Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 26. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teraviljasaak maailmas peaks tulema väga hea

Teraviljasaak maailmas peaks tulema väga hea
Foto: Postimees/Scanpix
Kuigi Eesti põllumehed alles koristavad vihmaste oludega võideldes saaki, siis maailma teraviljatoodangu suuruseks käesoleval aastal ennustatakse 742 miljonit tonni – see on suuruselt teine saak viimase viie aasta jooksul.

USA saaki prognoositakse aga 15 aasta väikseimaks. Venemaal ja Ukrainas oodatakse seevastu rekordsaaki, mis ulatub 106 miljoni tonnini, kuid selle kvaliteet on siiski küsitav. Venemaa ja Ukraina on turustusaasta esimesel poolel oodatavalt ekspordiliidrid.

Euroopa Liidus saagikoristus alles käib. Prantsusmaal on teravilja kvaliteet hea, kuid muret tekitav Ühendkuningriigis ja Saksamaal. Odratoodangu osas oodatakse maailmas 5%-list langust. Odra saak on enim külmast mõjutatud Baltimaades ja Prantsusmaal, kus põllumehed pidid külvama kaks korda.

Maisitoodangu suurus on hinnanguliselt üle 1 miljardi tonni, mis on suuruselt teine saak viimase viie aasta jooksul. See tuleb peamiselt USA-st, kuigi nende maisi külvipind on tänavu väiksem.

EL-s on suvel Ungaris võimust võtnud põud kõvasti mõjutanud toodangu taset. Selles kontekstis võib söödanisu ja maisi vaheline konkurents viia madalate hindadeni.Odra turg järgib ilmselt samu hinnatrende nagu söödanisu. Turustusaasta lõpus võib pinge kasvada, sest toiduks sobiva nisu kogused on USA ja Kanada väiksema saagi tõttu muret tekitavad.

Praegune nisu väljamüügihind on ligi 130€/tonn, mis on kaugelt alla tootmiskulude (159 €/t). Kadu marginaalides on umbkaudu 150€/ha. Tänavune aasta on juba kolmas negatiivsete majandustulemustega aasta.

Rapsiseemne toodang maailmas pisut kasvab. Euroopas seevastu peaks toodang olema stabiilne, kuigi peamistes tootjamaades on rapsi külvipind vähenenud.Sojatootmine saavutab rekordtaseme tänu suurenenud külvipinnale USA-s.Esimesed analüüsid põua ja külmade mõju kohta teraviljasaagile näitavad, et see võib saaki mõjutada lõunamaades.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960