolaastaga.

Nii Uus-Meremaa kui ka Austraalia lõpetasid hooaja negatiivsete numbritega, kuigi tootmise vähenemise kurss nendes maades on hiljuti aeglustunud. USA piimatootmine kasvas 1,4% võrra, võrreldes perioodiga eelmise aasta jaanuarist juunini. Piima hind EL-s on aasta jooksul järjepidevalt tõusnud, ületades 30 €/100 kg.

Rahavoog on endiselt probleemne. Piimatoodete hinnatõus, mis oli märgatav alates 2016. aasta juunikuust, on hiljuti taas hoogustunud. Või hind on rekordiline 612 €/100 kg. Lõssipulbri hind on taas sekkumishinna taseme lähedal (176€/100 kg). Lõhe rasva ja valgu hinna vahel kasvab. Cheddar-juustu hind on suhteliselt stabiilne.

EL piimaeksport oli tänavu jaanuarist maini üsna positiivne. Vähem eksporditi võid (peamiselt vähenes eksport Saudi-Araabiasse), kuid rohkem lõssipulbrit, juustu ja täispiimapulbrit. Lõssipulbri eksport on olnud positiivne tänu heale nõudlusele Alžeerias ja Hiinas.

Uus-Meremaa on vähendanud kõigi olulisemate toodete eksporti, samas kui USA lõssipulbri ja juustu eksport kasvas. Hiina on importi suurendanud, seda eriti kõrgväärtuslike toodete puhul. Austraalia ja Venemaa või import kasvas samuti, kuid Hiina ja USA importisid võid vähem. Lisaks vähenes ka USA juustuimport (millest 71% on EL päritolu juust).

• milline saab olema piima tootmine maailmas? Prognoosi kohaselt suureneb Uus-Meremaa ja Austraalia toodang järgmistel aastatel 2-3% võrra.

• valgu ja rasva pakkumise vahe EL tasandil ning või pakkumise puudujääk aasta lõpuks;

• laovarud maailmas. Euroopa Komisjon jätkab lõssipulbri müügipakkumiste koostamist. Uued laovarud lisavad ebakindlust hindades.

EL avalikes interventsiooniladudes on endiselt suur hulk lõssipulbrit (357 466 t) ning eraladudes (28 348 t). Euroopa Komisjon on müünud ainult 140 t lõssipulbrit tähtaegselt. Alates käesoleva aasta märtsist on 7984 t lõssipulbrit lisaks müüdud avalikku sekkumiskokkuostu, mistõttu on käesoleval aastal 100 000 t pulbrit ladudes kättesaadav.

Või laoseis on ennekuulmatult madal (227 t). Võitööstus ootab 60 000 tonnist või puudujääki aasta lõpuks. Juustu laoseis pole samuti kiita (10 865 t). Mõlemate toodete eraladustamise skeemid on praeguseks suletud.Teistes piimatootmise piirkondades on samuti olemas mõningased laovarud.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960