29. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Teraviljatoodang saab olema ajaloo suuruselt teine

Teraviljade toodang saab olema ajaloo suuruselt teine
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: Venemaa nisusaak ka järgmisel aastal korralik; toorsuhkru hind langes alla 14 sendi naelast; teraviljade toodang saab olema ajaloo suuruselt teine; Commerzbank: suhkur, kohvi ja kakao peaks kallinem; nafta hind tõusis 26 kuu tippu.

Venemaa nisusaak ka järgmisel aastal korralik

Venemaa, mille nisutoodang jõuab sellel aastal suure rekordini, võib ka 2018. aastal suure saagi saada, sest varajane külvamine on olnud kiire, teatas SovEcon.

Venemaa põllumehed on nüüd „kiiresti külvamas,“ ütles Venemaa analüüsifirma SovEconi tegevdirektor Andrey Sizov. Ametlike andmete kohaselt on talinisu maha pandud juba 11,2 miljonile hektarile. Mullu samal ajal oli see näitaja 10,8 miljonit hektarit.

„Ülejäänud maailma nisukasvatajatele on see halb uudis. Tundub, et Venemaa suurendab talinisu külvipindala,“ ütles Sizov. Suurem toodang hakkaks täiendavalt survestama ka globaalseid nisuhindasid.

„Kui talvine ilm on keskmine, siis võime ka järgmisel aastal oodata korralikku saaki,“ lisas ta.

Taliviljade külvist moodustab nisu umbes 85-87 protsenti. See omakorda moodustab 60 protsenti Venemaa üleüldisest nisutoodangust. Kuna külvipindala suureneb, siis hea ilma korral on oodata Venemaal väga tugevat saaki.

Sellel nädalal kallines Euroopas toidunisu hind 1,2 protsenti, 166,5 euroni tonnist (detsembrikuu futuur). Hinnad on viimastel kuudel tublisti langenud, sest Venemaa nisutoodang on rekordiliselt suur, samuti survestab Euroopa hindasid USA turg.

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Rapsiseemnete hind tõusis 0,1 protsenti ning tonn maksis Euronexti börsil reede pärastlõunal 368,5 eurot.

USAs langes maisi hind 0,2 protsenti ning nisu taandus 0,4 protsenti. Kummagi buššel maksis reedel vastavalt 3,51 ja 4,53 dollarit. Sojaoad odavnesid lausa 5,3 protsenti ning buššel maksab 9,56 dollarit.

Töötlemata riisi hind langes 1,6 protsenti ja kvintal maksab 12,05 dollarit.

Toorsuhkru hind langes alla 14 sendi naelast

Toorsuhkru futuuride hinnad kukkusid alla 14 sendi naelast, sest Brasiilia lõunaosa tähtsa tootmispiirkonna toodang taastus kiiremini kui arvati, vahendab agrimoney.

Toorsuhkru märtsikuu futuuride hind langes nädalaga ligi 4 protsenti ning praegu maksab üks nael (0,45 kg) 13,95 dollarit.

Hind hakkas langema pärast seda, mil suhkrutootjate kooperatiiv Unica avaldas andmed, mille kohaselt tootis Brasiilia Kesk-Lõuna piirkond selle kuu esimeses pooles 3,13 miljonit tonni suhkrut. See oli 50 000 tonni võrra rohkem kui investorid ootasid, selgub S&P Global Plattsi tehtud küsitlusest.

Suhkru märtsikuu futuuride hind
Foto: Äripäev AS

Teraviljade toodang saab olema ajaloo suuruselt teine

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) teatas neljapäeval, et maailma teraviljade toodang saab olema ajaloo suuruselt teine.

Organisatsioon tõstis maailma teraviljade toodanguprognoosi 20 miljoni tonni võrra, 2,069 miljardi tonnini. Tegemist oleks maailma ajaloo suuruselt teise teraviljasaagiga. Eelmisel aastal toodeti kokku 2,133 miljardit tonni teravilju, mis oli ka kõigi aegade rekord.

Prognoosi tõsteti eelkõige nisu ja maisi saagiootuste paranemise tõttu. Nisutootmine peaks ulatuma 748 miljoni tonnini, maisitootmine aga 1,029 miljardi tonnini.

Samal ajal tõuseb ka nõudlus, aga see ei ole piisav, et varusid vähendama hakata. IGC tõstis 2017-18 hooaja lõpu teraviljavarude prognoosi 12 miljoni tonni võrra, 496 miljoni tonnini.

Commerzbank: suhkur, kohvi ja kakao peaks kallinema

Commerzbank teatas, et on pehmete toorainete osas positiivselt meelestatud. Taastuma peaks suhkru, kohvi ja kakao hinnad, teatas pank.

Commerzbank tõstis arabica kohvi kvartaalset keskmise hinna prognoosi (2018. aasta esimeseks kvartaliks) 5 sendi võrra, 145 sendini naelast. Praegu kauplevad arabica futuurid 132,8 sendi juures. Londonis kaubeldava robusta kohvi hind peaks 2018. aasta esimeseks kvartalis tõusma aga 2000 dollarini tonnist.

Praegu tuleb robusta kohvi tonni eest välja käia 1967 dollarit. Eelmise nädalaga võrreldes kukkus hind 3,3 protsenti.

Pank avaldas, et 2017-18 hooajal peaks maailmas tekkima kohvidefitsiit, mis peaks varude mahu viima kuue aasta madalaima tasemeni. Samas hoiatavad panga analüütikud, et hinnad saavad olema volatiilsed, sest riskifondid on kohvi odavnemisele teinud suuri panuseid.

Kakao hinnad peaks 2018. aastal „mõõdukalt taastuma“ ning sellele aitavad kaasa kehvemad saagiootused Elevandiluurannikul. Lisaks sellele on nõudlus hakanud madalate hindade tõttu kasvama. 2018. aasta esimeses kvartalis peaks kakao keskmine hind ulatuma 2000 dollarini. Ka praegu kaupleb kakao umbes samal tasemel. 2018. aasta lõpuks peaks tonnihind ulatuma aga juba 2100 dollarini.

Robusta kohvi hind
Foto: Äripäev AS

Nafta hind tõusis 26 kuu tippu

Nafta hind tõusis sellel nädalal viimase 26 kõrgeima tasemeni, sest Türgi on lubanud piirata Iraagist eksporditava nafta hulka.

Nimelt on kurdidel plaan iseseisvuda ning Türgi on vastukaaluks lubanud piirata Iraagist eksporditava nafta hulka. Kahe riigi vahelist torujuhet mööda liigub iga päev 700 000 barrelit toornaftat.

Brenti toornafta hind tõusis nädalaga 1,8 protsenti ja WTI lisas samuti 1,8 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 57,34 ja 51,4 dollarit. Nädala keskel jõudis Brent ka 58,6 dollarini, mis on viimase 26 kuu kõrgeim tase (viimati oli hind nii kõrgel 2015. aasta suvel).

Ka bensiini hind on hakanud uuesti tõusma. Rotterdami 95 bensiin kallines sellel nädalal 4,4 protsenti, 598,5 dollarini tonnist.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960