13. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Prantsusmaa ELi sisene nisueksport tõuseb 11 aasta tippu

Börs: Prantsusmaa ELi sisene nisueksport tõuseb 11 aasta tippu
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: teraviljade ELi külvipindala hakkab uuesti kasvama; kasvu toetavad Hispaania ja Baltikum; kohv odavnes järsult; Prantsusmaa ELi sisene nisueksport tõuseb 11 aasta tippu; Euroopa töötlejad panid kakao kallinema; nafta hind tõusis, bensiin odavneb edasi.

Teraviljade ELi külvipindala hakkab uuesti kasvama

Euroopa teraviljade külvipindala peaks pärast kolm aastat kestnud langust uuesti kasvama, teatas Strategie Grains. Rohkem kasvab nisu ja eriti odra külvipind.

Mõjukas analüüsifirma teatas, et Euroopa Liidu 2018. aasta teraviljade külvipindala peaks ulatuma 56,1 miljoni hektarini, mis on aastases võrdluses 0,7 protsenti rohkem.

Alates 2014-15 hooajast kuni 2017-18 hooajani on külvipindala kukkunud kolm aastat järjest, kokku miljoni hektari võrra. Osalt oli see tingitud rasketest ilmastikutingimustest, mis segas eelkõige rapsi külvamist.

Strategie Grains prognoosis eelmisel nädalal, et Euroopa Liidu rapsi külvipindala langeb aastatagusega võrreldes 90 000 hektari võrra, 6,64 miljoni hektarini. Seda vaatamata asjaolule, et hinnatasemed peaks soodustama eelkõige rapsi kasvatamist.

Kasvu toetavad Hispaania ja Baltikum

Teraviljade külvipindala kasvu toetavad eelkõige Hispaania ja Baltikumi riigid, kus jäi selle aasta saagi puhul suur osa maast kehvade ilmastikuolude tõttu kasutuseta.

Pehme nisu külvipindala peaks kasvama 0,5 protsenti. Odra puhul on kasv aga suurem – talivilja puhul peaks see tõusma 1protsendi ning kevadkülvi puhul 3 protsenti.

Maisi külvamine peaks hoopis aga 1,5protsendi võrra vähenema.

Kui mõne põllukultuuri külvipindala väheneb, siis viitab see ka saagi alanemisele, mis peaks omakorda börsihindu toetama.

Euroopa Euronext turul odavnes toidunisu hind 2,6 protsenti, 161,75 dollarini (detsembrikuu futuur). Tõenäoliselt oli langus osalt tingitud külvipindala ootuste kasvust, aga ka USA nisuhindade langusest. Rapsiseemnete hind tõusis 0,4 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 374,25 dollarit (veebruarikuu futuur).

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Prantsusmaa ELi sisene nisueksport tõuseb 11 aasta tippu

Prantsusmaa pehme nisu eksport teistesse Euroopa Liidu riikidesse saab olema 11 aasta kõrgeim, teatas FranceAgriMer. Peamiselt viiakse nisu lõunariikidesse.

Prantsusmaa ametlik teraviljade büroo FranceAgriMer tõstis riigi pehme nisu ekspordiprognoosi 202 000 tonni võrra 18,36 miljoni tonnini.

Võrreldes eelmise aastaga kasvab eksport lausa 7 miljoni tonni võrra. Eelmise aasta saaki räsisid suured vihmad.

Teistesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse eksporditakse kokku 8,05 miljonit tonni nisu, mis on kõrgeim näitaja alates 2006-07 hooajast.

USAs odavnes nisu 1,9 protsenti ning buššel maksab 4,31 dollarit. Mais kallines 0,1 protsenti ja sojaoad lisasid 2,8 protsenti. Kummagi buššel maksis nädala lõpuks vastavalt 3,50 ja 9,94 dollarit.

Kohv odavnes järsult

Kolmapäeval kukkus kohvifutuuride hind üle 3protsendi, sest Brasiilia eksport sattus ootamatult langusesse, vahendab agrimone.

Arabica kohvi detsembrikuu futuurid odavnesid 3,1 protsenti, 127 sendini naelast. Londoni robusta kohvi hind kukkus 1,8 protsenti, 1971 dollarini tonnist. Tõsi, robusta siiski nädala lõpuks veidi taastus ning reede pärastlõunaks maksis tonn 1997 dollarit.

Languse põhjustas asjaolu, et Brasiilias oodatakse suuremates kohvikasvatamise piirkondades vihmasid. See peaks tootjate elu lihtsamaks tegema, sest viimasel ajal on ilm olnud küllaltki kuiv.

„Tundub, et Brasiilias muutub olukord veidi märjemaks,“ ütles Rabobanki toorainete analüütik Carlos Mera. „Samas on vihma jätkuvalt tunduvalt vähem kui me tahaks.“

Robusta kohvi hind
Foto: Äripäev AS

Euroopa pani kakao hinna tõusma

Kakao futuurid tõusid samal ajal aga viimase nelja kuu kõrgeima tasemeni, sest Euroopa töötlemismahud on viimase kuue aasta tipus, vahendab UkrAgroConsult.

Kakao detsembrifuu futuuride hind tõusis kolmapäeval ja neljapäeval kokku 4,4 protsenti, 2097 dollarini tonnist.

Kauplejate hinnangul on kakao tugevus osaliselt seotud ka tehniliste näitajatega – nimelt ületas detsembrikuu futuur oma viimase 200 päeva libisevat keskmist, ühtlasi ületas kakao esmaspäeval psühholoogiliselt tähtsa, 2000 dollari taseme.

„Pärast eilset kauplemist on kakaol veel hoog sees,“ kommenteerisid Sucden Financiali analüütikud neljapäeval.

Euroopa Kakao Assotsiatsioon teatas, et kakao töötlemismahud tõusid kolmandas kvartalis 353 544 tonnini. Aastases võrdluses on kasv 3 protsenti ja ühtlasi on tegemist viimase kuue aasta kõrgeima tasemega. Suuremad töötlemismahud viitavad nõudluse kasvule, mis paneb hinnad kasvama.

Nafta hind tõusis, bensiin odavneb edasi

WTI toornafta kallines sellel nädalal 1,9 protsenti nign Brent lisas 0,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 56,83 ja 51,23 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes aga 2,4 protsenti ning tonn maksab juba 553 dollarit.

Bensiisni hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960