Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatööstuse müügitulu kasvas poolaastaga 30 protsenti

Piimatööstuse müügitulu kasvas poolaastaga 30 protsenti
Foto: Postimees/Scanpix
Piimatööstuse müügitulu 2017. aasta esimesel poolaastal oli 192,8 miljonit eurot, mida on 30 protsenti rohkem võrreldes aasta varasemaga, selgub Maaeluministeeriumis koostatud Eesti piimatöötlemise sektori 2017. aasta kuue kuu ülevaatest.

„Toorpiima kokkuostuhind on tõusnud eelmise aastaga võrreldes lausa 43,7 protsenti, samuti on märkimisväärselt tõusnud piimatoodete toodangu rahaline väärtus ja väljamüügihinnad – see kõik on positiivne uudis kohalikus piimasektoris tegutsejatele,” ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

„Müügitulu kasvule on soodsat mõju avaldanud paranenud turuolukord, mille mõjul on elavnenud ka piimatoodete eksport. Lisaks väärib mainimist, et piimatööstuse toodetud puhas lisandväärtus on tänavu jätkuvalt kasvanud, mis näitab, et varasemad investeeringud on suurendanud tootmise efektiivsust.”

Piimatoodete kaalutud keskmised tööstusest väljamüügihinnad tõusid enamikus piimatoodete gruppides, kusjuures selgelt kallinesid ka piimatoodete keskmised jaehinnad kauplustes. Näiteks oli 2,5% kilepiima keskmine tööstusest väljamüügihind 2017. aasta esimeses pooles 42 senti liiter, kuid eelmise aasta samal perioodil maksis liiter kilepiima 32 senti; keskmine jaemüügi hind tõusis liitri kohta 46 sendi pealt 55 sendile. „Tarbijate jaoks võib hinnatõus tunduda negatiivsena, kuid Eesti piimandussektorile on see kindlasti kasulik,” lisas Kand.

Piimatööstus tootis 2017. aasta esimese kuue kuuga 174,9 miljoni euro väärtuses piimatooteid, kusjuures tõus oli 22,6 protsenti aasta taguse ajaga võrreldes.

Suurenenud on ka piimatoodete ekspordikäive. 2017. aasta kuue kuu jooksul eksporditi piimatooteid 85,5 miljoni euro väärtuses, mis on 44,2 protsenti rohkem kui aasta varem. Samas tulenes ekspordi kasv paraku peamiselt toorpiima väljaveost, mis moodustas 36,0 miljonit eurot ekspordikäibest ja kasvas ligi 79 protsenti.

Piimatöötlemise sektori moodustavad Eestis ligikaudu 25 töötlemisettevõtet ja talu. Ligi 70 protsenti kogu piimatööstuse müügitulust annavad viis suuremat tööstust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960