6. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Põllumajandustoormete hinnad püsisid stabiilsena

Börs: Põllumajandustoormete hinnad püsisid stabiilsena
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Euroopa suhkrueksport kasvab, mis toob hinnad alla; piima- ja võihinnad võtsid suuna alla; põllumajandustoormete hinnatõus alles lapsekingades; bensiini hind kukkus tublisti.

Sellel nädalal püsisid põllumajandustoormete hinnad küllaltki stabiilsena. Rohkem kallines kakao, mille hind tõusis lausa 5,4 protsenti, 2087 dollarini tonnist.

Euroopas odavnes toidunisu hind 0,3 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 166 eurot. Rapsiseemnete hind kukkus 0,4 protsenti ning tonn maksab 367,25 eurot. Kooritud piima pulber odavnes 0,4 protsenti, 1582 euroni.

USAs odavnes mais 0,5 protsenti, nisu hind langes aga 2,9. Tõenäoliselt oli see ka peamiseks põhjuseks, miks Euroopas hinnad veidi odavnesid. Robusta kohv kallines 1,9 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 2005 dollarit.

Euroopa suhkrueksport kasvab

Euroopa suhkrueksport peaks kasvama veelgi rohkem, sest tootmiskvootide tühistamine tekitas oodatust suurema reaktsiooni tootjate poolt, vahendab agrimoney.

See peaks tähendama, et hinnad võtavad suuna alla. USA põllumajandusministeeriumi (USDA) Euroopa büroo tõstis Euroopa Liidu suhkruekspordi prognoosi 2,5 miljoni tonnini (2017-18 hooajal). Hooaeg algas 1. oktoobril. Tegemist on viimase kaheksa aasta kõrgeima numbriga.

Varasemaga võrreldes tõstis USDA prognoosi lausa 300 000 tonni võrra. Tõsi, teiste turuosalistega võrreldes on prognoos jätkuvalt küllaltki tagasihoidlik. Näiteks Rahvusvaheline Suhkruorganisatsiooni (ISO) hinnangul ulatub eksport 2,88 miljoni tonnini.

Võrreldes eelmise hooajaga saab kasv olema aga suur, sest 2016-17 eksporditi ainult 1,55 miljonit tonni suhkrut. Peamiseks põhjuseks, miks tootmine kasvab, ongi ELi tootmikvootidest loobumine.

USDA hinnangul saab Euroopa Liidu selle aasta suhkrutoodang olema 20,1 miljonit tonni, mis on 3,6 miljonit tonni enam kui eelmisel aastal.

Ekspordi kasv toob hinnad alla

Selleks, et nõnda palju suhkrut eksportida, peavad hinnad aga langema. EL on Brasiilia, Tai ja Austraalia järel praegu suuruselt neljas suhkrueksportija.

„Euroopa Liidu suhkruhinnad peavad langema, et suhkru muutuks ülejäänud maailmas konkurentsivõimeliseks,“ teatas brüoo oma raportis.

Juulis (hilisemaid andmeid veel ei ole) tuli tonni suhkru eest ELis välja käia 501 eurot. Analüütikute hinnangul langeb see peagi 450 euro kanti, sest tulevikutehinguid on tehtud tunduvalt odavamalt.

Langusruumi on ka sealt edasi, sest näiteks Londonis maksab detsembrikuu suhkrufutuur 323 eurot tonnist.

Euroopa Liidu suhkruhinnad (€/tonn). Allikas: Euroopa Komisjon
Foto: Äripäev AS

Piima- ja võihinnad on võtnud suuna alla

Täispiima pulbri futuurid hakkasid odavnema ja ka või hinnad langesid, sest investorid reageerisid GlobalDairyTrade oksjonil toimunud hinnalangusele, vahendab agrimoney.

Kolmapäeval odavnes Euroopa EEX turul jaanuarikuu või futuuride hind 4,5 protsenti, 5350 euroni tonnist. Tegemist on peaaegu kolme kuu madalaima tasemega. Augusti lõpust alates on või hind kukkunud Euroopas 15protsendi jagu.

