Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fendt esitleb uut põllurobotit

Fendt esitleb uut põllurobotit
Foto: AGCO / Fendt press
AGCO ja Fendt esitlevad sel sügisel toimuval Agritechnica messil uut põllurobotit Xaver, mis on nüüd valmis minemaks seeriatootmisesse.

Roboti valmistamiseks loodud uurimisprojekt MARS (Mobile Agricultural Robot Swarms) on nüüdseks edukalt lõpule viidud ja tulemuseks on ideaalne abimees maisikülviks. Robot Xaver külvab maisi seemnetäpsusega, vajadusel ööpäevaringselt. Läbi satelliit- ja andmehaldusprogrammide kogutavate andmete on võimalik teada saada iga seemne täpne asukoht ja külviaeg ning teha hiljem erinevat seiret ning planeerida taimekaitsetöid. Kõik andmed saab mugavalt arhiveerida.

Robot vajab oma tööks umbes 70% vähem energiat ja on seega keskkonnasõbralik, sest ei kasuta ei diislit ega õli, mis lekkel keskkonda võib seda kahjustada. Roboti 400 W elektrimootor toimib akutoitel. Masina suurimaks plussiks saab pidada kerget, vaid 50 kilost kaalu, mis võimaldab saata selle ka niiskemale põllule tööle, kuhu ei saaks minna suurte masinatega. Ka on robot vaikne, ehk sellega saab külvata seega näiteks öösel segamata elanikke.

"Xaver" on traditsiooniline Baieri nimi, mis on tihedalt Fendtiga seotud. 1930. aastatel asutasid vennad Hermann ja Xaver Fendt oma vanaisa Xaver Fendti nime järgi firma Maschinen- und Schlepperfabrik Xaver Fendt & Co. Uute robotite puhul hõlmab nimi "Xaver" traditsioone ja uusimaid põllumajandustehnoloogiaid.

Allikas: ACGO

Intelligentne OptiVisor algoritm arvutab välja tööde mahu, töökäigud ja tööks kuluva aja. Süsteemi tarkvaravärskendusi saab alla laadida "üle õhu", nagu ka kaugseiret saab mugavalt ja nutikaseadmega läbi viia.

Roboti vastu on huvi ilmutanud juba Saksamaa, Austraalia, Inglismaa, Šveitsi, Hollandi ja isegi Aafrika põllumajandustootjad, kes peavad tegema oma töid ebasoodsates piirkondades või on lihtsalt innovaatilised.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960