Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 11. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA ei maksa toetust täies mahus, kui talvist taimkatet pole vajalikus ulatuses rajatud

PRIA ei maksa toetust täies mahus, kui talvist taimkatet pole vajalikus ulatuses rajatud
Foto: Postimees/Scanpix
Seoses hilise kevadega ja sügiseste vihmadega on PRIA poole pöördunud kliendid murega - kuidas käituda, kui erandlikest asjaoludest tulenevalt ei ole võimalik talvise taimkatte rajamise nõuet vajalikul määral täita, ning milline on nõude täitmata jätmise tagajärg keskkonnasõbraliku majandamise ja mahepõllumajandusele ülemineku ning mahepõllumajandusega jätkamise toetusele.

KSM taotlemisel peab 1.novembrist 31. märtsini olema talvise taimkatte all 30% toetusõiguslikust maast, MAHE toetuse taotlejal 20% põllumaast.

Nõude täitmata jätmise mõju

Määruse nr 640/2014 artikli 4 lõike 1 alalõigu  2 kohaselt, kui toetusesaaja ei ole saanud vääramatu jõu või erandlike asjaolude tõttu täita kohustusi seoses maaelu arengu toetusmeetmetega, tühistatakse vastav makse proportsionaalselt nendeks aastateks, mil vääramatu jõud või erandlikud asjaolud aset leidsid. Tühistatakse üksnes need kohustuse osad, millega seoses ei tekkinud lisakulusid ega jäänud tulu saamata enne vääramatu jõu või erandlike asjaolude esinemist.

Teisisõnu ei saa PRIA taotlejale toetust täies mahus maksta, kui talvist taimkatet pole vajalikus ulatuses rajatud. Toetuse vähendamine kujuneb hindamismaatriksi alusel.

Hindamismaatriksid on kättesaadavad sõltuvalt toetusest PRIA kodulehel:1. KSM - http://www.pria.ee/et/toetused/valdkond/taimekasvatus/ksm2017/

2. MAHE - http://www.pria.ee/et/toetused/valdkond/taimekasvatus/uus_mah_2017/

 

Kuidas käituda, kui nõuet ei saa täita erandlike asjaolude tõttu?

Taotleja peab PRIAt erandlikest asjaoludest kirjalikult teavitama kas paberkandjal või saates teavituse e-posti aadressil [email protected]. Teavitus tuleb esitada hiljemalt 15 tööpäeva jooksul alates hetkest, kui oli selge, et nõude täitmine ei ole võimalik. Teavituses tuleb ära tuua talvise taimkatte alla planeeritud põllud, millele ei olnud erandlike asjaolude tõttu võimalik talvist taimkatet rajada. Enne teavituse esitamist peab taotleja olema veendunud, et talvist taimkatet ei ole võimalik rajada ka algselt talvise taimkatte alla mitte planeeritud põldudele.

Kui nõude täitmata jätmine on kogu ulatuses tingitud erandlikest asjaoludest, siis vähendatakse küll taotleja KSM või MAHE toetust vastastavalt hindamismaatriksile, kuid ei arvestata nõude rikkumisel korduvust.

Allikas: www.pria.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960