Langus tuli ajal, mil investorid seedisid GlobalDairyTrade oksjoni tulemusi, kus piimahinnad langesid üleüldiselt 2,4protsendi võrra. Tegemist on suurima langusega seitsme kuu jooksul.

Langust juhtisid piimarasvaga seotud tooted – või odavnes 3,6 protsenti ning veevaba piimarasv langes 3,4 protsenti.

Vaatamata hinnalangusele usuvad mitmed turuosalised, et piimahinnad võiksid uuesti suuna üles võtta, sest Uus-Meremaal segab tootmist kehv ilm.

„Vaatamata sellele, et hinnad langesid, näeme me järgmisel paaril kuul potentsiaali kallinemiseks, eriti täispiimapulbri puhul,“ teatas ASB pank. „Uus-Meremaa ilm on olnud kehv ning tootmine langes raportite kohaselt eelmise aasta tasemele.“

Või hinnad Euroopa EXX börsil (€/tonn). Allikas: EEX
Foto: Äripäev AS

Põllumajandustoormete hinnatõus alles lapsekingades

Põllumajandusega seotud toorainete hinnad on „pullituru (tõusev turg) varajases staadiumis,“ teatas Bcom indeksi operaator. Hästi peaks hakkama minema maisi, sojaubade ja nisu hindadel.

Bloomberg Intelligence (BI) teatas, et Bcom põllumajanduse indeksi langus on jõudnud „ajalooliste ekstreemsusteni“ ning väärtused on erakordselt nõrgad.

„Bloombergi põllumajanduse spot-indeksi 52 nädala hinnamuutus pole kunagi nelja aasta pikkuse perioodi jooksul nii kaua nii madalal olnud,“ teatasid analüütikud. Hindu on surve all hoidnud Ühendriikide külm august, mis on teraviljade saagikust tõstnud.

Suur hinnalangus aga tähendab, et nüüd on hea aeg investeerimiseks, teatas Bloomberg Intelligence. „Põllumajandustoormete hinnad on nii all kui nad üldse saavad olla,“ kirjutasid nad ja lisasid, et tõenäoliselt hakkavad hinnad neljandas kvartalis tõusma.

BI prognoos peegeldab osaliselt nende hinnangut, et nõudlus ületab paljude teraviljade puhul pakkumist. Näiteks Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) näeb, et teraviljade varud peaks sellel aastal langema.

Bcom indeks (Bloombergi toorainete indeks). Viimased viis aastat. Allikas: Bloomberg
Foto: Äripäev AS

Nafta hind alustas uut kvartalit langusega

Kui viimastel nädalatel on nafta hinda aidanud kergitada nii oodatust suuremad nõudlusprognoosid kui kuuldused, et OPEC-i veetud naftalepet ikkagi pikendatakse, kukkus musta kulla barrelihind sellel nädalal tublisti.

Brenti toornafta odavnes 1protsendi ning WTI kukkus 2,2 protsenti. Kummagi barrel maksis reede õhtuks vastavalt 56,75 ja 50,29 dollarit.

Tegelikult on nafta hinna puhul tavaline, et neljandas kvartalis hind langeb. Niisugust tendentsi on analüütikute sõnul näha olnud viimase 25 aasta jooksul ning põhjuseid võib välja tuua kaks.

Esiteks teevad paljud rafineerimistehased hooldustöid just neljandas kvartalis, mis tähendab, et korraga ostetakse sisse vähem naftat. Teise suurema põhjusena saab esile tuua aga vähenenud kütusenõudluse, kuna suvised autoreisid on selja taga ning inimesed kulutavad autosõidule vähem aega. Kütteõli nõudlus hakkab tõusma alles kvartali teises pooles, kuna siis hakkab õhutemperatuur suurema tempoga langema.

Bensiin odavnes veelgi enam – Rotterdami 95 bensiini hind langes 5,3 protsenti, 567 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960